Našlaitės žydės kaip pašėlusios | Diena.lt

NAŠLAITĖS ŽYDĖS KAIP PAŠĖLUSIOS

  • 0

Našlaitės – vienos populiariausių pavasario gėlių, kurios pačiomis įvairiausiomis spalvomis bene anksčiausiai nuspalvina terasas ir balkonus. Jos yra nereiklios, nebrangios, pakenčia net nedideles pavasarines šalnas ir yra puikus pasirinkimas turint vaikų, mat jų žiedlapiai yra netgi valgomi.

Kad jos gražiai žydėtų, tereikia atsiminti kelias taisykles, sako gėlių ir augalų ekspertė Vesta Paukštelo ir atskleidžia efektyviausią metodą jas apsaugoti nuo ligų.

„Našlaitės puošia ne tik asmeninius balkonus, terasas, sodus, bet ir miestų skverus, parkus. Nepaisant bėgančio laiko, našlaitės nepraranda populiarumo, o selekcininkai ir toliau kuria naujas, originalias veisles. Nepaprastai grakščios našlaitės yra puikus pamatas įdomioms kompozicijoms su kitais žydinčiais augalais. Tačiau intensyviomis, įvairiomis spalvomis išsiskiriančios gėlės yra puiki puošmena ir pati savaime“, – pasakoja V. Paukštelo.

Nors našlaitės, kaip ir kitos žiedais apsipylusios gėlės, pirmiausia asocijuojasi su vasara, jomis balkoną puošti galima netgi ankstyvą pavasarį, esant gana kaprizingam orui. Pasak V. Paukštelo, daugelis veislių gali ištverti nedideles šalnas iki –5 °C, todėl šios gėlės yra populiarus pasirinkimas norintiems kuo anksčiau grožėtis ryškiaspalviais žiedlapiais. Jos labai tinka ir pradedantiesiems sodininkams, mat tereikia laikytis kelių taisyklių, ir žiedai džiugins ilgai.

Džiugina: nors našlaitės, kaip ir kitos žiedais apsipylusios gėlės, pirmiausia asocijuojasi su vasara, jomis balkonus ar terasas puošti galima ir esant gana kaprizingam orui. / freepik.com nuotr.

Kaip laistyti. Našlaičių žemė turėtų būti nuolatos šiek tiek drėgna. Jos sunkiai pakenčia sausrą, lapai ir žiedai pradeda glebti ir vysti. Tačiau dar blogiau joms sekasi, kai jos perlaistomos. Jas reikėtų laistyti ryte arba vakare nedideliais kiekiais. V. Paukštelo primena, kad reikėtų vengti pilti vandenį ant žiedų ir lapų – tai paskatina ligas.

Kur laikyti. Našlaitės nelepios šviesai. Jos gali augti tiek saulėtoje vietoje, tiek pavėsyje. Visgi idealiausia terpė joms klestėti yra išsklaidyta šviesa – žiedai geriausiai išsivystys šiek tiek pavėsingoje vietoje. Ryškioje saulės šviesoje augančios našlaitės gali greičiau blukti ir sparčiau išdžiūti, o dideliame pavėsyje jos išstyps, ieškos saulės ir kraus kuklesnius žiedus.

Nepamirškite nuskabyti. Kad našlaitės ilgiau džiugintų ryškiomis spalvomis, išblukusius žiedus reikėtų reguliariai nuskinti. Tuomet juos pakeis nauji.

Nepaprastai grakščios našlaitės yra puikus pamatas įdomioms kompozicijoms su kitais žydinčiais augalais.

Tręšti nebūtina. Balkonuose, kaip ir sode augančių našlaičių iš tikrųjų nebūtina tręšti, jos gerai auga ir be papildomo paskatinimo. Žinoma, tai nepakenks, tačiau nepersistenkite – visiškai pakaks žydinčius augalus patręšti kartą per mėnesį.

Nuo ligų gelbsti prieskonis. Našlaitės nėra itin pažeidžiamos ligoms, tačiau ne vienas jas auginantis yra susidūręs su šaknų puviniu, kurį sukelia dirvožemyje esantys grybeliai. Pasak V. Paukštelo, augalui padėti galima panaudojus netgi namines priemones – cinamoną. „Cinamonas pasižymi nuostabiomis savybėmis – antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis. Be to, jis atbaido vabzdžius, skruzdes ir net kates. Tiesiog pabarstykite žemę vazone cinamonu arba sodindami našlaites sumaišykite žemę su šiuo prieskoniu. Cinamonas apsaugos nuo grybelinių ligų ir pelėsių“, – pataria gėlių žinovė.

Ar našlaitės valgomos? „Pasirodo, taip! Dėl to jos labai geras pasirinkimas namuose turint mažąjį smalsų sodininką ar daržininką – juk vaikai mėgsta tyrinėti pasaulį ne tik akimis, bet ir ragaudami. Gėlių žiedlapius galima naudoti salotoms, pikantiškiems patiekalams ir desertams papuošti. Jos neturės stipraus skonio, tačiau bet kuriam patiekalui suteiks šventiškos nuotaikos“, – pataria V. Paukštelo.

Nauda – ne tik žmonėms. Be kita ko, ankstyvosios našlaitės yra idealus maisto šaltinis ankstyviesiems apdulkintojams, tokiems kaip bitės ir kamanės, taip pat nektaru ir žiedadulkėmis besimaitinančioms musėms ir drugeliams. Pasodinus jas gėlyne arba dideliame vazone balkone, pirmieji vabzdžiai prie jų atskris iš visos apylinkės. Tai ypač svarbu, nes šiuo metų laiku dar žydi nedaug jiems naudingų augalų.

GALERIJA

  • Našlaitės žydės kaip pašėlusios
freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS