Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai) | Diena.lt

GAUSĖJANTIS OBUOLIŲ IR KRIAUŠIŲ DERLIUS – RUDENS ŽENKLAS (RECEPTAI)

  • 1

Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti sau tinkamiausią?

Obuoliai ir kriaušės yra ne tik gaivus užkandis – jie tampa nepamainomais įvairiausių kulinarijos šedevrų ingredientais. Dar viena puiki jų savybė: vaisiai ne tik skanūs, bet ir sveiki. Todėl tinka tiek į vaiko priešpiečių dėžutę, tiek ir prie pusryčių ar pietų stalo ar kaip greitas užkandis tarp valgymų.

Britai mėgsta sakyti, kad suvalgius vieną obuolį per dieną išliksi sveikas ir neteks lankytis pas gydytoją (angl. „An apple a day keeps the doctor away“). Šiame teiginyje yra daug tiesos, kadangi obuoliai pasižymi įvairiomis sveikatą stiprinančiomis savybėmis.

Visų pirma, jie vertinami dėl didelio skaidulų kiekio. Valgydami obuolius padėsite žarnynui sureguliuoti darbą ir apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo. Obuolių polifenoliai turi daugybę teigiamų poveikių, tarp jų – net ir kelių vėžio formų formavimosi ir metastazių rizikos mažėjimas.

Suvalgius vieną obuolį per dieną išliksi sveikas ir neteks lankytis pas gydytoją.

Oksfordo universiteto mokslininkų teigimu, jei kiekvienas vyresnis nei 50 metų amžiaus anglas į savo kasdienę mitybą įtrauktų po obuolį, per metus būtų galima išvengti tūkstančių mirčių nuo infarkto ir insulto. Šiuose vaisiuose esančios sudedamosios dalys puikiai veikia kraujotakos sistemą, tad obuoliai gerina širdies ir kraujagyslių būklę. Dėl skaidulų jie mažina ir cholesterolio įsisavinimą.

Kriaušės, nors ne mažiau skanios ir sveikos, dažnai atsiduria obuolių šešėlyje. Gaila, nes jose yra daug vertingų medžiagų, kurių sunku rasti kituose vaisiuose.

Kriaušėse yra jodo – elemento, būtino tinkamam skydliaukės funkcionavimui. Jose taip pat galima rasti daug boro, kuris palaiko pilkųjų ląstelių darbą ir gerina gebėjimą susikaupti. Be to, jis neleidžia iš kaulų prarasti kalcio, todėl kriaušės rekomenduojamos ir osteoporozės profilaktikai.

Kriaušės taip pat teigiamai veikia kraujotakos sistemą. Jos padeda reguliuoti kraujospūdį ir mažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę – už tai atsakingas jose esantis kalis. Šis elementas taip pat pagreitina natrio pertekliaus išsiskyrimą inkstuose.

Šie vaisiai taip pat yra lieknėjimo dietos besilaikančių žmonių sąjungininkai. Juose yra daug vandens ir pektinų, kurie palengvina virškinimą. Be to, suteikia sotumo jausmą, kuris mažina apetitą.


Populiariausios obuolių veislės

'Šampion'. Žalsvai geltonos spalvos vaisiai, apdovanoti rausvu skruostu, viduje yra balti, sultingi ir švelnaus skonio. Šie obuoliai labai skanūs, juose darnus cukrų ir rūgščių santykis. Valgykite šviežius, spauskite sultis, kepkite – tiks viskam.

'Golden'. Įdomu tai, kad ši veislė atsirado atsitiktinio kryžminimo būdu, o dabar ji viena labiausiai paplitusių pasaulyje. Kaip pavadinimas ir diktuoja, šie obuoliai pasižymi auksine spalva, kartais su švelniu rausvu atspalviu. Jie sultingi, švelnūs, saldūs ir švelnaus aromato. Geriausia tinka paprasčiausiai mėgautis šviežiais.

'Delikatesas'. Tai obuoliai, kuriuos piešia vaikai: dideli, žali, su išsiliejusiu raudoniu. Labai plonos odelės vaisiai – tikra gardi atgaiva. Obuoliai aromatingi, sultingi, labai maloniai saldžiarūgščiai, todėl mėgstami ir mažųjų valgytojų. Be to, iš jų spaustos sultys bus išties skanios.


Populiariausios kriaušių veislės

'Conference'. Šios veislės kriaušių vidus maloniai minkštas, kreminės baltos spalvos, o skonis saldus ir aromatingas. Jos pasižymi apvalesne forma, kuri gali būti ir ne visai taisyklinga. Dažnai jomis mėgaujamasi šviežiomis, tačiau puikiai dera ir uogienėse, kompotuose ir pyraguose.

'Limonera'. Šios kriaušės – balto minkštimo, kuris yra labiau grūdėtos tekstūros, ypač sultingas ir kvepiantis, nors ir šiek tiek mažiau saldus nei 'Conference' giminaičių. Dažniausiai mėgstamos valgyti vienos, tačiau tikrai pritaps ir įvairiuose karštuose patiekaluose.

'Packham'. Šios stambios apatinės dalies kriaušės turi sultingą baltą minkštimą, yra sodraus skonio, todėl puikiai tinka valgyti vienas, kepti pyraguose arba pavirti ir užpilti vanile, kad išeitų saldus kompotas.


Duonos pudingas su obuoliais ir kriaušėmis

3 obuoliai,

3 kriaušės,

1 sauja razinų,

½ puodelio cukraus,

1/3 puodelio vandens,

malto cinamono,

8 plonos baltos duonos riekelės.

Nulupkite obuolius ir kriaušes, išimkite šerdis ir supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite vaisius į puodą, pabarstykite cukrumi ir dideliu žiupsniu cinamono, užpilkite vandeniu ir dažnai maišydami užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite vaisius, kol šiek tiek suminkštės, maždaug 7 minutes. Iki 1 l talpos dubenį išklokite duonos riekelėmis be plutos, kad tarp jų neliktų tarpų. Užpildykite vaisiais, uždenkite likusiomis riekelėmis, ant viršaus uždėkite lėkštę ir kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.

GALERIJA

  • Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas <span style=color:red;>(receptai)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kažkas rašė kad obuolių derlius bus labai mažas ir viskas brangs , obuolių augintojai jūs apsispreskit ir nerašykit nesamonių , nors čia Lietuva .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS