Virėjas R. Vasčiula išgelbėjo miokardo infarkto ištikto piloto gyvybę | Diena.lt

VIRĖJAS R. VASČIULA IŠGELBĖJO MIOKARDO INFARKTO IŠTIKTO PILOTO GYVYBĘ

  • 0

Į autobusą skubėjęs vilnietis virėjas Rytis Vasčiula judrios sankryžos automobilių spūstyje užsidegus žaliai šviesai pastebėjo nejudančią mašiną. Po kelių akimirkų ten pagalbos jau šaukėsi išsigandusi moteris, prie kurios priskubėjo ir Rytis.

Šį sekmadienį TV8 medicinos laidos „Sveikatos medis“ rubrikoje „Ačiū, daktare“, kurioje žmonės dėkoja jų gyvybę išgelbėjusiems gydytojas, žiūrovų laukia neeilinė istorija. Pirmą kartą padėka keliaus ne tik gydytojams, bet ir vienam piliečiui, kurio žaibiška reakcija ir kažkada išmoktos pirmos pagalbos pamokos išgelbėjo jauno vyro gyvybę.

Į autobusą skubėjęs vilnietis virėjas R. Vasčiula judrios sankryžos automobilių spūstyje užsidegus žaliai šviesai pastebėjo nejudančią mašiną. Po kelių akimirkų ten pagalbos jau šaukėsi išsigandusi moteris, prie kurios priskubėjo ir Rytis.

„Kilo įtarimas, ėjau arčiau ir išgirdau, kad žmogui negera. Pribėgau, pamačiau, jog vairuotojas nereaguoja. Ėmiau daryti, ką buvau išmokęs iš pirmosios pagalbos pamokų – ištraukiau žmogų iš mašinos, paguldžiau ant žemės, jis jau nekvėpavo... Todėl pradėjau daryti širdies masažą“, – tos lemtingos dienos prisiminimais laidoje dalinsis vyras.

Infarktą ir klinikinę mirtį patyręs 49-erių pilotas lakūnas, Ryčio ir medikų dėka, šiuo metu sėkmingai gydosi reabilitacijoje. Prisiminęs savo drąsius veiksmus, Rytis neslepia, jog tai buvo pirmas kartas, kuomet teko padėti infarkto ištiktam žmogui, tačiau praeiti pro šalį neleido elementarus žmogiškumas.

„Man tai yra svarbu asmeniškai, nes tai gali nutikti bet kam – mano mamai, mano kaimynui ar net mano antrai pusei. Norėčiau, kad ir jiems būtų padėta. Deja, daugelis žmonių šioje situacijoje pravažiavo pro šalį nekreipdami dėmesio. Tai yra skaudu“, – pasakos Rytis.

Už išgelbėtą piloto gyvybę „Sveikatos medžio“ laidoje padėkoti būriui žmonių panoro jo mama Auksė, todėl kartu su kūrybine komanda ji aplankė VUL „Santaros“ klinikas, kur būtent čia skubios pagalbos brigada atgabeno nuo nelaimės ištiktą pilotą.

„Nors daktarai sako, jog nėra dievai, bet jie taip šalia Dievo. Ne žodžiais, bet širdimi aš jiems esu dėkinga“, – džiaugsis Auksė.

Atvežus infarkto ištiktą lakūną į ligoninę ir nustačius, jog yra užsikišusi viena iš vainikinių širdies arterijų, jam buvo ištirpintas krešulys, įdėtas stentas ir taip išgelbėta gyvybė.

„Pačios pirmosios minutės, ištikus miokardo infarktui, yra be galo brangios. Sėkmingos istorijos įvyksta tik dėka didelės medikų komandos, tačiau nelaimės vietoje svarbiausios gyvybės išsaugojimui yra pirmosios pagalbos minutės, todėl ačiū tiems žmonėms, kurie būdami visai ne medikais, padeda nelaimės atveju. Šioje istorijoje miokardo infarktas buvo neeilinis, pasireiškiantis staigia mirtimi ir jeigu nebūtų tokių sąmoningų, bičiuliškų žmonių, mes nekalbėtume šiandien“, – laidoje padėkomis dalinsis VUL Santaros klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytojas, kardiologas, profesorius med. m. dr. Pranas Šerpytis.

Sveika vaiko mityba – ne tik namie, bet ir mokykloje

Laidoje Lietuvos medikai taip pat pasidalins žiniomis apie moderniausius traumų gydymo būdus, kalbės apie sveiko gyvenimo principus ir subalansuotos mitybos svarbą vaikų mokyklose bei rodys pavyzdį aktyviai sportuodami kartu su Lietuvos medikų futbolo asociacija.

Žingsnis po žingsnio visuomenė vis labiau ima suprasti sveikos ir subalansuotos mitybos svarbą. Moksliškai jau seniai įrodyta, jog sveikos gyvensenos įpročiai sudaro iki 50 procentų įtakos mūsų sveikatai.

„Įvertinus bendrai visą mitybą, tai šiai dienai daugeliui tikrai reikėtų peržiūrėti savo maisto racioną, sumažinti gyvūninių riebalų, išplėsti daržovių ir vaisių suvartojimo kiekį bei laikytis režimo, nes itin veiklūs ir nuolat dirbantys žmonės vis mažiau skiria laiko maitinimuisi“, – laidoje kalbės VU Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius dr. Rimantas Stukas.

Sveikatos apsaugos ministerija vis daugiau dėmesio skiria vaikų mitybos įpročiams ir jų formavimuisi nuo mažų dienų. Kauno rajono mokyklos pirmosios išbandė švediško stalo principą, kai mokiniai gali patys pasirinkti, ką ir kiek valgyti.

„Daug kam švediški stalai asocijuojasi su kurortuose matomais maistu gausiai nukrautais stalais. Tačiau mokykloje yra visiškai priešingai – patiekiami yra tie patys, sveikatai palankūs patiekalai, tiesiog vaikai gali pasirinkti ar tai bus vištienos maltinukas, ar vištienos troškinys, valgys su bulvių koše, ryžiais ar grikiais. Vaikai mėgsta pasirinkti, jie mėgsta, kad jie turi galimybę rinktis iš skirtingų salotų, skirtingų garnyrų, kai jie gali įsipilti norimą dydį sriubos porcijos. Ženkliai sumažėjo ir maisto atliekos“, – pasakos Kauno rajono administracijos kultūros švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė.

Traumos – ką būtina žinoti

Traumos dažnai neaplenkia aktyviai sportuojančių, bet jos gali tykoti ir itin kasdieniškoje aplinkoje, ypač artėjant žiemos sezonui. Nutikus nelaimingam atsitikimui, svarbu žinoti, kaip teisingai suteikti pirmąją pagalbą sau ir artimiesiems. Vienas iš moderniausių traumų gydymų būdų yra enzimų terapija, kuri padeda greičiau užgyti žaizdoms ir mažina skausmą.

„Gijimo metu dažniausiai stengiamės nenaudoti medikamentų, tačiau jeigu yra tinimas, hematomos, mėlynės, skausmas, to išvengti nepavyksta. Šiuo metu populiariausia yra enzimų terapija, kuomet naudojant enzimus sumažėja gijimo laikas, mažėja skausmas, jie organizme greičiau ardo trombus ir mes gauname norimą rezultatą daug greičiau“, – patarimais dalinsis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas, reabilitologas Vytenis Trumpickas.

Aktyviai sportuojantys medikai – pavyzdys visiems

Laidos kūrybinė komanda taip pat apsilankys ir neeiliniame futbolo mače, kuriame susikaus Vilniaus ir Kauno gydytojų komandos.

Lietuvos medikų futbolo asociacija gyvuoja jau 22 metus, jie reguliariai organizuoja šio žaidimo varžybas, turnyrus. Šis neformalus bendravimas leidžia susitelkti bendram sportiniam tikslui ir garbingai atstovauti Lietuvą pasaulio medikų futbolo čempionatuose.

„Mums tai ne hobis, o gyvenimo būdas. Kiekvienais metais, kuomet vyksta čempionatas, mes aukojam savo atostogas, truputį nukenčia ir šeimos, artimieji, bet vis dėlto turime labai senas ir gražias tradicijas“, – pasakos Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas.

Patarimai, kaip gydytis po patirtų traumų, sveikos gyvensenos principai mokyklų valgyklose, aktyviai sportuojantys medikai bei padėkos žodžiais, skambantys iš jų lūpų paprastiems neabejingiems piliečiams – jau šį sekmadienį, 15 val. per TV8 televiziją.

GALERIJA

  • Virėjas R. Vasčiula išgelbėjo miokardo infarkto ištikto piloto gyvybę
  • Virėjas R. Vasčiula išgelbėjo miokardo infarkto ištikto piloto gyvybę
TV topo arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS