A. Veryga atmeta ekspertų kritiką dėl pavėluoto karantino: sudėtingą situaciją lemia kita priežastis | Diena.lt

A. VERYGA ATMETA EKSPERTŲ KRITIKĄ DĖL PAVĖLUOTO KARANTINO: SUDĖTINGĄ SITUACIJĄ LEMIA KITA PRIEŽASTIS

Laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantis Aurelijus Veryga nesutinka su prezidento Gitano Nausėdos inicijuotos Sveikatos ekspertų tarybos antradienį deklaruota nuomone, kad Lietuva griežtesnių karantino priemonių ėmėsi pavėluotai. Jo teigimu, mokslininkų bendruomenėje yra ir kitokių nuomonių, o ir pati visuomenė, tęsė A. Veryga, dėl sudėtingos situacijos yra kalta, nes atsainiai žiūri į karantino taisyklių laikymąsi.

„Jei apklaustume 10 mokslininkų, tai vieni turėtų vienokią nuomonę, kiti – kitokią. Lygiai kaip ir turėjo skirtingas nuomones iki įvedant karantiną. Dabar atsisukus atgal galbūt galima svarstyti, kad gal ir reikėjo kažką padaryti. Bet aš noriu akcentuoti kitą dalyką – ne tik įvedimo laiką, bet ir tai, kaip karantino sąlygų yra laikomasi“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

„Aš manau, kad pakankamai anksti buvo įvestos tam tikros sąlygos. Deja, matome, kad yra atvejų, kada karantino režimo yra tiesiog nesilaikoma, jos yra ignoruojamos“, – sakė jis, dar kartą pabrėždamas, kad išsakyta kritika dėl esą vėlyvo karantino įvedimo nėra aiškiai pagrįsta. 

„Tai yra teorinis, hipotetinis klausimas ir sudėtinga jį yra įvertinti. Galima ir taip, ir taip vertinti. Žinoma, idealiausia būtų įvesti karantiną, kai atsiranda vos keliasdešimt atvejų“, – aiškino A. Veryga. 

Sveikatos ekspertų taryba susitikime su prezidentu G. Nausėda pranešė, kad koronaviruso plėtra šalyje yra sulėtėjusi. Visgi ekspertai akcentuoja, kad, siekiant efektyvaus COVID-19 pandemijos suvaldymo šalyje, turėtų būti įvesti papildomi karantino ribojimai, susiję su darbovietėmis, ugdymo įstaigomis, stiprinti infekcijos kontrolės priemones sveikatos priežiūros ir globos institucijose.

A. Veryga apie ribojimų pagrįstumą: duomenų detalumas per daug sureikšminamas

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras sako, kad kritikai per daug sureikšmina duomenų detalumą, Vyriausybei priimant sprendimus dėl karantino ribojimų, nes virusas plinta visur, kur renkasi žmonės.

„Dėl duomenų – aš manau, kad kartais yra tiesiog per daug sureikšminamas ir pervertinamas duomenų detalumas, manau, kad kai kuriais atvejais be reikalo yra bandoma pritempti prie kažkokios konkrečios vietos“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

„Aš tik priminsiu tas kalbas apie naktinius klubus, kai buvo sakoma: „O kur įrodymai, kad virusas plinta ten?“ Noriu tik priminti, kad tam, jog virusas plistų, reikia, kad žmonės susitiktų, kad pabūtų mažesniu nei vieno metro atstumu, kad pabendrautų daugiau nei 15 minučių, kad liestųsi prie paviršiaus, kur gali būti virusas, ir vėliau rankomis paliestų gleivines“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, „visos šitos sąlygos egzistuoja ten, kur žmonės fiziškai susirenka“, todėl įvedant ribojimus nereikia atlikti „jokios ypatingos analizės“.

„Viskas, kas yra leidžiama, ir yra papildoma sąlyga virusui plisti“, – kalbėjo ministras.

„Tik ne visko galim atsisakyti. Negalim uždaryti gydymo įstaigų tam, kad žmonės ten nesusirinktų. Toks variantas net nesvarstomas. Yra svarstomos tik tos priemonės, kurios nėra gyvybiškai būtinos ir kurių galima išvengti“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Vyriausybei siūlo drausti būriuotis didesnėms nei dviejų asmenų grupėms, drausti parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose prekiauti laikinose prekybos vietose.

Ministerija taip pat siūlo rekomenduoti parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių: išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kitų priemonių, kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus nustatytu laiku konkrečioje vietoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ką gi

Jau ir ekspertai "prabudo", matyt gavo "komandą" iš naujosios vyriausybės- juk reikia skubėti kritikuoti buvusią, kol dar ji yra.....

Anonimas

Nesu Verygos gerbejas, bet jis cia ne prie ko.. Dziaukimes, kad gyvename mazoje salyje, kas dedasi palyginus su dideliais miestais..

tai

"Ekspetai" visą pandemija komfortabiliai stebėjo Verygos darbą nuo sofutės ir nutarė ...:) apgailėtini padarai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS