„Kauno diena“ skelbia šventinių patiekalų konkursą (daržovių vyniotinio receptas) | Diena.lt

"KAUNO DIENA" SKELBIA ŠVENTINIŲ PATIEKALŲ KONKURSĄ (DARŽOVIŲ VYNIOTINIO RECEPTAS)

  • 0

Artėja gruodis – didžiųjų metų švenčių ir jų laukimo laikotarpis. Jis pareikalaus iš šeimininkių nemažai išradingumo, nors prekybos centrų lentynos ir lūžta nuo produktų gausos. Sveikų, nesunkiai paruošiamų patiekalų šalininkės teigia, kad svarbu ne prabangios ir brangios patiekalo sudedamosios dalys, bet jų paprastumas, sveikumas, patiekalų (užkandžiai, salotos, šalti, karšti patiekalai, pyragai, tortai, desertas ir pan.) tinkamumas vienos ar kitos šventės stalui, artumas lietuvių skrandžiui.

Tad kviečiame "Kauno dienos" skaitytojus siųsti savo originalius – senovinius ir dabartinius – receptus, pagal kuriuos pagaminti patiekalai (jei tik galite, atsiųskite jų ir juos pagaminusiųjų nuotraukas) tiktų advento, Kūčių, Kalėdų ar Naujųjų metų sutikimo stalui.

Originaliausių receptų autoriams (tokius receptus padės išrinkti Šeimininkų šeimininkė Danutė Kunčienė su bendramintėmis Julija Čiurinskiene ir Greta Vosyliene) Kalėdų išvakarėse bus įteikti šventiniai "Kauno dienos" prizai. Receptus prašom siųsti e. paštu: v.skucaite@kaunodiena.lt.

Netrukus prasidės advento metas. Šiemet trečią kartą sveikų patiekalų konkurse Lietuvos šeimininkių šeimininkės titulą pelniusi kaunietė D. Kunčienė priminė, kad vien atsisakydami per adventą kai kurių kaloringų maisto produktų, netapsime nei dvasingesni, nei geresni – būkime dėmesingesni vieni kitiems, dosnesni, darykime gerus darbus.

D.Kunčienė siūlo nekonkursinį patiekalą pirmajam advento sekmadieniui, kai visa šeima susės prie stalo. Šis ypatingas daržovių vyniotinis puikiai derės ir prie Kalėdų mėsos patiekalų.

Daržovių vyniotinis

Reikia: 

500 g bemielės sluoksniuotos tešlos,
1–2 vidutinio dydžio morkos (tiks ir panašus moliūgo kiekis),
poro,
stiklinės raugintų kopūstų,
stiklinės šviežių smulkintų kopūstų,
stiklinės smulkintų brokolinių kopūstų,
stiklinės atšildytų šviežių voveraičių ar kitų grybų (gali būti ir džiovinti),
saujos džiovintų slyvų (ar abrikosų ir pan.) be kauliukų,
saujos susmulkintų žalių salierų su kotais (gali būti ir džiovinti lapeliai),
saujos spanguolių (bruknių),
įvairių prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų pagal skonį.

Sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti mažame aliejaus su vandeniu (1:1) mišinyje, paskaninti kalendromis. Porą supjaustyti ir patroškinti su salierais, brokolinius kopūstus paskaninti mėgstamais prieskoniais ir patroškinti. Šviežius kopūstus troškinti su grybais, pabarsčius prieskoninėmis žolelėmis. Raugintus kopūstus paskaninti prieskoniais ir troškinti su spanguolėmis (arba bruknėmis). Troškinant daržoves nepamiršti druskos, pipirų.

Išdėliojus atskirai troškintas daržoves sluoksniais ant bemielės tešlos lapo, pradėti vynioti, vieną lapo kraštą sušlapinus vandeniu, kad vyniojant suliptų. Vyniotiniai kepami 30–40 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Prie šio daržovių vyniotinio tiks toks padažas: 2–3 šaukštai jogurto (be priedų), 2 šaukštai paruoštų krienų, šaukštelis adžikos – viską sumaišyti. Tiks ir atšildytos bruknės, kuriomis galima papuošti patiekalą lėkštėje.

GALERIJA

  • Daržovių pyragas
  • Pyrago įdaras
  • Danutė Kunčienė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS