Kava dvelkianti T. Makačino muzika | Diena.lt

KAVA DVELKIANTI T. MAKAČINO MUZIKA

„Šokio žingsniu“ – taip vadinasi būsimoji šiuo metu įrašoma kompaktinė plokštelė, kurioje suguls dar niekur neskambėję kameriniai Teisučio Makačino kūriniai. Juose – porceliano trapumu, šokio grakštumu ir improvizacijų tikslumu pasižyminčios melodijos.

Tarsi iš kompozitoriaus kūrybos paraščių ištrauktos grakščiais šokių ritmais papildytos pjesės smuikui ir siuitos smuikui, saksofonui ir fortepijonui skambės ir koncertų ciklo, prasidėsiančio lapkričio 16 d. Kaune metu.

Kamerinius T. Makačino kūrinius atliks saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas, smuikininkė Ilona Klusaitė, pianistai Goda Stanionytė ir Mykolas Bazaras. Koncerte dalyvausiantį T. Makačiną kalbins ir programą moderuos kompozitorė Zita Bružaitė.

Akustinis malonumas

Šiemet, kaip sako pats, kuklią 85 metų sukaktį švenčiantis kompozitorius T. Makačinas įsitikinęs, kad kamerinė muzika – tai ne vien aimanos ir gili filosofija. Tai ir malonumas, kaip gera kava. Nors dažnas klausytojas T. Makačino vardą susieja su melodingomis jo dainomis, tokiomis kaip „Vėjas man pasakė“, „Berniukai“, „Vėl namo, vėl namo“, kompozitoriaus akademinės kamerinės kūrybos laukas taip pat yra labai įdomus ir svarbus.

„Tai yra intelektualios, rafinuotesnės raiškos sfera. Visą laiką domėjausi šokių muzika, dainomis ir tai atsispindi visuose mano kūrybos baruose. Kiekviename šios programos kūrinių yra šokių muzikos elementų, nes ritminė muzika yra artima mano pasaulėjautai. Nė vienas mano kūrinys neišsiverčia be stipriai organizuoto elemento – niekur nėra klaidžiojimo rūke ar judėjimo į priekį“, – sako kompozitorius.

Šis muzikinis projektas priartina šiuolaikinės akademinės muzikos stilistiką prie lengvesnės muzikos žanrų, ir tai yra labai vertinga.

Altininkas, dirigentas, muzikologas, mylimas I. Klusaitės dėstytojas ir, kaip sako ji pati, guru daugeliu aspektų Donatas Katkus mano, kad šis muzikinis projektas priartina šiuolaikinės akademinės muzikos stilistiką prie lengvesnės muzikos žanrų ir tai, anot jo, yra labai vertinga. Nors pats T. Makačinas projekte „Šokio žingsniu“ skambančius kūrinius vadina „maloniai pasiklausoma muzika su kavos aromatu“, D. Katkus pastebi, kad šie opusai atlikėjams kelia nemenkų techninių iššūkių, o kartu ir svarbių metodinių užduočių, tad reikšmingai papildo lietuviškos kamerinės muzikos repertuarą.

Projekto iniciatorė I. Klusaitė sako, kad projekte „Šokio žingsniu“ skambėsiantys kūriniai yra labai įdomūs stilistiškai. Juose ataidi renesanso, baroko ir klasicizmo žanrų bruožai, unikaliai ir originaliai naudojama polifonija, šalia gracingumo ir minkštumo ryškėja ir švelnus sarkazmas ar net šaržo elementai.

„Tai nėra stambių formų kūriniai, tačiau muzikinė medžiaga, palyginti su kitais smulkių formų kūrinių smuikui pavyzdžiais, yra labai išvystyta. Nors pedagoginį darbą dirbu jau daug metų, nė karto neteko girdėti, kad kas atliktų T. Makačino kūrinius smuikui, tad tik gavusi natas, ėmiau jas smalsiai analizuoti. Mane iš karto sužavėjo minkštumas ir melodingumas, o kūrinių virtuoziškumas atsiskleidė ne iš karto, pamažu“, – pasiruošimo koncertams ir įrašams akimirkomis dalijasi I. Klusaitė.

Gimusi iš draugystės

Muzikinės programos „Šokio žingsniu“ inspiracija tapo asmeninė smuikininkės I. Klusaitės ir T. Makačino pažintis viename Birštono festivalių. „Tuomet pirmą kartą girdėjau I. Klusaitės smuikavimą. Buvau sužavėtas jos vidinės kultūros, nuostabaus tono. Pasikalbėjome, ir I. Klusaitė maloniai sutiko atlikti mano būsimus kūrinius smuikui“, – pažinties akimirkas prisimena T. Makačinas.

Dauguma per dvejus metus atliktų kompozicijų gimė iš anksčiau sukurtų T. Makačino opusų. „Kai kurie šių kūrinių yra originalūs – pavyzdžiui, šokiai buvo parašyti specialiai smuikui ir fortepijonui, o kiti yra kūrybiškai pritaikytos jau egzistuojančių kūrinių transkripcijos. Jos skiriasi nuo pirminių šaltinių, kurie tapo tik įkvėpimu, starto linija atsirasti naujiems kūriniams – perrašytos kompozicijos yra labiau išplėtotos, tad skamba kaip nauji kūriniai“, – kūrybos proceso detalėmis dalijasi kompozitorius.

Pasakodama apie būsimų koncertų programą, I. Klusaitė sako, kad ji natūraliai skyla į dvi dalis, kurių pirmoji – akademinė, antroji – artima džiazo stilistikai. T. Makačinas teigia kūrybos procese į muziką perkėlęs porceliano struktūrą, kuri jį ypač žavi trapumu.

„Muzikoje stengiausi pinti tokius trapumo raštus, kurie reikalauja dėmesio, ir, žinoma, didelio atlikėjų kultūrinio pasiruošimo ir pajautimo. Dalyvaudamas repeticijose supratau, kad tokios mano mintys bus puikiai realizuotos“, – pasakoja T. Makačinas. Kita programos dalis – kompozitoriaus užrašytos improvizacijos: „Labai tiksliai, su visomis artikuliacijomis, visomis pauzėmis ir akcentais. Man labai patinka džiazas, bet pati improvizuoti nemoku, tad tiksliai užrašyta improvizacija man, kaip klasikinės muzikos atlikėjai, teikia ypač daug džiaugsmo“, – apie koncerto programą pasakoja I. Klusaitė.

Naujas kūrybos gūsis

Kompaktinės plokštelės „Šokio žingsniu“ išleidimo laukimas ir joje sugulusių naujų kūrinių pristatymas koncertų cikle sutampa su T. Makačino 85-mečio sukaktimi. Pats kompozitorius džiaugiasi, kad ką tik sukurta kamerinė muzika skambės plačiai – jo gimtajame mieste Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje.

D. Katkus juokauja, kad tvarkingai senstantis bičiulis yra sąžiningiausias jam žinomas kompozitorius, nes stropiai laikosi struktūros ir savo muzikos konstravimo principų. I. Klusaitė ypač vertina T. Makačino džentelmeniškumą, tikslumą, darbštumą ir jautrumą.

„Bendrauti su juo labai malonu. Jis pats man sakė, kad ši kamerinės muzikos programa jam yra tarsi šviežias oro gūsis – jis jaučiasi pakylėtas, kad domimasi jo naujais kameriniais kūriniais. Tad norisi palinkėti, kad Aukščiausiosios jėgos lydėtų jį ir jo šeimą, kad jis sukurtų dar ne vieną kūrinį smuikui ar keliams instrumentams“, – sako I. Klusaitė.

Į būsimą kompaktinę plokštelę „Šokio žingsniu“ sugulsiantys kūriniai skambės lapkričio 16 d. festivalyje „Iš arti“ Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Cha cha cha

Mėėė-gėjiškas inkštimas...

Nelaisvas

Tarybu valdziai nuvo geras

Kaunietė

Aš mielai klauausi T.Makačino melodingų dainų.Bet mielai įsigysiu ir jo plokštelę, nes neturiu nė vienos jo plokštelės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS