Vėžio riziką mažina netikėtas produktas: ragina valgyti dažniau | Diena.lt

VĖŽIO RIZIKĄ MAŽINA NETIKĖTAS PRODUKTAS: RAGINA VALGYTI DAŽNIAU

  • 10

Jogurtas su vaisiais – mėgstamas pusryčių maistas. Bet ar žinojote, kad jis gali padėti sumažinti vėžio riziką? Mokslininkai nustatė, kad jogurtas bent jau vyrams sumažina adenomų atsiradimo tikimybę. Nors adenomos yra nepiktybiniai liaukinio epitelio augliai, vėliau jos gali virsti storosios žarnos vėžiu.

Daugiau nei milijonas žmonių kasmet išgirsta storosios žarnos vėžio diagnozę. Europoje mažiau nei 60 % žarnyno vėžiu sergančių žmonių išgyvena bent penkerius metus po diagnozės. Tarp vyrų tai – trečiasis labiausiai paplitęs vėžys (10 % visų vėžio diagnozių). Tarp storosios žarnos vėžio tikimybę didinančių faktorių – nutukimas, diabetas, rūkymas, žemas fizinis aktyvumas, alkoholio vartojimas. Tačiau tikimybę susirgti šiuo vėžiu galima ir sumažinti – galite pradėti nuo jogurto valgymo.

Mokslininkai patyrinėjo 32 606 vyrus ir 55 743 moteris. Tyrėjai didžiausią dėmesį kreipė į šių žmonių mitybą ir adenomų vystymąsi jų storosiose žarnose. Pačios adenomos yra nepiktybiniai augliai, tačiau kai kurie jų su laiku virsta vėžiniais. Tyrime analizuoti duomenys buvo surinkti 1986-2012 metų laikotarpyje. Kolonoskopijų metu vyrų kūnuose surasta 5811 adenoma, moterų – 8116.

Vyrai, kurie per savaitę suvalgydavo bent porą jogurto porcijų, susidūrė su 19 % mažesne adenomų rizika nei tie, kurie jogurto į savo dietą neįtraukė. Negana to, tų adenomų, kurios greičiausiai tapų vėžiniais augliais, tikimybė sumažėjo net 26 %. Panašus ryšys tarp jogurto ir ademų rizikos tarp moterų nebuvo pastebėtas.

Pixabay nuotr.

Šis tyrimas nesiekė išsiaiškinti priežasčių, todėl jų kol kas ir nežinome. Mokslininkai mano, kad Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus bakterijos, aptinkamos jogurte, sumažina vėžį sukeliančių chemikalų koncentraciją žarnyne. Storojoje žarnoje pH lygis yra žemesnis, todėl čia šios bakterijos gali lengviau įsikurti. Mokslininkai taip pat teigia, kad jogurtas gali pasižymėti ir priešuždegiminėmis savybėmis bei sumažinti žarnų sienelių pralaidumą, su kuriuo siejamas adenomų susiformavimas.

Nors dar prireiks kelių tyrimų, kol galutinai išaiškės, kaip jogurtas padeda sumažinti storosios žarnos vėžio tikimybę, mokslininkai jau dabar rekomenduoja įtraukti šį skanėstą į savo dietą. Ankstesni tyrimai parodė, kad jogurtas padeda stiprinti imunitetą ir žarnyno mikrofloros sveikatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kažkoks

marazmas..., Kasryt suvalgykit po pora skilteliu LAŠINIŲ (nerūkytų,sūdytų) ir po poros menesių pajausit rezultata...

audrajusa@gmail.com

ale kaip gyveno lietuviai kol to jogurto nebuvo ir nesirgo ir grazaus amziaus sulauke gers kefyra ir valge raugintus kopustus

Xcfvg

Iš kefyro,pieno galima patiems pasidaryti jogurtą.Į kefyrą įdėkite uogų ,cukraus ir viską išplakit,nuostabus,savos gamybos,šviežias jogurtas,galima sakyti kokteilus.Su pienų galima plakti rūgštesnes uogas,bet cikraus taip pat reikia dėti pagal skonį.Nuostabūs gėrimai išeina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS