Ryškiausia ir didžiausia šių metų pilnatis: kur ir kada stebėti? | Diena.lt

RYŠKIAUSIA IR DIDŽIAUSIA ŠIŲ METŲ PILNATIS: KUR IR KADA STEBĖTI?

  • 0

Vadinamasis supermėnulis pasirodys rugpjūčio 30-ąją. Tai bus didžiausia ir ryškiausia šių metų pilnatis, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo profesorė Gražina Tautvaišienė.

– Kas yra tas supermėnulis?

– Tai reiškinys, kai mėnulis yra arčiausiai Žemės savo orbitoje, tuo metu kaip tik būna mėnulio pilnatis. Šį kartą iki tikros, pilnos pilnaties truks tik 9,5 val. Mėnulis bus šiek tiek ryškesnis, šiek tiek didesnis. Vakare žiūrint turėtų būti iš ties įspūdingas reginys.

– Šiais metais jau ne kartą kalbėjome apie supermėnulį. Kuo šis mėnulis ypatingesnis nei kiti?

– Jis bus šiek tiek arčiau Žemės.

– Kur geriausia stebėti šį vaizdą?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Galime pamatyti mėnulį ir pro langą. Bet jei norėtume įspūdingesnio vaizdo, reikėtų nuvažiuoti, kur yra tamsiau. Šį kartą prie pat mėnulio už trijų keturių laipsnių bus Saturnas. Dažniausiai sunku surasti danguje Saturną plika akimi, o dabar jis bus labai arti. Reikėtų pasidairyti virš mėnulio ir pamatytume šią Saulės sistemos planetą. Tačiau norint pamatyti Saturno žiedus, reikėtų turėti bent 25 kartus didinančius žiūronus ar teleskopą. Astronomijos mėgėjai tikrai pasigrožės šiuo reiškiniu, jei tik bus giedras dangus.

– Kiek laiko bus galima matyti Saturną, ar tiek pat, kiek Mėnulį? Supermėnulį bus galima stebėti rugpjūčio 30 d. nuo 21 val. iki 6 val. ryto.

– Visą tą laiką ir bus galima stebėti. Saturnas šiek tiek keis poziciją Mėnulio atžvilgiu.

– Kokius dar įdomius objektus matysime danguje artimoje ateityje?

– Marsas bus gana žemai, Venera tik paryčiais pasirodys, bet Jupiteris matysis visą naktį. Tai irgi labai ryškus dangaus kūnas.

– Ar šias planetas galima pamatyti plika akimi?

– Jos matosi plika akimi.

Astronomijos mėgėjai tikrai pasigrožės šiuo reiškiniu, jei tik bus giedras dangus.

– Rugpjūtis tas mėnuo, kai ir daugiausiai žvaigždžių ir supermėnulį matome. Gal reikėtų suskubti nuvažiuoti į kokią observatoriją?

– Visi esate laukiami Molėtų astronomijos observatorijoje. Mes priimam lankytojus ir parodom ir kitų įdomių objektų. Parodome kamuolinius žvaigždžių spiečius ir Andromedos galaktiką. O dienos metu turime specialų teleskopą ir parodome Saulę. Ji dabar įkopė į aktyvumo maksimumą ir turi nemažai dėmių.

– Ką matysime rugsėjį?

– Rugsėjo 17 d. priartės gana ryški kometa prie mūsų, tačiau reikėtų žiūronų ar teleskopo. Ta kometa slinks per Dvynių, Liūto žvaigždyną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS