Kauno renginių paletė: išsirinks kiekvienas | Diena.lt

KAUNO RENGINIŲ PALETĖ: IŠSIRINKS KIEKVIENAS

Visus metus Kaune netrūksta įvairiausių renginių, festivalių, ekskursijų. Pasiūlymų – daug ir skirtingų, tad galima patirti įvairiausių pojūčių. „Kauno diena“ pasidomėjo, ko laukti šiemet.

Kultūringas pavasaris

Dienraštis apžvelgia, kokius renginius šiemet verta aplankyti, kur užsukti ir praturtinti kasdienybę. Specialistai vardijo tiek tradicinius, jau puikiai pažįstamus renginius, tiek tuos, į kuriuos verta atkreipti dėmesį ir dalyvauti su šeima ar draugais.

Pavasarį norisi daugiau pajudėti, pamatyti ką nors naujo ar smagiai praleisti laiką, tad Kaunas pristato ne vieną progą susitikti. Telieka kalendoriuje pažymėti datą ir pasinerti į renginių šurmulį.

„Šie metai gausūs renginių. Iki balandžio 1 d. Kaune vyko Frankofonijos dienos, esame suplanavę patrauklias Skandinavijos ir Čekijos dienų programas. Balandžio 6-ąją miestas kviečia į Saugaus eismo dieną Nepriklausomybės aikštėje“, – kultūringo pavasario linkėjo Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Be to, pavasarį laukia Tarptautinės sportinių šokių varžybos „Gintarinė pora“, jau tradicija tapusi Kiemų šventė ir, žinoma, Kauno miesto gimtadienis.

„Vienas laukiamiausių renginių – Kauno gimtadienis – suburs į Santakos parką ir Kauno pilies prieigas, Nemuno krantinę. Čia įrengtose scenos pasirodys užsienio ir ryškiausi Lietuvos muzikos atlikėjai. Vyks mugė, edukacijos, įvairios kultūrinės programos ir pramogos vaikams. Taip pat laukia ir lazerių šou“, – trumpai programą apžvelgė A. Augonė.

„Kovą minėjome Frankofonijos mėnesį, balandį mūsų akiračius plės Skandinavijos savaitė, lygiai kaip ir „Kino pavasarį“ pakeis „Lietuvos teatrų pavasaris“. Taip pat saulėtomis Kauno gatvėmis balandį bėgti kvies Kauno maratonas, atsinaujinti sodą ir pagražinti buitį – Pavasario mugė.

Gegužę pasipils ir daugiau šventinių renginių – Kauno literatūros savaitė, miesto gimtadienis, o kartu ir Kiemų šventė, iniciatyva „Švęskime upę!“, Japonų dienos Kaune WA, Putvinskio gatvės dienos“, – pavasarinių renginių akcentus dėliojo ir „Kaunas IN“ Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovė Agnė Poderytė.

Laukiama: Kauno miesto gimtadienis Santakoje – vienas laukiamiausių renginių. / S. Baltušio nuotr.

Vasariški ritmai

Vasarą Kaunas nežada mažinti renginių tempo, tad ir šiais mėnesiais mieste bus veiksmo. Nusimato ir minėjimai, ir renginiai tiek ant žemės, tiek ore.

Pasak „Kaunas IN“ ekspertės, birželis Kaune bus itin dosnus įvairių muzikos žanrų mėgėjams – prasidės jubiliejinė šimtoji Dainų šventė, kuri pakvies dalyvius į pačios šventės ištakas menantį, atnaujintą ir sutvarkytą Dainų slėnį. Be to, klausytojų širdis virpins Pažaislio muzikos festivalis, elektroninės muzikos festivalis „Audra“, dar laukia „Kaunas Blues“ ir net du chorų festivaliai – „Cantate domino“ ir „Kaunas Cantat“.

„Dosnūs šie metai ir scenos menų mėgėjams – birželį vyks tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“, tarptautinis scenos menu festivalis „ConTempo“, sugrįš ir „Auros“ šiuolaikinio šokio festivalis, atrasti sutartinių magiją kvies „Suburtynės“, – pridūrė A. Poderytė.

„Vasarai įsibėgėjus kauniečius ir miesto svečius kviesime į Kauno Dainų šventę, Liepos 6-osios minėjimą ir tūkstančius kauniečių ir miesto svečių sutraukiančią Aviacijos šventę, kuri neįsivaizduojama be įspūdingų ANBO ir kitų aviacijos virtuozų pasirodymų“, – teigė A. Augonė.

O kas toliau?

Vasaros karščius keis rudeniškas pulsas, kuris vis dar tekės kultūrinių renginių ritmu. Pažymėjus mokslo metų pradžią ir išjudinus moksleivius naujiems darbams, ilgai laukti nereikės, kai sveikinsime mokytojus.

„Rudenį laukia ir „Fluxus“ festivalis, kuris neatskiriamas nuo spalvingo ir nuotaikingo lipimo į Parodos kalną“, – pažymėjo A. Augonė.

Žiemą prasidės Kalėdų laukimas, tad sušilti kvies kalėdinės mugės, įžiebsime eglutę. Šventiniu laikotarpiu tikrai netrūks renginių, o metus vainikuos senųjų metų palydėtuvės ir naujųjų pasitiktuvės.

Veiklos vaikams

Kultūros specialistai išskiria, kad Kaune vis daugėja renginių, skirtų mažiesiems. Žinoma, Kalėdų Senelio rezidencija – būtinas švenčių akcentas, tačiau mažuosius kauniečius šiemet džiugins daug kitų renginių.

„Svarbi tendencija, kad daugėja renginių ir festivalių vaikams, taip auginant smalsų ir aktyvų visuomenės narį, tad šiemet planuojama rengti vaikų knygų festivalį „Gyvos raidės“. Vyks ir Kauno architektūros festivalis vaikams „Kur gyvena architektūra“, Vaikų muzikos diena“, – pažymėjo A. Poderytė.

Ji tikino, kad siekiant atliepti šią tendenciją, visai neseniai „Kaunas IN“ pristatė Kaukučio personažą ir jo maršrutus. „Siekiame nuolatos atnaujinti informaciją, kur kultūringai, aktyviai ir įdomiai laiką gali praleisti šeimos“, – pridūrė Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Nepamiršta palikimo

Svarbu ir tai, kad dalis renginių ir iniciatyvų yra programos „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ palikimas. Per kelerius metus šie renginiai subūrė bendraminčių, išaugo į didesnius kultūrinius reiškinius ir tapo neatsiejama Kauno dalimi.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė mums padovanojo daugybę festivalių, kurie toliau tęsiami per programą „Iniciatyvos Kaunui“. Tai – „Fluxus“, „Con Tempo“, „Audra“, „Gyvos raidės“, Kauno literatūros savaitė, Tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis ir daugelis kitų.

Plačių interesų žmogui, užsipildžius renginių kalendorių, miegui daug laiko gali ir nelikti.

Šie festivaliai ypatingi įtraukiomis veiklomis, kurios pagyvina kultūrinį gyvenimą, pritraukia skirtingo amžiaus ir pomėgių gyventojus. Taip pat mieste suburia vietos ir užsienio menininkus, padeda kurti tarptautinius ryšius“, – nurodė Kultūros skyriaus vedėja.

Bendruomenių iniciatyvos

Kitos džiuginančios iniciatyvos – renginiai, didinantys Kauno atvirumą, įtraukumą ir pažintis su įvairiomis visuomenės grupėmis. Mieste galima per bendruomenių renginius susipažinti su tautinėmis mažumomis, Kauną pajusti taip, kaip jį jaučia neregiai.

Be to, atsiranda renginių, skirtų kurtiesiems, žydiškosios kultūros pažinimui ir pan. Tad vėl vilios Istorijų festivalis, kalbantis apie asmeninio miesto patyrimo ir jo istorijų svarbą.

„Kaune gausu ekskursijų, leidžiančių miestą pažinti įvairiais pjūviais ir spalvomis, – neseniai pristatėme dar vieną ypatingą maršrutą „Cherchez le femme: Kauno moterų istorijos“, kurį lydėjo ir pažintinė ekskursija apie įdomias Kauno moteris.

Panemunėje galima leistis į teatralizuotą nuotykį ir paskanauti tarpukario patiekalų, pasiklausyti apie dešimtojo dešimtmečio vakarėlių kultūrą, Žaliakalnio paslaptis, modernizmo svarbą ir ypatybes. Tad jei renginių pritrūksta, yra daugybė galimybių pažinti kultūrą, ją patiems susikurti per įvairias kitas iniciatyvas“, – teigė „Kaunas IN“ Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Masiniai renginiai

Kaune šiemet vyks ir įvairių koncertų, kuriuos organizuoja privatūs renginių organizatoriai, tačiau neabejojama, kad tai taps svarbiais įvykiais. Štai jau žinoma, kad net kelias dienas Dariaus ir Girėno stadione koncertuos pasaulinio lygio atlikėjas Edas Sheeranas. Čia savo muzika džiugins ir lietuvių atlikėja Jessica Shy.

„Bet koks renginys, vykstantis mieste, yra svarbus, nes jis pritraukia žmonių, pristato Kauną. Džiaugiamės, kad turime tinkamą infrastruktūrą ir esame patrauklūs tiek didelio masto ir pasaulinio lygio kultūros ir sporto renginiams, tiek ir mažesniems“, – kalbėjo A. Augonė.

„Didieji, stadionuose vykstantys renginiai, be abejo, vertingi ekonomiškai. Jie į miestą pritraukia daugybę lankytojų, suteikia puikią galimybę pasiekti žmones, kurie kitaip galbūt ir neužsuktų į Kauną, todėl mūsų miesto stiprybė ir yra ta pusiausvyra – puikiai didelio masto kultūros ir sporto renginiams pritaikyta infrastruktūra, deranti su labiau nišinėmis iniciatyvomis, kurios išsibarsto po visą miestą ir mažesnes erdves ir įrodo, kad kultūra gyvena visur“, – antrino A. Poderytė.

Pasak jos, kiekvienas renginys, koncertas ar ekskursija turi savo vertę, buria skirtingas auditorijas, leidžia kiekvienam atrasti tai, kas jam arčiausiai širdies.

„Svarbu išskirti ne tik atskirus renginius, bet ir jų gausą ir įvairovę. Vieni mylimi ir laukiami sugrįžtant, kiti – dar augina savo auditoriją, o sąrašas nuolatos pildosi. Aišku viena – Kaunas išties tampa miestu, kur sau kažką suras kiekvienas. Plačių interesų, žmogui užsipildžius kalendorių, miegui daug laiko gali ir nelikti“, – įsitikinusi Turizmo ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Renginių biudžetas

Šventės ir miesto renginiai kainuoja, tačiau į Kauną suplūdę svečiai dalį išlaidų kompensuoja, mat mieste lieka nakvoti, pasimėgauja pietumis ir pan.

„Siekiant skatinti miestiečių kultūrinį dalyvavimą, įvairiems Kauno miesto renginiams 2024 m. numatyta išleisti kiek daugiau nei 2,2 mln. eurų. Į šią sumą įeina ir mažesni renginiai, tokie kaip kariliono koncertas, vėliavų pakėlimas ir pan.“, – dienraščiui komentavo Kultūros skyriaus vedėja A. Augonė.

Atrasti Kauną, susipažinti su renginiais, ekskursijomis ar kitomis iniciatyvomis patogu Turizmo informacijos centre Laisvės al. 36, svetainėje visit.kaunas.lt ar feisbuko paskyroje „Kaunastika“.

GALERIJA

  • Kauno renginių paletė: išsirinks kiekvienas
S. Baltušio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jau geriau

Jurbarko miške vaikštinėsiu, prie karjero pasėdėsiu, nei Kauno renginiuose be tikslo slampinėsiu!!!

nuotraukos suprantu, kad renginys vienas - paėsti.

Rūtenis

Svarbu mano partyja LGBT stalas lūžtu nuo gėrybių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS