Seimas atmetė iniciatyvas atlaisvinti alkoholio prekybą | Diena.lt

SEIMAS ATMETĖ INICIATYVAS ATLAISVINTI ALKOHOLIO PREKYBĄ

Seimas antradienį atmetė valdančiųjų iniciatyvas liberalizuoti dabartinę alkoholio prekybos tvarką dėl įsigijimo amžiaus cenzo ir prekybos laiko.

Tai reiškia, kad alkoholio prekybos pradžios laikas nebus vėlinamas nuo 10 val. iki vidurdienio, be to, stipriųjų gėrimų negalės įsigyti jaunuoliai nuo 18 metų.

Už pataisų atmetimą balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 51 parlamentaras, norėjęs, kad pataisų svarstymas grįžtų į pagrindinį Ekonomikos komitetą, o penki siūlė pataisas grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Prieš tai Seimas apsvarstė komitetų išvadas dėl pataisų, parlamentarų siūlomus pakeitimus, bet nė vienam nepritarė ir balsavo už projektą po svarstymo.

Už tai, kad šiek tiek alkoholio prekyba būtų atlaisvinta, balsavo 51 parlamentaras, prieš buvo 42, o susilaikė 25. Toks balsavimas reiškia, kad projektui nepritarta ir reikėjo apsispręsti, ką su pataisomis daryti toliau. 

Seimas antradienį atmetė konservatoriaus Sergejaus Jovaišos siūlymą leisti alkoholio įsigyti aštuonias valandas per parą – kasdien nuo vidurdienio iki 20 valandos.  Dabar alkoholio galima įsigyti nuo 10 val. iki 20 val. o sekmadieniais – tik iki 15 val.      

Už tai, kad alkoholio būtų galima įsigyti nuo vidurdienio, antradienį balsavo 47 parlamentarai, prieš buvo 21 susilaikė 41.

Seimas atmetė ir Laisvės frakcijos lyderio Vytauto Mitalo siūlymą leisti alkoholį vartoti nuo 18 metų. Už šį pokytį balsavo 44  parlamentarai, prieš buvo 45, o susilaikė 25.         

Tačiau Seimas buvo linkęs nuo gegužės 1-osios atlaisvinti kai kuriuos alkoholio reklamos suvaržymus bei sušvelninti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose.

Liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad vyno reklamos draudimas poveikio nedavė, nes ant butelių klijuojamos tos pačios etiketės su prierašu „nealkoholinis vynas“.   

Be to, Laisvės frakcijos siekį panaikinti draudimą alkoholiu prekiauti po 15 val. jis pavadino karštakošišku.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga piktinosi informacijos trūkumo motyvais, kurie pateikiami draudžiant alkoholio reklamą, kitos informacijos apie jį skelbimą.

Jis siūlė įeiti į alkoholio gamintojų puslapius ir skaityti, su kuo kokius gėrimus vartoti, kas kokius apdovanojimus laimi.

Socialdemokratas Algirdas Sysas perdavė medikų duomenis, kad Lietuvoje 24 proc. mirčių susijusios su alkoholio vartojimu. Pasak jo, Lietuva užima penktą vietą tarp daugiausiai jo suvartojančių šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Net keista, kaip rėmėjams į akis žiūrėti....

Ka gi...

Ir uz tai isgerkim!

simonas b1b1agalv15

tai kad tu nelabai ir zinai kaip tas sveikas protas atrodo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS