Iš rinkos išimta apie 300 tūkst. populiarių vaistų, galinčių sukelti vėžį, pakuočių | Diena.lt

IŠ RINKOS IŠIMTA APIE 300 TŪKST. POPULIARIŲ VAISTŲ, GALINČIŲ SUKELTI VĖŽĮ, PAKUOČIŲ

Iš rinkos išimta apie 300 tūkst. ranitidino turinčių vaistų pakuočių, teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis.

Labai populiarūs vaistai

„Apie 300 tūkst. pakuočių yra likutis šiuo metu rinkoje. Tų 14 pozicijų vaistų, kurie vakar dienos įsakymu atšaukti iš rinkos, jau nėra nei vaistinėse, nei sveikatos priežiūros įstaigose“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė tarnybos vadovas.

Anot jo, ranitidino turintys vaistai Lietuvoje yra labai populiarūs – per mėnesį vidutiniškai parduodama 88 tūkst. pakuočių, tačiau vartotojai išimtus iš rinkos vaistus galės pakeisti kitais.

„Šiai dienai Lietuvoje turime keliasdešimt pozicijų vaistinių preparatų, kitų veikliųjų medžiagų pagrindu, kurie gali būti naudojami toms pačioms ligoms, tiems patiems susirgimams gydyti, pagal patvirtintas terapines indikacijas“, – teigė G. Andrulionis.

Ranitidino turintys vaistai Lietuvoje yra labai populiarūs – per mėnesį vidutiniškai parduodama 88 tūkst. pakuočių.

Rinkai tiekti uždraudžiamos daugiausia plėvele dengtos „Ranitidinas Sanitas“, „Ranitidine Accord“, „Ranigast“, „Ranitidine“, „Ranitidine Actiopharma“, „Raniberl“ tabletės. Jų veiklioji medžiaga yra ranitidino hidrochloridas.

Sprendimas iš rinkos išimti šiuos vaistus buvo priimtas pirmadienį, išsiaiškinus, kad Indijos „Saraca Laboratories Limited“ kompanijoje bei Ispanijos „Union Quimico Farmaceutica“ kompanijose pagamintoje veikliojoje medžiagoje – ranitidine – yra kenksmingos priemaišos – n-nitrozodimetilamino (NDMA).

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos Sąjungos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra NDMA ir panašius junginius, žinomus kaip nitrozaminai, suklasifikavo kaip galinčius sukelti vėžį žmonėms.

Pasak tarnybos Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotos procedūrų skyriaus vedėjo Valdo Liukaičio, kol kas apie galimą riziką konkrečių duomenų nėra.

„Galbūt gali sukelti ilgą laiką vartojant vaistą. Labai svarbu pabrėžti, kad ne trumpalaikio vartojimo, bet ilgalaikio vartojimo metu, galbūt. Nes nėra įrodyta, kad gali sukelti, bet galbūt“, – sakė specialistas.

Vėžį galintys sukelti junginiai taip pat randami kai kuriuose maisto produktuose, vandens tiekimo vietose, tačiau neturėtų sukelti žalingo poveikio pavartojus labai nedidelį jų kiekį.

Pirmoji pagalba kovojant su skrandžio rūgštingumu

Reaguodama į VVKT pranešimą uždrausti prekiauti vaistais, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos ranitidino hidrochlorido, „Eurovaistinė“ pranešė iš prekybos išimanti šių vaistų pakuotes.

Vaistininkė Miglė Kazakevičienė sako, kad ši veiklioji medžiaga yra vaistuose skrandžio rūgštingumui mažinti. Nereceptinis vaistas populiarus visoje šalyje ir gali būti pakeistas kitais medikamentais.

„Preparatai su ranitidinu yra viena pirmųjų pagalbų žmonėms, kurie skundžiasi skrandžio rūgštingumu. Nors tai paklausūs vaistiniai preparatai, alternatyvų jiems taip pat yra, besiskundžiantiems skrandžio problemomis galima padėti vietinio ar sisteminio pobūdžio vaistiniais preparatais. Pacientams, kuriems šiuo metu reikėtų vartoti preparatus su ranitidinu, rekomenduoju pasitarti su gydytoju ar vaistininku ir kol sulauksime išvadų iš VVKT, pasirinkti alternatyvius vaistus“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė.

Šiuo metu yra sustabdyta tik vaistų su šia veikliąja medžiaga prekyba. Jau netrukus vaistų gamintojai atsakingoms institucijoms gali pateikti dokumentus, įrodančius vaistinio preparato kokybę, ir tokie preparatai būtų nedelsiant grąžinti į prekybos vietas.

Vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad VVKT paskelbta informacija įpareigoja nepardavinėti preparatų.

„Vaistus iš prekybos vietos išėmėme iš visų Lietuvoje esančių savo vaistinių ir kartu su vaistininkais laukiame VVKT išvadų apie Lietuvoje platinamų vaistinių preparatų kokybę. Klientams, įsigijusiems tokio tipo vaistus anksčiau, rekomenduojame šiuo metu susilaikyti nuo šio vaisto vartojimo ir pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Kai tik gausime patvirtintą informaciją, pasidalinsime ja su visuomene“, – informuoja komunikacijos vadovė.

Portalas pateikė sąrašą vaistų, kuriuos uždrausta tiekti Lietuvoje.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Virginija

Kad laboratorijose,kuriose tiriamas maistas,ir isduodami leidimai prekiauti,”koreguojami” gauti rezultatai.

...

Skiepai dar baisiau.

AS Kaunas

O kaip su maistu? Ar galima pasitiketi jo kokybe? Ar kur rasoma visciukai auginti be antibiotiku tiesa? Ar tiesa ,kad ant kudikio maistelio pakuociu raso ,kad sojos nemodifikuotos.o istiesu yra atvirksciai.Sako ,,kad dabar niekuom negalima tiketi.O ka veikia musu sitiek veferinariniu ir kitu tarnybu atsakingos uz maisto kokybe?Kodel negaliu buti tikra jei perku ir moku daugiau ,kad maistas sveikas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS