K. Griškutė svajoja apie koncertą gimtajame mieste: ji gyvena su muzika, o muzika – su ja | Diena.lt

K. GRIŠKUTĖ SVAJOJA APIE KONCERTĄ GIMTAJAME MIESTE: JI GYVENA SU MUZIKA, O MUZIKA – SU JA

Savo pirmąją dainą kaunietė Karolina Bristolyje įrašė su pasaulinio garso muzikos atlikėjais. Ji neabejoja, kad tai tik pradžia, o ateityje ji uždainuos ir lietuviškai.

Šokius keitė dainos

Tie, kurie žino Karoliną, ko gero, pasakytų, kad ji gyvena su muzika, o muzika – su ja. Muzika skamba jaunos moters namuose, automobilyje, per pusryčius ir vakarienę. Net tada, kai aplink spengia visiška tyla, jos galvoje šoka natos.

Vaikystėje šoko ir Karolina. Netekusi partnerio, pastebėta ir įvertinta muzikų, mergaitė ėmė dainuoti. Augusi su džiazo muzika, kurią itin mėgo tėvai, Karolina netvėrė džiaugsmu, kad jos balsas tinkamas šiam stiliui, ir slapčia vylėsi, kad kada nors dainuos taip, kaip jos mylima atlikėja Billie Holiday. Supratusi savo tikrąjį pašaukimą Karolina ėmė mokytis vokalo ir dainuoti įvairiose scenose. Būdama septyniolikos, buvo pakviesta dalyvauti festivalyje „Kaunas Jazz“, o visai netrukus pradėjo dirbti Kauno valstybinėje filharmonijoje. Čia susipažino ne tik su muzikine virtuve, bet ir muzikantais.

Baigusi gimnaziją kaunietė išvyko į Jungtinę Karalystę. Universitete studijavo medijų ir kultūros studijas, tačiau niekada neapleido muzikos. Ji skambėjo jei ne lūpose, tai širdyje.

„Svajojau sukurti džiazo grupę, koncertuoti su ja“, – K. Griškutė pasakojo, kad Bristolis buvo palankus jos svajonėms pildytis. Visiškai atsitiktinai lietuvė susipažino su būsimais kvarteto „Karolina Griškutė Quartet“ nariais, kurie ją lydėjo į naują, sparnuotą, gyvenimo etapą.

Įspūdinga: prie dainos prisidėjo ir gerai žinomos grupės „Postmodern Jukebox“ muzikantas. K. Griškutės nuotr.

Pandemija – į naudą

Grupė „Karolina Griškutė Quartet“ ėmė daug koncertuoti, jos atliekami kūriniai skambėjo ne tik vietinių ausinukuose, bet ir radijo eteryje. Buvo daug ir didelių planų.

„Viskas ėjo gražia vaga, tačiau 2019-aisiais teko sustoti. Prasidėjo pandemija“, – K. Griškutės balse nebuvo girdėti jokio apmaudo.

Priešingai nei niurzgos, kurie keikė šikšnosparnius, Karolina laiką tarp keturių sienų išnaudojo asmeniniam tobulėjimui. Kaunietė įstojo į Bristolio BIMM institutą ir ėmė studijuoti vokalą. Iki tol maniusi, kad geriausiai sekasi perdainuoti kitų atlikėjų dainas, pradėjusi mokytis jauna moteris savyje atrado kūrėjos gyslelę.

„Studijuodama įgijau labai daug žinių ir patirties. Pradėjau kurti. Apie tai visą laiką svajojau, tačiau vis nedrįsau, galvojau, kad nepavyks“, – kaunietė džiaugėsi susiklosčiusiomis aplinkybėmis, kurios ją pastūmėjo žengti drąsius žingsnius.

Studijos ir patirtis, kaip sako kaunietė, atrakino dovaną. Prieš metus, ruošiant vakarienę, galvoje suskambo melodija, kuriai šių metų balandį buvo lemta virsti kūnu – pirmąja Karolinos daina „Always the Same“.

Apie tai visą laiką svajojau, tačiau vis nedrįsau, galvojau, kad nepavyks.

Padėjo scenos garsenybės

Pirmiausia kūrinį išgirdo aukštosios mokyklos bendruomenė. Toliau, anot kūrėjos, viskas dėliojosi geriau, nei ji galėjo tikėtis, – prie dainos „Always the Same“ įrašymo prisidėjo visus populiarumo rekordus gerinančios retro muzikos sensacijos „Postmodern Jukebox“ kontrabosininkas. Jis pats jai parašė ir pasisiūlė bendradarbiauti. Karolina pasakojo, kad fenomenalūs muzikos atlikėjai iš Niujorko 2017-aisiais  lankėsi ir Lietuvoje. Bilietai į jų koncertą buvo išgraibstyti likus dviem mėnesiams iki pasirodymo.

„Grupės kontrabosininką mačiau būdama šešiolikos metų Vilniuje. Niekada negalėjau pagalvoti, kad jis taps mano dainos dalimi. Kai tai įvyko, supratau, kad einu teisinga linkme“, – džiaugsmu nesitvėrė autorė.

Nors gimė prie puodų, daina – ne apie buitį, o apie poros santykius pandemijos metu, kuriuos, anot autorės, išgyveno ne vienas. Kol kas daina skamba virtualiojoje erdvėje, tačiau tik laiko klausimas, kada  suskambės radijo eteryje. Melodija sklinda tarsi virusas.

„Kas labiausiai motyvuoja? Žinojimas, kad tos dvi minutės buvo svarbios ne tik man, bet ir kitiems žmonės, – K. Griškutė laiminga, kad jos daina palietė labai skirtingas auditorijas, suvienijo bendra muzikos kalba. – Kartą užsukau į vieną mėgstamą kavinę ir stebėjau susirinkusius žmones, kai pasigirdo mano naujoji daina. Jos įdėmiai klausė ir 19 metų mergina, ir 70-ies vyras. Buvo neapsakoma geras jausmas matyti, kaip muzika sujungia skirtingus žmones.“

Debiutas: daina „Always the Same“ – apie Karolinos ir jos mylimojo santykius pandemijos metu. K. Griškutės nuotr.

Uždainuos ir lietuviškai

Gyvenimui grįžus į senąsias vėžes, Karolinos dienos dar labiau suskambo. Rytais ji skuba į paskaitas, vakarais koncertuoja su grupe. Tiesa, šios sudėtis pasikeitė. Iš senosios liko tik pianistas.

„Būgnininkas ir kontrabosininkas dažnai keičiasi, bet aš nesijaudinu dėl kaitos. Manau, kad tai kaip tik lemia muzikos tobulėjimą. Dažnai kviečiu skirtingus muzikantus, o tai, mano manymu, muzikai duoda daug gero“, – K. Griškutė neslėpė, kad koncertai įvairiose scenose jos knygelėje surašyti kelis mėnesius į priekį.

Jei viskas klostysis pagal planą, turėtų atsirasti ir privačių pasirodymų. Anot Karolinos, jai tai nauja, tačiau labai įdomi veikla. Prieš pandemiją puoselėjusi svajonę nusilenkti Lietuvos publikai, Karolina tiki, kad jau greitai tai pavyks padaryti.

„Esu girdėjusi labai gražių atsiliepimų apie Senamiesčio klubą. Galvoju, būtų smagu ten koncertuoti. Šiaip man nesvarbu, kokia scena. Norėčiau dalyvauti džiazo festivalyje“, – muzikantė prasitarė turinti ir daugiau svajonių.

Realiausia – poilsis. Sėkmingai baigusi antrą kursą, ji nori gerai atsipūsti ir įsikrauti energijos, o tada su naujomis jėgomis kibti į darbus. Vienas jų – albumas.

„Manau, kad kiekvienam atlikėjui svarbu išleisti albumą. Jaučiu, kad pribrendau tam. Tačiau nenoriu leisti albumo skubotai. Noriu, kad jis būtų geras, nenoriu kepti dainų kaip blynų“, – Karolina konkrečių datų neminėjo, tik užsiminė, kad būtų laiminga, jei albumas pasirodytų kitąmet, pavasarį.

Retsykiais lietuviškos muzikos klausanti, o pastaruoju metu itin daug sentimentų jaučianti atlikėjai Monikai Liu, Karolina neatmetė tikimybės, kad jos albume bus ir daina, atlikta gimtąja lietuvių kalba.

„Šiuo metu neturiu nieko parašiusi lietuviškai, bet ši idėja bręsta. Manau, tai būtų gražu, nes mūsų kalba nuostabi ir kuo daugiau žmonių pasaulyje ją turi išgirsti“, – viltingai pokalbį baigė atlikėja K. Griškutė.

GALERIJA

  • K. Griškutė svajoja apie koncertą gimtajame mieste: ji gyvena su muzika, o muzika – su ja
  • K. Griškutė svajoja apie koncertą gimtajame mieste: ji gyvena su muzika, o muzika – su ja
  • K. Griškutė svajoja apie koncertą gimtajame mieste: ji gyvena su muzika, o muzika – su ja
  • K. Griškutė svajoja apie koncertą gimtajame mieste: ji gyvena su muzika, o muzika – su ja
K. Griškutės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Oho

Tokia atlikėja, kad dainą peržiūrėjo netgi 63 žmonės. Vau :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS