A. Veryga: greitieji testai galės būti naudojami prognozėms dėl viruso plitimo | Diena.lt

A. VERYGA: GREITIEJI TESTAI GALĖS BŪTI NAUDOJAMI PROGNOZĖMS DĖL VIRUSO PLITIMO

Greitieji testai galės būti pasitelkiami siekiant nustatyti prognozes dėl koronaviruso plitimo ateityje, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jų neišmėtysime, neabejoju, kad juos galėsime panaudoti vertinant ir prognozuojant ateityje kaip turėtų šita liga elgtis, nes tie testai yra paprastai atliekami, jiems nereikia laboratorijos“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, gydytojai ir mokslininkai nustatė, jog greitieji koronaviruso testai neturėtų būti naudojami COVID-19 ligai patvirtinti.

Lietuva, ministro duomenimis, yra įsigijusi apie pusę milijono greitųjų testų.

„Tai, kad jie yra netinkami pačiai ligos diagnostikai, nereiškia, kad jie iš viso yra netinkami ir bus išmetami arba nenaudojami. Yra paprašyta mūsų mokslininkų įvertinti, kiek jie būtų tikslūs ir specifiški įvertinant imuniteto susiformavimą, nes būtent tai ir turėtų šitie testai nustatyti“, – sakė A. Veryga.

Tuo tarpu aktyviai ligai nustatyti ir toliau bus naudojami laboratoriniai tyrimai.

Ministras teigia, jog laboratorijų galimybes stengiamasi išnaudoti maksimaliai ir toliau plečiant testavimo apimtis, o trečiadienį atlikti 3860 ėminių tyrimai yra rekordinis skaičius.

„Šiandien tikrai matome, kad tyrimų apimtys maksimaliai auga, procentas nuo 100 ištirtų, nustatytų atvejų skaičius yra neaugantis, mes turime panašų procentą, bet, aišku, natūralu, kad kuo mes daugiau gyventojų ištiriame, tuo pačių atvejų skaitinė išraiška yra didesnė“, – kalbėjo jis.

„Proporcinė dalis rodos, kad ligos plitimas negreitėja. Mes turime labai panašią situaciją, kuri nesikeičia“, – teigė ministras.

Lietuvoje patvirtinti 1128 koronaviruso atvejai, pasveikusiųjų nuo viruso šiuo metu yra 178, mirusiųjų – 30.

Per trečiadienį Lietuvoje ištirta 3860 ėminių, bendras jų skaičius siekia 48 tūkst. 537.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS