A. Veryga siūlo papildyti įstatyme numatytus medicinos atsargų skyrimo atvejus | Diena.lt

A. VERYGA SIŪLO PAPILDYTI ĮSTATYME NUMATYTUS MEDICINOS ATSARGŲ SKYRIMO ATVEJUS

Seimo narys, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga siūlo papildyti Valstybės rezervo įstatyme numatytus valstybės rezervo panaudojimo atvejus, įtraukiant ypatingųjų epideminių situacijų atvejus.

Valstybės rezervo įstatymo pataisas įregistravęs A. Veryga taip pat siūlo papildyti įstatyme numatytus medicinos atsargų skyrimo atvejus, numatant, kad medicinos atsargos taip pat galėtų būti skiriamos, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui.

Pasak jo, priėmus siūlomą teisinį reguliavimą, esant ypatingųjų epideminių situacijų atvejams, šalyje nepaskelbus ekstremaliosios situacijos, mobilizacijos, neįvedus nepaprastosios ar karo padėties ir pan., atsakingos institucijos turėtų pagrindą panaudoti valstybės rezervą, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui.

Šiuo metu Valstybės rezervo įstatyme prie valstybės rezervo panaudojimo atvejų nėra įtraukti ypatingųjų epideminių situacijų atvejai, o prie valstybės rezervo medicinos atsargų skyrimo atvejų nėra įtraukta, kad medicinos atsargos taip pat skiriamos, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui.

Galiojančiame Valstybės rezervo įstatyme numatyti tokie valstybės rezervo panaudojimo atvejai: mobilizaciniams, ūkio, sveikatos, krizės valdymo, susisiekimo ir civilinės saugos sistemos funkcionavimo ir nukentėjusių gyventojų poreikiams tenkinti ekstremaliųjų situacijų ar krizės metu ir jų padariniams likviduoti, paskelbus mobilizaciją, įvedus nepaprastąją ar karo padėtį ar kitais šio įstatymo nustatytais atvejais.

„Prie valstybės rezervo panaudojimo atvejų būtina įtraukti ypatingųjų epideminių situacijų atvejus, kai, esant pavojingų užkrečiamųjų ligų protrūkiui ar epidemijos metu arba ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų atvejais, esant protrūkiui, epidemijos ar pandemijos metu, o šalyje nepaskelbus ekstremaliosios situacijos, mobilizacijos, neįvedus nepaprastosios ar karo padėties ir pan., atsakingos institucijos turėtų pagrindą panaudoti valstybės rezervą, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui. Taip pat prie medicinos atsargų skyrimo atvejų, numatytų Valstybės rezervo įstatyme, būtina įtraukti, kad medicinos atsargos taip pat skiriamos, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Pasak A. Verygos, tokiu atveju, esant ypatingųjų epideminių situacijų atvejams, siekiant užkirsti kelią pavojingų ar ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų plitimui, būtų išlaikomas atitinkamas institucijų parengties valdyti epidemiologinę situaciją lygis, kas leistų operatyviai reaguoti į iškylančias situacijas.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, Aurelijus Veryga, epidemiologinė situacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS