Vokietijoje sukurta vakcina nuo COVID-19 silpną imunitetą turintiems žmonėms | Diena.lt

VOKIETIJOJE SUKURTA VAKCINA NUO COVID-19 SILPNĄ IMUNITETĄ TURINTIEMS ŽMONĖMS

Vakcina nuo COVID-19, sukelianti imuninį atsaką per baltąsias kraujo ląsteles, bandymų metu pasirodė esanti perspektyvi, rodo antradienį paskelbti tyrimo duomenys.

Tai suteikia naujų vilčių žmonėms, kurių imuninė sistema yra sutrikusi.

Vokietijos Tiubingeno universiteto komandos sukurta vakcina, pavadinta „CoVac-1“, sukėlė stiprų baltųjų kraujo kūnelių (T limfocitų) atsaką visiems 36 pirmosios fazės bandymų dalyviams.

T limfocitai yra baltieji kraujo kūneliai, kurie puola ir neutralizuoja pačias užkrėstas ląsteles. Tai skiriasi nuo antikūnų atsako, kurį sukelia tradicinės vakcinos nuo COVID-19 ir kitų ligų ir kuris yra tiesiogiai nukreiptas prieš konkrečius organizmo patogenus.

Šis antrinis imuninis atsakas gali būti gyvybiškai svarbus pacientams, kurių imuninė sistema nusilpusi ir kuriems rinkoje esančios vakcinos nuo COVID-19 suteikia silpnesnę apsaugą nuo sunkių ligos formų.

Pavyzdžiui, persodintų organų recipientams taikomas gydymas, slopinantis antikūnų aktyvumą, kad žmogaus organizmas neatmestų gyvybę gelbstinčio organo.

Jiems ir kitiems, pavyzdžiui, vėžiu sergantiems pacientams, antikūnų atsako apėjimas ir veikimas į T limfocitus, gali būti geriausias būdas sukelti imuninį atsaką į COVID-19.

Tyrime dalyvavo 18-80 metų amžiaus asmenys, jiems buvo suleista viena vakcinos dozė.

„CoVac-1“ pasižymėjo geru saugumo profiliu ir paskatino platų, veiksmingą... T limfocitų atsaką“, – teigiama tyrime, pažymint, kad, atliekant tyrimą su įvairiomis COVID-19 atmainomis, rezultatai buvo tokie patys.

Tyrėjai teigė, kad T limfocitų atsakas, kurį sukėlė vakcina, buvo stipresnis nei tas, kuris buvo pastebėtas užsikrėtus COVID-19.

Žurnale „Nature“ paskelbto tyrimo duomenimis, skiepo poveikis išliko iki trijų mėnesių.

Ataskaitoje teigiama, kad labai preliminarūs rezultatai patvirtina antrosios fazės tyrimus, jau atliekamus su pacientais, turinčiais imunodeficitą.

Antrosios fazės tyrimai paprastai apima didesnes grupes nei pirmosios ir greičiausiai suteiks svarbių duomenų apie vakcinos veiksmingumą ir saugumą visų kategorijų pacientams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS