Naudingi ir maistingi graikiniai riešutai | Diena.lt

NAUDINGI IR MAISTINGI GRAIKINIAI RIEŠUTAI

  • 0

200 tonų. Tokį kiekį graikinių riešutų per metus suvartoja lietuviai. Pasak gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, vitaminai, antioksidantai, gaunami valgant šiuos riešutus, yra svarbūs imuninei organizmo funkcijai, smegenų veiklai, kovai su laisvaisiais deguonies radikalais ir uždegiminiais organizmo procesais.

Graikiniai riešutai nuo senų laikų buvo labiausiai paplitę aplink Kaspijos jūrą, kur buvo vadinami persiškais riešutais. IV a. romėnai atvežė šiuos riešutmedžius į Europą ir nuo to laiko jie čia auginami.

Grakiniai riešutmedžiai šiuo metu auga daugelyje Europos, Amerikos, Australijos vietų, jų aptikti galima ir Lietuvoje. Į Lietuvą graikiniai riešutai dažniausiai ateliauja iš Moldovos ir  Ukrainos.

Šių riešutų auginimas reikalauja atsidavimo ir kantrybės – pasodinus riešutmedį, tenka laukti nuo penkerių iki septynerių metų, kol medis išaugs ir duos derlių.

Graikinių riešutų derliaus nuėmimas pradedamas rugpjūčio pabaigoje, o parduotuvių lentynas šviežias riešutų derlius pasiekia lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje. Šiuo metų laiku riešutai būna patys šviežiausi – tuo įsitikinti galima įvertinus jų skonį ir spalvą. Švieži graikiniai riešutai būna nekartūs, charakteringo skonio, o perlaužto branduolio spalva – balta, ne gelsva.

Gydytoja dietologė E.Cikanavičiūtė pasakoja, kad  "British Journal of Nutrition" buvo publikuotas tyrimas, kurio metu aštuonias savaites tirti 64 studentai. Pusei jų papildomai buvo duodama graikinių riešutų, kitai pusei – placebo. Nustatyta, kad studentai, gavę papildomą kiekį graikinių riešutų, pasižymėjo geresniu gebėjimu kritiškai mąstyti ir pateikti motyvuotas išvadas.

"Graikiniai riešutai pasižymi vienu didžiausių baltymų kiekių iš visų riešutų. Baltymai yra pagrindinė statybinė audinių ir organų medžiaga", – sako E.Cikanavičiūtė.
Anot gydytojos, šie riešutai taip pat pasižymi ir dideliu polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu. Vieno riešutų užkandžio porcija (30 g) turi net 10 g polinesočiųjų riebalų rūgščių, o iš jų – net 500 mg organizmui labai reikalingų omega-3 riebalų rūgščių.

Gydytoja dietologė pasakoja, kad graikiniais riešutais galima keisti mažiau sveikus, dažnai vartojamus produktus, tokius kaip saldumynai, įvairūs kepiniai ar kiti maža maistine verte pasižymintys užkandžiai.

"Svarbu atkreipti dėmesį, kad 30 g riešutų turi apie 200 kalorijų, kurių ir pakanka vienam užkandžiui per dieną. Be to, reikėtų žinoti, kad šie riešutai neturi būti sūdyti, karamelizuoti ar su kitais priedais", – pataria gydytoja.

Pasak gydytojos, reikia pažymėti, kad daugiausia antioksidantų yra graikinio riešuto luobelėje, kuri, nors ir kartoka, bet labai naudinga sveikatai, todėl prieš valgant riešutą jos nulupti nereikėtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS