V. Zemlys-Balevičius: SAM eilinį kartą aplankė idėjų bankrotas | Diena.lt

V. ZEMLYS-BALEVIČIUS: SAM EILINĮ KARTĄ APLANKĖ IDĖJŲ BANKROTAS

  • 11

Iš Vyriausybės Nepriklausomos ekspertų patariamosios tarybos bei Prezidento sveikatos ekspertų tarybos pasitraukęs duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius pasidalijo įžvalgomis apie COVID-19 situacijos valdymą šalyje. Matematiko kritikos strėlės krypsta į Sveikatos apsaugos ministeriją, kurią, pasak jo, eilinį kartą ištiko idėjų bankrotas.

„Ir taip, ir anaip bandau suprasti SAM viceministrės pasisakymą, bet galutinis rezultatas vis tiek lieka toks pat. SAM eilinį kartą aplankė idėjų bankrotas. Pirmasis bankrotas buvo rudenį, kai kylant skaičiams niekaip nebuvo prisiruošta įvesti apribojimų. Rezultatus visi matėme. 2020 metais nuo COVID-19 mirė virš 3 tūkstančių žmonių ir Lietuva su savo atvejų skaičiais buvo topuose“, – feisbuke rašė duomenų mokslininkas.

Apie kažkokius dokumentus, sprendimų pagrindimą galima tik pasvajoti. Tai svajojame. Kas belieka?

Pasak V. Zemlio-Balevičiaus, SAM priimami sprendimai yra pavėluoti. „Antras bankrotas ištinka dabar. Vilniaus situacija nuosekliai blogėjo nuo vasario mėnesio. Buvo gausybė laiko priimti kokius nors sprendimus, kurie gerintų situaciją, bet vietoje to buvo pasirinkta nieko nedaryti. Ir tik kai jau užsipildė ligoninės, SAM siūlo permąstyti visus kontaktus. Visi tie, kurie norėjo permąstyti, tai jau seniai padarė. Racionali visuomenės dalis seniai suprato, kaip reikia saugotis ir visados tai darė. O kam saugotis likusiai daliai, kai aišku, kad apribojimų niekada neįves? Apie juos net šnekėti nustojo, nors kitose šalyse prie tokių skaičių niekam nekiltų klausimų“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

Freepik.com nuotr.

„Visos viltys dedamos dabar į vakcinaciją ir gyventojų sąmoningumą. Ir kaip tik netyčia tai sutampa su tuo, kad Vilniuje tada SAM absoliučiai nieko nereikia daryti. Vakcinacijos IT sistemą Vilnius nusipirko pats nelaukdamas SAM daromos registracijos sistemos, kuri buvo iš karto aišku, kad neveiks ir jos galų gale buvo atsisakyta. Vakcinas pristato Europos Sąjunga, kas nuo SAM visiškai nepriklauso. Visą vakcinacijos procesą vykdo savivaldybė. Aišku, negražiai atrodo, kai nieko nedarai, bet sprendimas tai paprastas, duodi interviu žurnalistams, kad reikia visuomenei pačiai susiprasti, padarai gražią vagonų animaciją ir eini gerti arbatą bei tapšnoti sau per petį“, – kritikos strėles leido duomenų mokslininkas.

Tiek daug klausimų, o atsakymų nėra.

Matematiko teigimu, COVID-19 valdymo situacijoje klausimų daugiau nei atsakymų. „SAM man lieka mįslė. Visi epidemijos valdymo svertai yra šioje ministerijoje. Bet ir praėjusioje vyriausybėje ir šioje, ši ministerija dirba be jokio plano, be atsakomybės ir be jokios refleksijos. Koks yra epidemijos valdymo planas? Kaip sekasi jį vykdyti? Kuo jis paremtas? Kas per pastarąjį mėnesį buvo padaryta gerai, o kas ne? Kokios epidemijos valdymo priemonės pasiteisino, o kurios ne? Tiek daug klausimų, o atsakymų nėra. Net savaitinę epidemijos apžvalgą daro Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Apie kažkokius dokumentus, sprendimų pagrindimą galima tik pasvajoti. Tai svajojame. Kas belieka?“ – retoriškai klausė V. Zemlys-Balevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Tai ką, konservai

jau dabar jis blogas...:)))?

Jau geriau patylėtu

Labai teisingai prieš tai buvo parašyta, kad jis apylineja. Net skaityti sunku. Ekspertas

dar klausimas

Kaip judėjimo ribojimai tarp savivaldybių,policijos postai keliuose stabdė viruso plitimą soc. globos namuose, vaikų darželiuose.ligoninėse.įmonėse?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS