Garbanos – karščiausia šukuosenų tendencija | Diena.lt

GARBANOS – KARŠČIAUSIA ŠUKUOSENŲ TENDENCIJA

  • 3

Jau nuo senų laikų garbanotus plaukus turinčios moterys vargo su savo plaukais mėgindamos įvairiais, ne visada tinkamais būdais juos suvaldyti, ištiesinti. Šiandien, vis labiau populiarėjant natūralumo, plaukų tausojimo filosofijai, būti natūralia garbane yra ne tik labai gražu, bet dar ir itin madinga.

Garbanotos mergaitės metodas

„Atradus tinkamą garbanotų plaukų priežiūros būdą, tikrai galima turėti sveikas, blizgančiais ir paklusnias garbanas. Tereikia žinoti, kaip tai tinkamai daryti“, – įsitikinusi plaukų ekspertė Olga Wiseman.

Stilistė pabrėžia, kad natūralios garbanos šiuo metu itin madingos – tai viena populiariausių pastarojo meto plaukų šukuosenų tendencijų.

„Garbanos niekada neišeina iš mados. Anksčiau būdavo madingos holivudiškos, tvarkingos garbanos, o dabar – natūralios, garbanotos tekstūros plaukai. Jei moteris garbanota iš prigimties, nebereikia to slėpti – tereikia išmokti tinkamai prižiūrėti tokius specifinius plaukus, kad šie atsiskleistų visu savo grožiu“, – sako O. Wiseman.

Pasaulyje gerai žinomas garbanotos mergaitės metodas (angl. curly girl method) populiarėja ir mūsų šalyje. „Šio metodo esmė – garbanotus plaukus turinčios merginos ir moterys pirmiausia turi išsiaiškinti savo garbanų tipą ir ar jų plaukams reikalingas drėkinimas, ar maitinimas. Tik tada, pasirinkusios tinkamą jų priežiūrą, priemones, galės džiaugtis sveikomis ir gražiomis, natūraliai krintančiomis garbanomis“, – atskleidžia plaukų ekspertė.

O. Wiseman asmeninio archyvo nuotr.

Išsiaiškinti plaukų tipą

Taigi, natūraliai garbanotų plaukų moterims pirmiausia reikia išsiaiškinti savo plaukų ir garbanų tipus. Kokie yra plaukų tipai?

1. Pūstas plaukas. Jeigu plaukai pučiasi, tai vienas iš faktorių, kad jie mechaniškai, chemiškai sugadinti arba neteisingai prižiūrėti. Tokiu atveju būtina atkurti plauko vidų. Tam tinka procedūros, kurios atkuria keratininę plauko sudėtį.

2. Plonas, pasišiaušęs plaukas. Lankstus, lengvai tiesinasi. Tokiam plaukui tinka lengvos fiksacijos priemonės.

3. Garbanotas, banguotas plaukas. Tai tikra garbana, kuri neišsitiesina. Tokius plaukus suvaldyti sudėtinga, jiems reikia daug drėgmės, stilizavimo priemonių.

Populiaru: natūraliai garbanoti plaukai, suformuotos madingos garbanos ar garbanotų plaukų šukuosena – dabar visos garbanės galės didžiuotis savo plaukais. / O. Wiseman asmeninio archyvo nuotr.

Svarbu žinoti, kad garbanotas plaukas yra visiškai kitokios struktūros nei tiesus. Visų pirma, jis yra labai porėtas, jam būtina specifinė priežiūra, specialios formavimo priemonės, netgi kirpimas.

„Jūsų plaukų meistras turi žinoti, kaip reikia tinkamai kirpti garbanotus plaukus, nes tinkamas garbanotų plaukų kirpimas yra visai kitoks nei tiesių“, – atskleidžia O. Wiseman.

Žinoti garbanų tipą

Na, o dabar laikas išsiaiškinti garbanų tipą ir jam reikalingą priežiūrą.

1. Banguota, lanksti S formos garbana. Plaukai gali būti tiek stori, tiek ploni. Prie šaknų jie neturi apimties, tūrio. Reikalingas tinkamas kirpimas, plaukams prie šaknų rekomenduojama naudoti nestiprios fiksacijos stilizavimo priemones, kurios suteikia apimties.

2. Plonas, pasišiaušęs, lankstus plaukas. Ekspertė pataria vengti stiprių fiksacijos priemonių. Būtina pusiausvyra tarp plauko maitinimo ir fiksavimo. Tinka lengvos priemonės apimčiai sukurti, lengvi aliejai, nenuplaunami balzamai.

Šiandien vėl grįžo laikai, kai moterys renkasi cheminį šukavimą, kad tik turėtų garbanas.

3. Storas, porėtas plaukas, banga S formos, prie šaknų nėra apimties. Ištiesinti tokius plaukus labai sudėtinga, reikia daug stilizavimo priemonių. Tokius plaukus siūloma pradėti natūraliai banguoti, glotninti.

4. S formos garbana, plaukai tankūs, sukasi nuo pat šaknies. Reikia dirbti su tekstūra, plaukus būtina giliai drėkinti.

5. Smulkios, gausios garbanos, didelis jų diametras. Tokius plaukus suvaldyti sudėtinga, juos reikia labai daug maitinti. Vengti šukavimo, nes tokie plaukai šukuojami pučiasi.

6. Gausios garbanos. Plaukai sausi, linkę lūžinėti, būtinas drėkinimas, kad garbanos gražiai išryškėtų.

7. Spiralės formos garbanos. Labai didelė plaukų apimtis, negalima jų džiovinti džiovintuvu, garbanas patartina fiksuoti stilizavimo priemonėmis.

8. Afrikietiško stiliaus garbanos. Labai sausi, kaip kempinė, plaukai. Būtina intensyviai drėkinti.

O. Wiseman asmeninio archyvo nuotr.

Kaip teisingai plauti

Nusistačius plaukų ir garbanos tipą, garbanotos mergaitės metodas pataria pradėti nuo tinkamo plaukų plovimo. Pirmiausia iš plauko reikia išplauti visus silikonus, gautus su ankstesnėmis naudotomis plaukų priežiūros priemonėmis. Kodėl?

„Silikonas neleidžia garbanotis plaukui, jis, padengęs plauką plėvele, neleidžia į plauką patekti naudingoms drėkinančioms, maitinančioms medžiagoms“, – atskleidžia ekspertė.

Ji pataria naudoti šampūną be sulfatų, nes šie džiovina plaukus. Taip pat reikėtų nuolat naudoti plaukų kondicionierių, kaukę, kurie arba maitina, arba drėkina, priklausomai nuo plaukų tipo. Šlapius plaukus ekspertė rekomenduoja šukuoti tik retomis šukomis. Pagal minimą metodą po plaukų plovimo reikia naudoti specialų mikrofibros rankšluostį. Plaukus galima palikti natūraliai džiūti, o kai kurioms garbanoms galima naudoti ir džiovintuvą – difuzerį.

„Šiandien vėl grįžo laikai, kai moterys renkasi cheminį šukavimą, kad tik turėtų garbanas“, – pastebi plaukų stilistė ir atskleidžia, kad garbanotos mergaitės metodas puikiai tinka ir chemiškai garbanotiems plaukams.

GALERIJA

  • Garbanos – karščiausia šukuosenų tendencija
  • Garbanos – karščiausia šukuosenų tendencija
  • Garbanos – karščiausia šukuosenų tendencija
  • Garbanos – karščiausia šukuosenų tendencija
O. Wiseman asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rimantas V.

Kodėl tik tokiame sklype "užsienis"? Apie 50-60-tuosius metus visokio amžiaus mergos ir moterys, mieste ir kaime raitėsi plaukus kirpyklose ir namie, ant laikraštinių tūtelių siūlais. Ką padarydavo kirpyklose, ta "frizūra" buvo vadinama "pusmetine", nes laikydavosi apie pusmetį, vyrai vadindavo "pusmetrine", nes stirksodavo į visas puses, "kaip vištos užpakalis" dar - "kaip Kopernikai". ir t.t O tokia natūraliai garbanota linksmuolė Petrauskaitė iš Petrikaičių paminėta net J.Aleksandravičiaus knygoje "Kretingos tarmės žodynas,LKI,2011,312 p.": "Petrauskalė ka šuok e ploskas lek". Kur ji dabar, apie 84 metų?

tai

apsizenykit afrikieti tai vaikai visada tures madingas garbanas

Emigr.

Seniai užsienyje garbanos madoje, tik tai kainuoja, ne visi namų sąlygomis gali pasidaryti garbanotą ,purią šukuoseną.Vaiksto Lietuvoje arklio karčiais apsileidusios ,jokio žaismingumo plaukuose.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS