Šefas R. Bolgovas: paįvairinti Velykų vaišes – paprasta | Diena.lt

ŠEFAS R. BOLGOVAS: PAĮVAIRINTI VELYKŲ VAIŠES – PAPRASTA

  • 1

Profesionalus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad artimuosius nustebinti išskirtiniais šv.Velykų skanėstais galima ir nebūnant kulinaru, o verslininkė ir švenčių dekoratorė Inga Budrienė mano, kad pavasario švenčių stalą labiausiai puošia gėlės ir išskirtinės dekoracijos.

Retai, bet kokybiškai

"Aš visada gaminu, net kai baigiasi darbo valandos ir uždarau restorano duris", – sako kulinariniais šedevrais savo svečius ir artimuosius nuolat stebinantis R.Bolgovas. Kulinaras tikina, kad gaminti nėra sunkus darbas.

Jis pripažino, kad po darbo namuose gamina paprastesnius nei restorane patiekalus, bet visada turi ką nors pasiruošęs, jei staiga užgriūtų netikėti svečiai.

"Namie visada turiu ką nors pamarinavęs: arba žuvies, arba mėsos, arba pasiruošęs naminių makaronų. Labai nemėgstu nei pirktinių makaronų, nei kitų pirktinių produktų. Šiais laikais yra  galimybės viską pasigaminti pačiam namuose, tik nusipirkite reikalingų maisto produktų ir gaminkite velykinį majonezą ar ką tik norite patys", – rekomenduoja R.Bolgovas.

Pasak virtuvės šefo, jo šaldytuve rastume tik naminės uogienės ar jo paties konservuotų salotų. "Iš pirktinių produktų dar rastumėte nebent kiaušinių, kokosų pieno ir garstyčių, nors garstyčias galima pasigaminti pačiam, ir tai tikrai yra paprasta", – teigia kulinaras ir priduria, kad, gaminant majonezą ar kitus panašius produktus patiems, reikia nepamiršti, jog jų galiojimo terminas kur kas trumpesnis nei pirktinių.

"Aš toks žmogus: jei nėra galimybių, geriau retai, bet labai kokybiškai. Jei neturiu galimybės valgyti kokybiškos jautienos,  geriau ją valgysiu kartą per mėnesį, bet ne bet kokią", –  neslepia R.Bolgovas.

Virtuvėje fantazuoja

Jis pastebi, kad šiais laikais itin didelė produktų įvairovė: "Paradoksalu, bet daugiau nei prieš kelis dešimtmečius žmonės stovėjo eilėse, kad gautų dešros ar mėsos gabalėlį, o dabar tiek pat laiko praleidžia parduotuvėje, kol išsirenka iš milžiniško asortimento."

R.Bolgovas pataria, kad visada reikia ieškoti to, kas jums patinka, bandyti virtuvėje, kol atrasite, pavyzdžiui, mėgstamiausių prieskoninių žolelių rinkinį. "Aš pats dar nesu atradęs mėgstamiausių prieskoninių žolelių. Dažniausiai fantazuoju virtuvėje ir draugai klausia, ar galėčiau pasakyti, kaip marinavau tą ar aną. O man belieka atsakyti, kad jei neužsirašėte, kai marinavau, deja, negaliu to pakartoti", – sako patyręs kulinaras.

Paprastas šv.Velykų šedevras

R.Bolgovas siūlo puikią išeitį, jei norite eksperimentuoti, neturite daug laiko virtuvei ir svajojate šv.Velykų proga maloniai nustebinti svečius. "Galima pagaminti paprastą, bet tikrai neprastą ir šv.Velykoms ypač tinkantį stačiatikių gaminamą  pyragą – kurniką. Jis gaminamas iš dviejų rūšių tešlos – lietinių blynų ir kibinų. "Kauno grūdai" siūlo labai paprastą variantą – pasinaudoti įmonės siūlomais miltiniais mišiniais. Jums beliks tik pasirūpinti įdaru", – puikią išeitį siūlo kulinaras.

Šiam pyragui pirmiausia reikia iškepti lietinių blynų, kurie, naudojantis "Kauno grūdų" lietinių blynų mišiniu, paruošiami tik į miltų masę įpylus vandens ir aliejaus. "Nors aš patariu vietoj vandens pilti pieno", – skanesnių lietinių paslaptį išduoda kulinaras.

Iškepus lietinius, reikia paruošti kibinų tešlą: "Tereikia margarino arba sviesto, trupučio vandens – ir tešla paruošta. Po to telieka tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir bent valandą palaikyti šaldytuve."

Pasak kulinaro, pyrago įdaras taip pat tikrai nesudėtingai pagaminamas. "Reikalingi trijų rūšių įdarai: vištienos – reikia iškepti arba išvirti vištienos filė ar šlaunelių mėsą ir ją patepti keliais šaukštais grietinės. Kitas įdaras – iš virtų grikių, virtų kiaušinių ir keptų svogūnų. Trečias – pakepinti baravykai ar bet kokie kiti grybai kartu su kepintais svogūnais. Visus sluoksnius rekomenduoju barstyti mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, o tam puikiai tinka krapai arba petražolės", – vardija virtuvės šefas.

 

Kai lietiniai iškepti, kibinų tešla reikiamą laiką pabuvo šaldytuve, o trys įdarai paruošti, gaminame toliau. "Pirmiausia kočiojame kibinų tešlą. Ant iškočioto pagrindo pirmiau dedame vištienos įdarą, tada – lietinį. Ant lietinio dedame grikių įdarą ir vėl kitą lietinį. Ant šio lietinio dedame grybų įdarą ir vėl lietinį. Paskutinis sluoksnis gali būti vištienos", – apie sluoksniavimo procesą pasakoja R.Bolgovas.

Tada belieka uždengti pagrindą ir įdarą kibinų tešla, gražiai pirštais sujungiant pagrindą su viršutiniu sluoksniu. "Labai svarbus momentas – iškepus lietinius blynus, per vidurį reikia padaryti skylutes, taip pat ir paties pyrago viršutiniame sluoksnyje. Tai svarbu, nes, iškepus pyragą, reikia į vidų per skylutę įpilti šiek tiek paruošto sultinio. Pats kepimo procesas trunka apie 30 min., o tinkamiausia temperatūra – 180 laipsnių", – originalaus patiekalo paslaptis išduoda kulinaras.

Išskirtinis desertas

R.Bolgovas taip pat patarė išbandyti "Kauno grūdų" mišinius keksams – kakavinį ir tradicinį baltąjį. "Į juos tereikia įpilti vandens, bet aš keksų masę patobulinau sultimis, nenaudodamas vandens. Tamsiam keksui naudojau vyšnių sultis, o šviesiam – apelsinų", – dėsto virtuvės šefas.

Jis pataria abi keksų tešlas sumaišyti kartu, pridėti džiovintų abrikosų, spanguolių ar kitų mėgstamų džiovintų vaisių, kuriuos galima mirkyti sultyse ar alkoholyje, ir pašauti tokį keksą-pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti apie 40 min.

"Šiam pyragui tobulai tinka iš slyvų sulčių, želatinos, grietinėlės ir pieniško šokolado pagamintas kremas", – tikina kulinaras ir priduria, kad tereikia ištirpinti želatiną, šokoladą, išplakti grietinėlę ir viską sumaišyti.

Gėlės ir drąsūs deriniai

Patiekalus R.Bolgovas kepė verslininkės ir vestuvių bei kitų švenčių dekoratorės I.Budrienės restorane. Moteris papuošė įspūdingą Velykų stalą, nes tiki, kad per pavasario atgimimo šventę reikia prisijaukinti ryškias spalvas ir nebijoti netradicinių puošybos elementų.

"Manau, kad gyvos gėlės švenčių stalą puošia labiausiai. Namus mes taip pat pasipuošiame velykiniais vainikėliais, sužydėjusiomis šakelėmis ar kačiukais. Žinoma, ir gėlėmis", – sako įspūdingomis švenčių dekoracijomis garsėjanti I.Budrienė ir priduria, kad dalį kiaušinių dažys prisirinkusi iš gamtos gėlelių, žolelių, kitus margins dekupažo technika, o šventes sutiks Molėtuose su pačiais artimiausiais.

R.Bolgovas sako, kad nėra tradicinių švenčių sėdint prie stalo gerbėjas. "Aš nemėgstu dažyti kiaušinių. Kadangi per šv.Velykas dažniausiai būna geras oras, visada marinuoju mėsą, žuvį ir su artimaisiais kepame maistą ant laužo lauke, gryname ore", – sako kulinaras.

"Per šventes stengiuosi simuliuoti, sau padaryti šventę. Per šv.Velykas, kaip ir per šv.Kalėdas ar Naujuosius metus, svečius kviečiu ir gaminu antrą dieną, kai visi atsipalaiduoja ir baigiasi visi įsipareigojimai. Pažiūrėkite, kaip žmonės džiaugiasi gyvenimu po pirmosios didžiųjų švenčių dienos", – tiki R.Bolgovas ir linki ramių bei prasmingų švenčių.

GALERIJA

  • Šefas R. Bolgovas: paįvairinti Velykų vaišes – paprasta
  • Šefas R. Bolgovas: paįvairinti Velykų vaišes – paprasta
  • Šefas R. Bolgovas: paįvairinti Velykų vaišes – paprasta
  • Šefas R. Bolgovas: paįvairinti Velykų vaišes – paprasta
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gera reklama

Bet tokiu pyragu tikrai nedrįsčiau vaišinti garbingų svečių. Na nebent davatkėles iš bažnyčios, bet tai perdaug darbo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS