Viruso židiniu tapusiame Antavilių pensionate – nauji susirgimai | Diena.lt

VIRUSO ŽIDINIU TAPUSIAME ANTAVILIŲ PENSIONATE – NAUJI SUSIRGIMAI

Koronaviruso židiniu tapusiame Antavilių pensionate užsikrėtė dar keturi darbuotojai.

„Keturi darbuotojų nauji atvejai išaiškėjo. Vakar ėmė tyrimus, o šiandien išaiškėjo“, –  BNS šeštadienį sakė Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė.

Dar du nauji koronaviruso atvejai šios įstaigos darbuotojams buvo patvirtinti penktadienį.

Pasak B. Šarakauskienės, nustačius naujus atvejus, įstaigoje pradės trūkti darbuotojų.

Šiuo metu daro tyrimą epidemiologinį ir žinosiu, kam liepia izoliuotis, kiek tų žmonių izoliuosis. Dabar mes dar išsivertėme, bet dabar jau trūks.

„Šiuo metu daro tyrimą epidemiologinį ir žinosiu, kam liepia izoliuotis, kiek tų žmonių izoliuosis. Dabar mes dar išsivertėme, bet dabar jau trūks“, – sakė ji.

Pasak įstaigos atstovės, ieškoma žmonių, kurie galėtų ateiti dirbti, tačiau kol neatsirado tokių, kurie sutiktų įstaigoje dirbti nuolat.

Šiuo metu skyriuje yra likę du darbuotojai ir sprendžiama, kaip toliau organizuoti įstaigos darbą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro penktadienio duomenimis, įstaigoje buvo 22 COVID-19 atvejai, identifikuota 217 sąlytį turėjusių asmenų (191 gyventojai ir 26 darbuotojai).

NVSC: pensionatas nevykdo nurodymų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) kreipėsi į koronaviruso židiniu tapusį Antavilių pensionatą ir Vilniaus savivaldybę su privalomais nurodymais.

Rašte teigiama, jog „stebimas ligos plitimas įstaigoje, nevykdomi NVSC Vilniaus departamento nurodymai“.

Pensionato atstovai teigia, jog NVSC informacija nėra tiksli, įstaigoje laikomasi visų saugumo nurodymų, o užsikrėtimai, esant artimam kontaktui – neišvengiami.

Nurodo apmokyti personalą, atsisakyti grupinių veiklų

Departamentas, be kitų dalykų, reikalauja uždrausti pacientų lankymą pensionate, uždrausti teikti paslaugas darbuotojams, kurie serga ar yra privalomoje izoliacijoje, 14 dienų nepriimti į įstaigą gyventojų trumpalaikei socialinei globai ir sustabdyti grupines veiklas.

Maistą gyventojams nurodoma pateikti kambariuose, vaikštantiems ir save aptarnauti galintiems pacientams jį paliekant prie durų, teikti išsamią informaciją pacientams ir jų artimiesiems.

Kiekvienam iš kambario išeiti galinčiam pacientui išduoti ne mažiau kaip aštuonias medicinines kaukes parai ir paaiškinti, kaip jas dėvėti ir keisti.

Taip pat įstaiga turi nedelsiant nuotoliniu būdu apmokyti personalą dėl asmens apsaugos priemonių dėvėjimo ir užtikrinti, kad personalas šių priemonių turėtų pakankamai.

Įstaiga taip pat privalo pakeisti paslaugų teikimo organizavimą: kambarius suskirstyti grupėmis, kiekvienai grupei skirti tik ją prižiūrinčią personalo komandą, šios komandos neturi susitikti. Nedelsiant pateikti NVSC Vilniaus departamentui informaciją apie sudarytas personalo komandas ir kuriuos pacientus jos prižiūri.

Antavilių pensionatas taip pat privalės užtikrinti, kad nevyktų darbuotojų susirinkimus, o personalas be reikalo nekontaktuotų tarpusavyje.

Apie šių nurodymų įvykdymą įstaiga ir savivaldybė NVSC turės informuoti ne vėliau kaip pirmadienį.

Kilo abejonių dėl nurodymų vykdymo

NVSC rašte nurodoma, kad balandžio 17 dieną įstaigai buvo nurodyta nedelsiant organizuoti įstaigos darbuotojų tyrimą dėl COVID-19, tačiau šis tyrimas užtruko ir visi įstaigos darbuotojai baigti tirti tik gegužės 6 dieną. Vis dėlto įstaigos atstovai teigia, jog ši informacija nėra tiksli.

Balandžio 26-27 dienomis pradėjus įstaigoje vykdyti epidemiologinę diagnostiką nustatyta, jog netinkamai suformuotos personalo pamainos, neteisingai naudojamos arba nenaudojamos asmeninės apsaugos priemonės, nevykdoma jų apskaita.

Pasak NVSC, įstaigos administracijai jau tuomet nurodyta apmokyti darbuotojus naudoti asmens apsaugos priemones ir užtikrinti tinkamą jų dėvėjimą bei išduoti kaukes pacientams.

Tuo metu nurodyta ir profilaktiškai ištirti 90 sąlytį su užsikrėtusiaisiais turėjusių pacientų ir suformuoti stabilias personalo pamainas. Tuomet koronavirusas patvirtintas dešimčiai pacientų, jie iš įstaigos iškelti.

Kaip teigiama rašte, aiškinantis užsikrėtimo aplinkybes NVSC kilo abejonių dėl nurodymų vykdymo, todėl įstaigos administracijos paprašyta pateikti išsamią informaciją apie atliekamą karantino metu darbuotojų testavimą prevenciniu tikslu, nurodant darbuotojų vardą, pavardę, tyrimo atlikimo faktą ir kitą detalią informaciją bei pakartotinai nurodyta, be kitų dalykų, darbą organizuoti komandomis, atskirti pacientus pagal riziką.

Departamentas į įstaigą vėl kreipėsi gegužės 4 dieną, nurodydamas atlikti pakartotinus tyrimus pensionato darbuotojams ir gyventojams, turėjusiems sąlytį su užsikrėtusiaisiais bei užtikrinti pensionato darbuotojų ištyrimas kas septynias dienas ir atlikti šį ištyrimą iki penktadienio. Atlikus šį tyrimą, koronavirusas nustatytas dar keturiems asmenims.

Pensionato atstovė: reikia tirti visus globotinius

Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja B. Šarakauskienė teigia, jog užsikrėtimas neišvengiamas esant asmeniniam kontaktui ir teigė, kad įstaigoje būtina nedelsiant ištirti visus gyventojus.

Ji pabrėžė, kad naujausiai užsikrėtusios darbuotojos buvo izoliavęsi šioje įstaigoje su pacientais, gyveno skyriuje nuo balandžio 28 dienos ir dirbo ypač saugodamosi.

„Aprangas nešiojo specialias, net siųsdavo nuotraukas, kaip jos ten atrodė su kombinezonais, pilna apranga“, – pasakojo viena iš įstaigos vadovių.

B. Šarakauskienės vertinimu, darbuotojos užsikrėtė, nes turėjo nuolat būti artimame kontakte su užsikrėtusiais pacientais.

„Tai yra per daug artimas kontaktas. Visi mes kalbame, kad reikia nors dviejų metrų atstumo laikytis vienas nuo kito, o čia gi to atstumo nėra: jos ir maitino, ir vaistukus girdė, ir prausė, ir sauskelnes keitė, sodindavo lovoje, guldydavo“, – kalbėjo ji.

Trečią kartą aš pati vakar pasitikrinau, visi po du kartus pasitikrino, kai kurie – ir trečią.

Įstaigos atstovės teigimu, informacija, jog darbuotojai buvo ilgai netikrinami, nėra teisinga, šiuo metu, jos duomenimis, visi pensionato darbuotojai yra patikrinti bent po du kartus.

„Trečią kartą aš pati vakar pasitikrinau, visi po du kartus pasitikrino, kai kurie – ir trečią“, – pabrėžė ji.

B. Šarakausienės teigimu, norint sustabdyti viruso plitimą įstaigoje, reikia ištirti visus jos gyventojus. Jų netirtų šiuo metu, jos duomenimis, yra 211.

„Norisi patikrinti ir tada „sugaudyti“ visus tuos kontaktus ir kažkaip išgyventi. Dabar jau pradėjo nuo gyventojų užsikrėst darbuotojai. Nebežinome, kas nuo ko gali užsikrėsti. Baisi situacija“, – kalbėjo ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbiamais duomenimis, Antavilių pensionate yra 276 vietos, jo steigėjas – privatus asmuo.

NVSC penktadienio duomenimis, įstaigoje buvo 22 COVID-19 atvejai, identifikuota 217 sąlytį turėjusių asmenų (191 gyventojai ir 26 darbuotojai).

Šeštadienį įstaigoje nustatyti dar keturi koronaviruso atvejai, užsikrėtė darbuotojai.

Gairės: Antavilių pensionatas, nauji atvejai, koronavirusas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Joana

O ko jusu darbuotojai vaikšto po parduotuves statybiniu medžiagu ir renkasi prekes kai pas jus antaviliuose tokia baisi situacija.nesuprantu jusu darbuotoju neatsakingumo jei pats nesisaugo tai bent kitus tegul saugo.paklaustas apie situacija pareiskia mes sveiki -tikrinames .baisu...

Niekada

nepatikeciau kad Antaviliai nesusitvarkys,isoriskai viskas ispuosta,o is tikruju ne kas, gal jau atsiimineja globotinius artimieji,atrodo nesaugu ten

Ministras

siautėja. Savo darže su piziais (kelmų apsauga) nesusitvarko. O tuoj žiuponėlis atskaridins naują porciją iš užsienio. Ir Kultpirminyko randapas nepadės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS