Vėžiui - modernus smūgis | Diena.lt

VĖŽIUI - MODERNUS SMŪGIS

Vakarų Lietuvoje onkologiniai ligoniai nuo šiol bus gydomi efektyvesniu ir saugesniu būdu. Nuo praėjusios savaitės Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) pirmiesiems pacientams atlikta spindulinė terapija linijiniu greitintuvu.

Nebereikės važiuoti į sostinę

Pirmąja paciente tapo klaipėdietė Janina Gridišienė. Moteris pasidžiaugė, kad nuo šiol ši procedūra bus atliekama uostamiestyje ir nebereikės važiuoti į Vilnių.

Iki tol ligoninė naudojo beveik 30 metų senumo rusišką kobalto spindulinės terapijos aparatą. Linijinis greitintuvas jį pranoksta tikslumu ir efektyvumu.

Anksčiau onkologiniams ligoniams dėl šios procedūros kaskart tekdavo važiuoti į Vilnių ar Kauną.

Pasitaikė atvejų, kad klaipėdiečiai į sostinę kelis šimtus kilometrų pirmyn ir atgal sukardavo be reikalo. Aparatas gesdavo, tad jie nieko nepešę grįždavo namo. Taigi daugelis jų su nekantrumu laukė, kada linijinis greitintuvas pradės veikti uostamiestyje.

Jį turi Vilniaus, Kauno ir Šiaulių gydymo įstaigos. Vakarų Lietuvoje pirmieji tokį aparatą įsigijo KUL.

Veikia tik ligos židinį

Pasak KUL Aukštųjų energijų skyriaus vedėjos Aistos Plieskienės, linijinio greitintuvo didžiausias privalumas – spindulys skvarbus ten, kur reikia. Jis maksimaliai veikia vėžines ląsteles, tačiau apsaugo sveikuosius audinius.

"Onkologijoje svarbiausias naudos ir rizikos santykis", – pridūrė medicinos mokslų daktarė. Ji dirbti į uostamiestį neseniai atvyko iš Briuselio.

Spinduliai kokybiškai paveikia ne tik ligos pažeistus paviršutinius, bet ir giliuosius audinius.

Pacientams už spindulinę terapiją linijiniu greitintuvu mokėti nereikės.

Išvengiama ir chirurgų įsikišimo

A.Plieskienė pasakojo, kad pacientą spindulinei terapijai ruošia nemaža specialistų komanda: medicinos fizikai, radiologijos technologai, gydytojas onkologas-radioterapeutas.

Pasiruošimas užtrunka gerokai ilgiau nei pati procedūra. Mat būtinas tikslumas. Į kompiuterius suvedami duomenys apsaugo nuo galimų klaidų.

Pasak skyriaus vedėjos, taikant spindulinę terapiją gydant kai kurios lokalizacijos vėžį, galima išvengti ir chirurginio gydymo.

"Kai chemoterapija skiriama su spinduline terapija, galima sulaukti efektyvaus rezultato", – pridūrė gydytoja.

Planuojama, kad ateityje spindulinė terapija linijiniu greitintuvu per metus bus atliekama apie 1500 pacientų.

Pasak A.Plieskienės, aparatas pasiteisina, kai procedūra taikoma ne mažiau kaip 700–800 ligonių per metus.

Ruošėsi porą metų

Linijinis greitintuvas saugus ne tik ligoniams, bet ir šalia dirbančiam personalui. Patvirtindamas šiuos žodžius KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis mosteli į patalpų sienas. Kai kur jos, susidedančios iš gelžbetonio bei betono, siekia kelis metrus storio.

Naują 9,5 mln. litų kainuojantį linijinį greitintuvą ligoninė įsigijo už ES struktūrinių fondų lėšas. Dar beveik 2 mln. litų kainavo pastato, kur pastatytas aparatas, įrengimas.

Patalpos šiam aparatui buvo pradėtos ruošti beveik prieš porą metų.

Spindulinė terapija atliekama šalia trečiojo – vadinamojo onkologinio korpuso esančiame nedideliame pastate, Aukštųjų energijų skyriuje.

Ateityje KUL planuoja įsigyti dar vieną tokį aparatą – jam jau paruošta vieta.


Vėžys, nustatytas Klaipėdoje

2006 metais – 901

2007 metais – 1045

2008 metais – 1071

2009 metais – 1115

Pernai moterims dažniausiai nustatytas krūties vėžys – 85 atvejai, odos vėžys – 35, gimdos kaklelio vėžys – 34.

Pernai vyrai daugiausiai sirgo priešinės liaukos vėžiu – 254 atvejai, plaučių vėžiu – 72, skrandžio vėžiu – 38.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS