Kaune – rašytojo iš Kanados A. Šileikos viešnagė | Diena.lt

KAUNE – RAŠYTOJO IŠ KANADOS A. ŠILEIKOS VIEŠNAGĖ

  • 0

Lapkričio 16–19 d. Vytauto Didžiojo universitete viešės ir paskaitas skaitys Kanadoje gyvenantis lietuvių rašytojas, "Humber School for Writers" direktorius ir dėstytojas Antanas Šileika.

Rašytojas yra keturių knygų autorius, trys jo knygos – romanai "Bronzinė moteris", "Pogrindis" ir novelių knyga "Pirkiniai išsimokėtinai" yra išversti į lietuvių kalbą. A.Šileikos kūrybos pagrindas – Lietuvos istorijos temos, lietuvių adaptacijos svetimame krašte problemos.

Knygoje "Pirkiniai išsimokėtinai" iš vaiko pozicijos su ironija ir švelniu humoru yra pasakojama tėvų, lietuvių, pradedančių savo gyvenimo etapą Kanadoje, įsikūrimo, santykių su vietiniais žmonėmis istorija. Romano "Bronzinė moteris" pagrindinį personažą dievdirbį iš Lietuvos kaimo likimas per Lenkiją nubloškia į dailininkų studijų miestą Paryžių. Siekdamas tapti menininku ir realizuoti savo sumanymus, jis nueina ilgą ir dramatišką kelią. Romano "Pogrindis" veiksmas nukelia skaitytoją į pokario laikus, per pagrindinio romano veikėjo partizano likimą išryškina prieštaringą bei dramatišką rezistencinio judėjimo kontekstą.

Visas savo knygas A.Šileika parašė anglų kalba, pirmiausia jos buvo išleistos Kanadoje, įvertintos tenykščių kritikų ir skaitytojų. "Niekada netikėjau, jog rašysiu lietuviškomis temomis. Kelias į jas buvo vingiuotas, ir supratau, kad tik apie tai galiu rašyti. Visų mano romanų inspiracijos ir veiksmas kyla iš Lietuvos, kuri man atrodė tarsi atspindinti visą pasaulį. Esu vaizduotės emigrantas", – yra prisipažinęs rašytojas.

Dažname interviu ir pokalbyje jis kalba apie savo kintančią tapatybę, kūrybos lietuviškus siužetus ir kontekstus. A.Šileikos proza kitataučiam pristato nepažintą tarpukario Lietuvos iki šiol tarptautiniame kontekste pernelyg nereflektuotą Lietuvos istorijos tarpsnį – pokario partizanų kovą.

Lietuvoje yra išleistos trys rašytojo knygos. Viena jų, novelių rinkinys "Pirkiniai išsimokėtinai", yra išrinkta į Metų knygos penketuką ir ji dalyvauja "Metų knygos 2015" rinkimuose. Šią knygą rašytojas pristatys lapkričio 16 d. 11.15–12.45 val. vykstančiame susitikime. Renginys vyks 514 auditorijoje (Donelaičio g. 52).

Lapkričio 17 d. 13.15–14.45 val. A.Šileika pristatys romaną "Bronzinė moteris". Renginys vyks Mažojoje salėje (S.Daukanto g. 27).

Lapkričio 19 d. 16.15–17.15 val. autorius pristatys romaną "Pogrindis", renginys vyks 322 auditorijoje (Donelaičio g. 52). 17.30 val. A.Šileikos paskaita "Baltijos šalys keturiose naujose Amerikos ir Kanados knygose: nematomos tampa pastebimos" vyks 322 auditorijoje. (Donelaičio g. 52).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS