Virusologė: svarbu ne tik kaukės, bet ir tinkamas jų dėvėjimas | Diena.lt

VIRUSOLOGĖ: SVARBU NE TIK KAUKĖS, BET IR TINKAMAS JŲ DĖVĖJIMAS

  • 2

Virusologė Ingrida Olendraitė feisbuke pasidalijo įžvalgomis koronaviruso tema. Ekspertė išskyrė, kokias kaukes dėvėti geriausia ir kokios apsaugos priemonės nuo viruso dalelių geriausiai apsaugo kosėjimo metu.

„Tokiu laikotarpiu kaip dabar, jei vis dar (tikiuosi tik) retkarčiais tenka būti kitų žmonių apsuptyje, labai svarbu tinkamai nešiojamos ir tinkamos kaukes. Kosėjimo metu sugeneruotus aerozolius tyrinėjantis straipsnis rodo, jog N95 respiratoriai (mėlyna spalva) puikiai apsaugo nuo įvairiausio dydžio dalelių (X ašis, čia ta, kur horizontaliai eina jūsų ekrano). Įprastos medicininės kaukės (oranžinė) ir medžiaginės kaukės (pilka) apsaugo nuo tokio dydžio lašelių įvairiai – žinoma, nuo didžiausiųjų lašelių gerokai geriau. Tos sportinės skarelės / buffai, kuriuos mėgsta daug kas nuo kaklo užsitraukti ant nosies – geriausia, jog būtų bent du sluoksniai, ir kas pasakoma, jog būtinai jie neturi būti įsitempę prie jūsų nosies / burnos – kitaip ten atsiranda dideli tarpai, tai tie lašeliai dar susmulkėja ir nuskrenda toliau nei būtų be nieko“, – teigė I. Olendraitė.

Virusologė pasidalijo ir mokslinėmis įžvalgomis apie žmonių dėvimus apsauginius skydus. „Galbūt net svarbiausia: veido skydai (žalia) nueina net į minusinę grafiko dalį kalbant apie mažiausius lašelius (Y ašis, čia ta, kur aukštyn–žemyn)! Tačiau jei turite veido kaukę ir papildomai veido skydą, kuris padeda apdengti akis – tokia apsauga, panašu, jog veikia gerai. Straipsnis (jei reikia, galiu pasidalinti pilna versija) – čia. Straipsnis netyrinėja, kurio dydžio lašeliuose kiek viruso dalelių buvo aptinkama ir ar tos dalelės galėjo užkrėsti ląsteles ir t. t. Tai yra mechaninis lašelių + apsauginio sluoksnio tyrimas, kuris yra informatyvus. Straipsnis tyrinėja kosėjimo metu susidariusius lašelius: ne kalbant ar čiaudint, ar kvėpuojant“, – apie moksliniame straipsnyje pateiktą informaciją rašė virusologė.

Feisbuko nuotr.

Primename, kad praėjusią parą patvirtinta 1919 naujų koronaviruso atvejų, nuo COVID-19 mirė 10 žmonių, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą pasveiko 42 sirgusieji. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 95 tūkst. 21 asmuo,  54 tūkst. 836  – tebeserga, 38 tūkst. 957 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 825 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 403 užsikrėtusieji. Praėjusią parą ištirti 4483 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 421 tūkst. 759.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Jokia kaukė viruso nesustabdys,nes jo dydis yra 0,1 mikrono.Kaip pavyzdys bakterija yra 2 mikronai,plauko storis 80 mikronų!Mes galim nors ir dešimt kaukių užsidėti,virusas(jeigu jis yra)vistiek pro jas lengvai pralys!

Vladimiras

SVEIKIEMS ŽMONES KAUKIU DEVETI NEREIKIA IR TAŠKAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS