Vyriausybė: artimiausiu metu į COVID-19 paveiktų šalių sąrašą gali patekti ir Lenkija | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ: ARTIMIAUSIU METU Į COVID-19 PAVEIKTŲ ŠALIŲ SĄRAŠĄ GALI PATEKTI IR LENKIJA

Dėl Europoje augančio COVID-19 užsikrėtimų skaičiaus, Vyriausybė ragina asmenis, ketinančius vykti į užsienį, atsakingai įvertinti situaciją.

„Keliaujantys žmonės turėtų susipažinti su konkrečios užsienio valstybės reikalavimais atvykstant į šalį, kokių papildomų dokumentų gali reikėti. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad sergamumo situacija gali pasikeisti labai greitai ir tai gali lemti būtinų apribojimų tiek užsienio valstybėse, tiek Lietuvoje atnaujinimą“, – sako premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas, Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

Vyriausybė perspėja, kad artimiausiu metu į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą gali patekti ir Lenkija.

„Siekiame, kad dėl didėjančio užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičiaus Europoje mūsų piliečiai patirtų kuo mažiau nepatogumų, todėl šalių, iš kurių grįžus privalu izoliuotis, sąrašą atnaujiname tik kartą per savaitę. Tačiau, kaip ir iki šiol, geriausias draudimo nuo naujojo koronaviruso „polisas“ yra kiekvieno iš mūsų budrumas“, – sako G. Surplys.

Paveiktomis teritorijomis laikomos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Užsienio šalių piliečiams, atvykstantiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis viršija šį skaičių, privaloma 14 dienų izoliacija, o atvykusiems iš trečiųjų šalių, kurios įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą, – privaloma ir izoliacija, ir tyrimas dėl koronaviruso infekcijos.

Izoliavimo patalpas, vežimą į izoliavimo patalpas bei tyrimo dėl koronaviruso infekcijos paėmimo vietą, taip pat tyrimus koronaviruso infekcijai nustatyti užsieniečiams, atvykusiems į Lietuvą darbo reikalais arba su specialiais leidimais, privalo užtikrinti ir apmokėti darbdavys, kviečiantysis asmuo, arba pats užsienietis. Lietuvos piliečiams, grįžusiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, privaloma 14 dienų izoliacija.

Šios priemonės taikomos ir tais atvejais, kai asmenys keliavo per paveiktas šalis tranzitu (automobiliais, viešuoju transportu), išskyrus keliavimą oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Numatyta, kad asmenys, grįžę ar atvykę iš paveiktų šalių sąraše esančių valstybių, per 24 valandas turi užsiregistruoti ir pateikti savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Tokia tvarka galioja ir iš šių šalių grįžtantiems Lietuvos piliečiams, ir leidimą atvykti turintiems užsieniečiams.

Laikinai SAM vadovaujantis A. Monkevičius sako stebintis situaciją dėl Lenkijos

Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojantis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako stebintis epidemiologinę situaciją Lenkijoje, kur smarkiai išaugo naujų koronaviruso atvejų skaičius.

„Aš iš ryto paprašiau Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų pateikti savo išvadas ir informuoti mane apie tendencijas ir rodiklius, kurie verstų koreguoti įtraukimą į sąrašą kitų (paveiktų) šalių, kalbama apie dvi šalis, Lenkiją ir Nyderlandus“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Monkevičius.

Ministro teigimu, „kol kas tas rodiklis, jų nuomone, nėra pasiektas“. „Kai tik bus pasiektas, būsiu informuotas“, – teigė laikinasis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas.

NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį žurnalistams sakė, kad blogėjanti situacija Lenkijoje epidemiologams Lietuvoje kelia nerimą. „Faktas tas, kad epidemiologams kelia susirūpinimą sergamumas pas mūsų kaimynus, nes važiuojame, lankomės gana dažnai“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Lingienė.

Anot jos, situaciją Lenkijoje reikia stebėti, tačiau galutinį sprendimą, kada įtraukti šią valstybę į paveiktų šalių sąrašą priims Sveikatos apsaugos ministerija.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, viruso paveikta šalis, koronavirusas Lenkijoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS