Vyrai COVID-19 platina dažniau nei moterys ar vaikai: profesorius pasidalijo įžvalgomis | Diena.lt

VYRAI COVID-19 PLATINA DAŽNIAU NEI MOTERYS AR VAIKAI: PROFESORIUS PASIDALIJO ĮŽVALGOMIS

  • 5

Vyrai COVID-19 platina dažniau nei moterys ar vaikai, o juo užsikrėsti rizika didesnė, jeigu šalia jūsų netrūksta skardžiabalsių arba mėgstančių netikėtai užtraukti dainą.

Tokį naujausią tyrimą pristatė Kolorado universiteto mokslininkai. Apie tai LNK kalbėjosi su užkrečiamųjų ligų specialistu Sauliumi Čaplinsku.

„Natūralu, nes iš vienos pusės vyrų plaučiai yra didesni. Iš kitos pusės – su didesne jėga, ypač jeigu garsiai kalba, dainuoja, rėkia, tai natūralu, kad jie išskiria daugiau virusų. Apskaičiuota, kad dainuojantis žmogus gali išskirti dviem trečdaliais daugiau virusų negu tyliai ir ramiai kalbantis žmogus. Atitinkamai moterys dėl tų pačių priežasčių trečdaliu mažiau išskiria tų aerozolio dalelių, su kuriomis kartu plinta ir virusas. Na, ir vaikai maždaug 62 procentais mažiau išskiria virusų negu suaugusieji. Čia norėčiau priminti tiems skeptikams, kurie dvejoja, ar reikia dėvėti kaukes, ar ne, – tai yra elementari fizika. Jeigu bus kažkoks barjeras, tai atitinkamai mažiau viruso bus paskleista į išorę. Jeigu garsiai kalbėsime arba šūkausime – išskirsime daugiau, jei būsime arti vienas kito, tai bus galimybė įkvėpti viruso daugiau“, – aiškino profesorius.

Šiame tyrime buvo paminėta, kad koronavirusas mažiau plinta bare, restorane, kur mes kalbame, nei operoje ar koncerte.

„Arba krepšinio varžybose. Paguodžia tai, kad kai paskutinį kartą teko žiūrėti varžybas, absoliuti dauguma žiūrovų teisingai dėvi kaukes. Bet vienas kitas energingas sirgalius, kuris emocijas reiškia garsiai, nesupranta, kad pats to nežinodamas gali pavojų sukelti kitiems žmonėms. Arba užsikrėtęs gali virusą parvežti į savo namus ar darbo kolektyvą“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas.

Pasaulyje plintant omikron atmainai, ją nustačius ir Latvijoje bei Estijoje, LNK profesoriaus pasiteiravo, ar šios koronaviruso atmainos atvejų yra patvirtinta Lietuvoje.

„Koks skirtumas, ar jau turim, ar neturim. Tai, kad ji atkeliaus, ar jau yra atkeliavusi, yra jokia naujiena. Tarkim, Amerikoje ji atkeliavo anksčiau, nei paskelbė Pietų Afrikos mokslininkai. Svarbu pabrėžti, kad vyksta natūrali viruso evoliucija. Taip ir turėjo būti, tai buvo prognozuojama. Pabandykime save įsivaizduoti viruso vietoje. Koks viruso tikslas? Kuo greičiau plisti. Bet nėra tikslo išžudyti savo šeimininkus. Jeigu ir toliau taip virusas evoliucionuos, tai, tikėtina, deja, kad absoliuti dauguma su juo susidursime. Bet kadangi jau būsime susidūrę anksčiau – persirgę ar dauguma pasiskiepiję – tai, tikėtina, kad virusas nesukels sunkios klinikinės eigos. Tuomet mes ir pasieksime tą etapą, kai virusas taps endeminis ir nesukels tokių sunkių pasekmių sveikatos sistemai“, – sakė ULAC vadovas.

Daugiau profesoriaus minčių – vaizdo įraše:

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ypač platina

vyrai - bemotériai

Mano keturi pazystami irgi pasigavoncovida

Kauno arenoje,per krepsini..

g

Melas. Mane ir mūsų kolektyvą užkrėtė moteris
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS