Vėžys ant akių vokų – nuo saulės | Diena.lt

VĖŽYS ANT AKIŲ VOKŲ – NUO SAULĖS

  • 0

Išsiilgę šilumos ir saulės užmirštame apie jos keliamus pavojus. Medikai perspėja: ultravioletiniai spinduliai akis gali pažeisti ir apniukusią dieną.

Kada būtina pagalba

"Odą galime pridengti drabužiais, ją patepame apsauginiu kremu nuo saulės, todėl turime pasirūpinti ir akimis", – perspėja gydytoja oftalmologė Lina Socevičienė.

Ji sako, kad išbuvus 40 min. ryškioje saulės šviesoje be saulės akinių akys nuvargsta tiek pat, kiek dvi valandas praleidus prie televizoriaus ar kompiuterio. Ultravioletiniai (UV) saulės spinduliai prasiskverbia pro akies rageną, patenka gilyn į akį, filtruojami lęšiuko gali pasiekti tinklainę.

"Tuomet, kai akis pažeidžia ultravioletiniai spinduliai,  skundžiamasi intensyviu jų skausmu, ašarojimu, šviesos baime, pablogėjusiu matymu, didele akių raumenų įtampa. Pirmoji pagalba tuomet – šalti dirbtinių ašarų lašai, vėsus kompresas ant vokų, tamsa", – simptomus ir jų slopinimo būdus vardija L.Socevičienė.

Grėsmių – ne viena

Ilgą laiką saulės veikiamos akys gali smarkiai nukentėti.  Suskaičiuojamos net aštuonios grėsmės, kurias sukelia arba jų išsivystymui gali turėti įtakos saulės spinduliai.

"Fotokeratitas, arba sniego aklumas, – ūmi ragenos būklė, kuri pasireiškia aštriu skausmu, ašarotekiu, vokų spazmu ir šviesos baime. Ji išsivysto žiūrint tiesiai į saulę be specialių akinių arba nuo atspindžių", – aiškina akių ligų gydytoja.

Ragena filtruoja į akį patenkančius UV spindulius ir, laikui bėgant, gali būti pažeista. Ragenos nudegimas – trumpo, tačiau itin intensyvaus UVB spindulių poveikio padarinys, kuris netgi gali sukelti laikiną aklumą.

Kitos akių ligos – kataraktos rizikos veiksniai – vyresnis žmogaus amžius ir UV spindulių poveikis. Nustatyta, kad 10 proc. šia liga susirgusiųjų priežastis – UV spinduliai. Lęšiukas, kaip ir ragena, filtruoja į akį patenkančius šiuos spindulius ir, laikui bėgant, gali pagelsti, pradeda vystytis katarakta.

Sukelia net ir vėžį

"Tinklainės pažeidimai arba amžinė makulos (geltonosios dėmės) degeneracija yra lėtinė liga, pagrindinė su amžiumi susijusio aklumo priežastis. Tačiau tinklainės pažeidimus gali sukelti ir saulės spinduliai", – perspėja gydytoja L.Socevičienė.

Visi esame girdėję apie nukentėjusiuosius, stebėjusius saulės užtemimą be tinkamos apsaugos ir filtrų.

"Junginės pakitimai – sparninė plėvė ir pingvekula. Sparninė plėvė (junginė, auganti ant skaidrios ragenos) dar vadinama banglentininko akimi, gresia ne tik vandens sporto mėgėjams, bet ir daug laiko gryname ore bei saulės kaitroje praleidžiantiems asmenims", – saulės sukeltas ligas toliau vardija L.Socevičienė.

Labiausiai saulės spinduliai veikia apatinį voką, todėl saulė gali sukelti vėžį. Priskaičiuojama per dešimt akių vokų odos vėžio formų.

Intensyvūs spinduliai sukelia netaisyklingą paviršinių akies audinių augimą. Pingvekula – balkšvai gelsvas guzelis po jungine. Dažniausiai šios ligos atsiranda arčiau nosies esančioje akies dalyje.

Raudonų akių sindromą gali sukelti įvairūs aplinkos dirgikliai: užterštas oras, nešvarus vanduo, tabako dūmai ir, žinoma, saulės spinduliai. UV spinduliai taip paveikia akis, kad žmogus kai kurias spalvas pradeda matyti neryškiai, dažniausiai prastai mato mėlyną ir geltoną.

"Labiausiai saulės spinduliai veikia apatinį voką, todėl saulė gali sukelti vėžį. Priskaičiuojama per dešimt akių vokų odos vėžio formų", – dar vieną ligą įvardija gydytoja oftalmologė.

Pavojinga ne vien saulė

UV spindulius vasarą gerai atspindi vandens paviršius, pajūrio smėlis, todėl nudegti galima ir slepiantis po stogeliu ar paplūdimio skėčiu. Debesys taip pat negali apsaugoti nuo UV spindulių.

"Neapsigaukite, kenksmingi spinduliai lengvai įveikia miglą ir ploną debesų sluoksnį", – perspėja medikė.

Nustatyta, kad daugelis paviršių atspindi UV spindulius ir taip didėja jų poveikis. Tiesioginiai saulės spinduliai kenkia akims visus metus, ne tik vasarą.

Akiniai nuo saulės tapo madingu aksesuaru ir daugelis pamiršo, kad jų pagrindinė funkcija yra saugoti akis nuo pavojingų UV spindulių. Saugant akis būtina ne tik nešioti saulės akinius, bet ir dėvėti plačiakraščius galvos apdangalus, kepuraites su snapeliu.

"Kai kurie specialūs skaidraus plastiko akinių lęšiai, nešiojami, turint regos sutrikimų, suteikia apsaugą nuo kenksmingų UV spindulių, tačiau tikrai ne visi su gydytojo receptu įsigyti akiniai gali apsaugoti akis nuo UV spindulių žalos", – sako gydytoja L.Socevičienė.

Svarbu žinoti, kad ne visi saulės akiniai visiškai blokuoja UV spindulius, tamsus stiklas nėra garantas.

Vėjas, dulkės, smėlis ar kiti svetimkūniai, nešvarus jūros ar ežero vanduo gali suerzinti akis, sukelti uždegimą, paraudimą, ašarojimą. Sausų akių ligos simptomus vasarą gali išprovokuoti sausas patalpų oras, kurį sukelia kondicionieriai biure, automobilyje ar lėktuve.

"Sausa aplinka ir maža oro drėgmė pagreitina ašarų nugaravimą nuo akies paviršiaus, o, esant plonai ir nevientisai ašarų plėvelei, atsiranda sausų akių ligai būdingų nusiskundimų – akių paraudimas, perštėjimas, deginimas, svetimkūnio jausmas ar net ašarojimas", – gydytoja primena, kad pas oftalmologą būtina apsilankyti ir pasitikrinti akis ne rečiau nei kartą per dvejus metus.


Paviršiai atspindi saulę

Nustatyta, kad daugelis paviršių atspindi UV spindulius ir taip didėja jų poveikis:

sniegas ir ledas – apie 80 proc.,

smėlis, betonas – iki 25 proc.,

žolė – apie 10 proc.,

vandens paviršius – iki 20 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS