XIV tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ belaukiant | Diena.lt

XIV TARPTAUTINIO FOLKLORO FESTIVALIO „POKROVSKIJE KOLOKOLA“ BELAUKIANT

  • 0

Lapkričio 6-10 dienomis Vilniuje jau keturioliktą kartą vyks tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“.

Daugelį metų šis festivalis nepaprastai įdomiai pristato daugialypę įvairių šalių tradicinę kultūrą, stiprina kultūrinį bendradarbiavimą, sudaro palankias sąlygas dalyvių bendravimui. Festivalis, pavadintas pravoslavų šventės - Švenčiausios Mergelės Marijos Globėjos (Pokrov Presviatoj Bogorodicy) garbei, suburia liaudies tradicinės kultūros puoselėtojus ir mylėtojus. Be jų tikėjimo tuo ką daro, ką puoselėja ir vertina, šis brangus paveldas - mūsų šaknys, negali gyvuoti ir vystytis. Šį turtą reikia rūpestingai saugoti, o kartais ir atkurti, perteikti būsimoms kartoms.

Per 14 gyvavimo metų tarptautinis festivalis tapo žinomas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, jame dalyvavo folkloro ir etnografijos kolektyvai iš Afganistano, Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, Kazachstano, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Meksikos, Norvegijos, Olandijos, Rusijos, taip pat Adygėjos, Altajaus krašto, Kalmukijos, Kabalda-Balkarijos, Mordovijos, Udmurtijos, Čečėnijos, Dagestano, Kabarda Balkarijos, Komi, Tyvos, Marij-El, Osetijos Respublikų, Jakutijos, Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos,  ir kt.

Šiais metais savo klausytojams festivalis pristatys kolektyvus iš 13 šalių -  Baltarusijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos. Rusijos kultūrą pristatys trys aukštosios kūrybinės mokyklos – Masvos valstybinė P. Čaikovskio konservatorija, Sankt Peterburgo valstybinė N. Rimskio-Korsakovo konservatorija, Petrozavodsko valstybinė A. Glazunovo konservatorija, o taip pat kolektyvai iš Maskvos ir Belgorodo apskričių.

Savitą koloritą festivaliui suteikia geriausi Lietuvos tautinių bendrijų folkloro kolektyvai, kurie gyvendami kitakalbėje aplinkoje, rūpestingai saugo savo tautos tradicijas. Tokie kolektyvai ir jų vadovai nusipelnė pagarbos ir dėmesio. Šiais metais festivalyje dalyvaus vaikų ir suaugusiųjų azerbaidžaniečių, baltarusių, lenkų, totorių, armėnų, ukrainiečių, žydų, rusų folkloro kolektyvai, o taip pat solistai, kurie laimėjo Respublikinį konkursą „Tradicijų paveldėtojai“. Taip pat dalyvauti festivalyje kviečiami ir lietuvių folkloro kolektyvai.

Festivalio „Pokrovskije kolokola“ dalyvių ir žiūrovų šiais metais laukia gausi programa  - folkloro ansamblių koncertai, žymiausių etnografijos specialistų meistriškumo kursai, tautodailės darbų mugės, kūrybinės laboratorijos, edukacinės programos studentams ir moksleiviams, kūrybiniai susitikimai, liaudies šokio vakarai, apskritasis stalas “Folkloras šiuolaikiniame pasaulyje: pedagogikos, atlikimo ir folkloro ekspedicijų klausimai“,  jaunųjų folklorsitų konferencija „Mano šeima – mano ištakos“, taip pat koncertai mažuosiuose Lietuvos miestuose ir kt.

Festivalio renginiai vyksta geriausiose Vilniaus koncertų salėse: Vilniaus kongresų rūmuose, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Šv.Kotrynos bažnyčioje, Vilniaus Rotušėje.

„Pokrovskije kolokola“ yra vienintelis festivalis Baltijos šalyse, kiekvienais metais teikiantis žymiausiems šių dienų Lietuvos ir užsienio kompozitoriams world music krypties kūrinių užsakymus. Siekdami praplėsti liaudies tradicijų gerbėjų ratą, norėdami, kad folkloras būtų artimas ir suprantamas jaunajai kartai, organizatoriai pasiryžo sujungti senąsias dvasines vertybes su išraiškinga šiuolaikine muzikos kalba.

Klausytojams jau buvo pristatyti Andrejaus Doinikovo „Etnosfera – naujas tradicijų dvelksmas“, Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškoji rapsodija“, Jono Jurkūno „Iš šio miesto“, Lino Rimšos „Moterų giesmės“ ir orkestrinė misterijos „Senasis tikėjimas“ versija, Algirdo Martinaičio „Sakmė apie gyvenimą“, Zitos Bružaitės „Koliažai“, Anatolijaus Šenderovo „Dedikacija“. Šiais metais 14-ojo festivalio atidarymo metu, lapkričio 6 d., trečiadienį 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose žiūrovų vėl laukia premjera. Lietuvos kamerinis orkestras ir Vilniaus rusų folkloro ansamblis „Arinuška“, Julija Morozova (fortepijonas), „Hand voices“ bei kiti muzikantai atliks Laimio Vilkončiaus kūrinį „Varnėno mišios“.

Lapkričio 7 d., ketvirtadienį, nuo 10 val. viešbučio „Ecotel“ konferencijų salėje vyks Tradicinio dainavimo laboratorija. Tą pačią dieną 18 val. festivalio dalyviai savo ištikimiausius klausytojus pakvies į Taikomosios dailės ir dizaino muziejų, kur vyks festivalio svečių koncertas „Unikalios tradicijos“.

Festivalio renginiai tradiciškai vyks ir Vilniaus universitete. Lapkričio 8 d. 10 val. Istorijos fakultete prasidės Jaunųjų folklorsitų konferencija „Mano šeima – mano ištakos“, o 12 val. Istorijos fakultete - apskritojo stalo diskusija  “Folkloras šiuolaikiniame pasaulyje: pedagogikos, atlikimo ir folkloro ekspedicijų klausimai“.  O jau 19 val.  Šv. Kotrynos bažnyčioje savo klausytojus Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvai pakvies į koncertą „Muzika gurmanams“. Publika išgirs įvairių muzikinių epochų kūrinius, unikalius tradicinius muzikos instrumentus ir balsus, išvys gražiausius tautinius kostiumus.

Lapkričio 9 d. festivalio renginiai vyks Vilniaus Rotušėje. 11 val. prasidės IX Vaikų folkloro asamblėja, kurioje tradiciškai dalyvaus vaikų folkloro kolektyvai iš įvairių Lietuvos regionų ir užsienio šalių. Šis renginys - tikra šventė visai šeimai.  Aplinkui verda darbas: čia savo rankomis galima pasigaminti lėlę, išmokti diržų audimo ar įžymiųjų Vilniaus verbų rišimo technikų, sužinoti liaudiško siuvinėjimo, lino ir vilnos senovinio apdirbimo, Bronzos amžiaus papuošalų, juvelyrikos iš metalo gamybos, molio lipdymo, popierinių gėlių lankstymo, ekslibrio paslapčių, paragauti nacionalinių virtuvių patiekalų. Šurmulys kiek aprims 12 val., kuomet į Vilniaus Rotušės sceną žengs VIII respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ laureatai. Nuo 14 val. iki pat vakaro Rotušės koncertų salėje savo meistriškumą demonstruos užsienio šalių bei Lietuvos tautinių bendrijų folkloro ansambliai. „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ – taip vadinasi šis šešias valandas truksiantis koncertinis maratonas.

Lapkričio 10 d., 12 val. festivalis tradiciškai atsisveikins sakralinės muzikos koncertu „Šventoji motina“, kuris vyks Vilniaus Dievo Motinos ėmimo į dangų katedroje. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes atliks folkloro kolektyvai iš įvairių šalių.

Festivalyje „Pokrovskije kolokola“  koncertas „Muzika gurmanams“

Lapkričio 8 d., ketvirtadienį, 19 val. festivalis „Pokrovskije kolokola“ savo ištikimiausius klausytojus kviečia į Šv. Kotrynos bažnyčią, kur įvyks festivalio svečių iš Baltarusijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Korsikos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos koncertas „Muzika gurmanams“. Ne kiekvienas festivalis gali sukviesti tiek šalių, suvienyti folkloro judėjimo korifėjus su jaunais tradicijų paveldėtojais, pristatyti geriausius iš geriausių!

Lietuvos publikos pamiltas ansamblis “Bedinera” iš Sakartvelo klausytojams dovanos nepakartojamą, visame pasaulyje aukštai vertinamą gruzinų polifoninį giedojimą. Sankt Peterburgo valstybinės N.A. Rimskio-Korsakovo konservatorijos folkloro ansamblis atskleis Rusijos šiaurės tradicijų grožį. Maskvos valstybinės P. Čaikovskio  konservatorijos folkloro ansamblis paruošė programą, kurioje skambės įvairių žanrų (lyrinių, vestuvių, kalendorinių švenčių, dvasinių ir kt.) Rusijos regionų dainos.

Ansamblio “Vox Corsica” iš Prancūzijos atliekamos paghjella (liaudies dainos, dažniausiai atliekamos trimis vyriškais balsais) ir sakralinės dainos virpins klausytojų širdis. Kolektyvas iš Ukrainos sostinės “Mnogaja leta” atliks ne tik jų vizitine kortele tapusias senoves liturgines giesmes, psalmes, bet ir kazokų, rekrutų, kareivių ir čumakų dainas, taip pat pristatys savo tradicinius šokius. Jau pažįstamas Lietuvos žiūrovams folkloro ansamblis „Kuldatsäuk“ iš Estijos paruošė programą iš senovės setų dainų, šokių ir ratelių. Ansamblio “Romoda” iš Maskvos dainavimas visada spontaniškai improvizacinis, sukuriantis unikalų stilių. Šv. Kotrynos bažnyčioje ansamblis supažindins klasytoją su Rusijos ir Ukrainos pasienio (Charkovo, Kursko ir Voronežo provincijų) bei Sibiro vokalinėmis tradicijomis.

Baltarusijos ansamblis “Vargan” atkurs scenoje senovinį baltarusių liaudies meną: dainas (apeigines ir lyrines), šokius, instrumentinį meną. Grupė „Bulder og Brak“ iš Norvegijos pristatys geriausias Norvegijos šokio tradicijas – senovės „Halling“ ir įvairius tradicinius porinius šokius. Guslininkų asociacijos “Filip Višnič” dalyviai - Serbijos Respublikos atstovai, atliks senovės didvyriškas, epines, kitaip vadinamas jaunimo dainas. Duetas “Perezva” iš Lenkijos atliks įvairių Ukrainos regionų lyrines, taip pat apeigines ir dvasines Palenkės dainas. Su šeimos tradicijomis klausytojus supažindins lyvanų liaudies ansamblis “Turki” iš Latvijos.  Platų muzikinių kompozicijų spektrą - nuo istorinių iki meilės, o taip pat tavernų ir religines dainas atliks trio iš Katalonijos “Un parell de tres”. Ypatingą koloritą festivaliui suteiks Lietuvos tautinių bendrijų folkloro ansambliai, kurie kruopščiai saugoja savo tautos tradicijas, gyvenant kitakalbėje aplinkoje.

Koncerto dalyviai atskleis klausytojams tradicinio liaudies meno grožį ir galią. Tai - tarsi žvilgsnis į praeitį, kai atgyja įvairių muzikinių epochų kūriniai, unikalių tradicinių muzikos instrumentų ir balsų sąskambiai, gražiausi tautiniai kostiumai.

PROGRAMA

Lapkričio 6 d., trečiadienis

Vilniaus kongresų rūmai (Vilniaus g. 6)

19 val. Folkloras ir dabartis. Festivalio atidarymo koncertas

I dalis: Kompozitorius Laimis Vilkončius „Varnėno mišios” (premjera)

Atlikėjai:

Lietuvos kamerinis orkestas, meno vadovas Sergejus Krylovas

Folkloro ansamblis Arinuška, vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai

Hand Voices (perkusija)

Dirigentas Karolis Variakojis (Lietuva)

Režisierius Jurijus Popovas

II dalis: Gyvoji tradicija

Atlikėjai: folkloro ansambliai iš daugiatautės Lietuvos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Ispanijos, Prancūzijos Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos

Lapkričio 7 d., ketvirtadienis

Viešbučio „Ecotel Vilnius“ konferencijų salė (Slucko g. 8)

10 val.  Tradicinio dainavimo laboratorij

Taikomosios dailės ir dizaino muziejus (Arsenalo g. 3A)

18 val.  Unikalios tradicijos. Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncertas

Alaus namai (Goštauto g. 8)

21.30 val. Liaudies šokių vakaras

Lapkričio 8 d., penktadienis

Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas (Universiteto g. 3)

10 val. Jaunųjų folkloristų konferencija „Mano šeima – mano ištakos”

12 val.  Apskritasis stalas

„Folkloras šiuolaikiniame pasaulyje: pedagogikos, atlikimo ir folkloro ekspedicijų klausimai“

Ukmergės kultūros centras (Kauno g. 8, Ukmergė)

17.00 Festivalis „Pokrovskije kolokola“ – Ukmergės miesto gyventojams

Šv. Kotrynos bažnyčia (Vilniaus g. 30)

19 val.  Muzika gurmanams. Festivalio svečių koncertas

Lapkričio 9 d., šeštadienis

Vilniaus Rotušė (Didžioji g. 31)

11–18 val. Tautodailės darbų mugė

11–18 val. IX vaikų folkloro asamblėja:

Kūrybinės dirbtuvės Liaudies meistrai - vaikams

12 val. Tradicijų paveldėtojai. VIII respublikinio vaikų ir jaunimo konkurso laureatų koncertas

14–20 val.  Festivalio dalyvių meniniai portretai:

14.00 Lietuvos tautinių bendrijų tradicijos

15.30 val. Baltarusių, latvių, lenkų, ukrainiečių tradicijos

16.30 val. Lietuvių, norvegų, serbų tradicijos

17.30 val. Rusų tradicijos

18.30 val. Sakartvelo, estų, ispanų, italų, korsikiečių tradicijos

Lapkričio 10 d., sekmadienis

Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų soboras (Maironio g. 12)

12 val. Šventoji motina. Sakralinės muzikos koncertas

GALERIJA

  • XIV tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ belaukiant
  • XIV tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ belaukiant
  • XIV tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ belaukiant
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS