Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą | Diena.lt

LAISVĖS LAIVAS, PLAUKIANTIS Į UKRAINĄ

Kauno meno lauke organizuojama nemažai parodų, kuriose savo kūrybą pristato skirtingų kartų vaizduojamojo ir taikomojo meno srityse kuriantys menininkai. Lankantis jose galima pastebėti, kad kūrėjai daro įtaką vieni kitiems. Tai natūralu, nes dalis vyresniosios ir vidurinės kartos menininkų perduoda vertingas savo žinias ir patirtį jauniesiems kūrėjams. Norėdami inspiruoti jaunus menininkus, mokytojai ir patys turi nesiliauti ieškoti impulsų, skatinančių kurti, eksperimentuoti.

Daugiau nei dešimtmetį stiklo menininko, restauratoriaus, Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto lektoriaus Artūro Rimkevičiaus organizuojama tarptautinė Baltijos šalių dailės disciplinų dėstytojų kūrybinio projekto „Kvadratas“ paroda, rengiama bendradarbiaujant su galerija „Aukso pjūvis“, suteikia žiūrovams galimybę pamatyti naujausius, specialiai šiai parodai sukurtus darbus ir atrasti, kas kurti skatina mokytojus.

Iššūkis ir galimybė

Kasmet parodos organizatorius dalyviams pasiūlo vis naują temą, nurodančią kryptį, kur ieškoti inspiracijų. A. Rimkevičius dailės disciplinų dėstytojus drąsina ne tik kurti darbus, kurie reflektuotų parodos temą, bet ir laikytis nurodyto – kvadrato ar apskritimo – formato.

Menininkai raginami kūriniuose atspindėti ukrainiečių tautos kovą už istorijos, valstybingumo, teisinių vertybių, humanizmo, gamtos išsaugojimą.

„Tai iššūkis kiekvienam menininkui. Jei kūrėjas darbuose vysto skirtingas temas ir joms vizualizuoti nesirenka kvadrato ar apvalaus formato, dalyvavimas parodoje tampa galimybe išbandyti kažką naujo“, – akcentuoja A. Rimkevičius ir priduria, kad parodoje kviečiami dalyvauti ne tik Baltijos šalių dailės disciplinų dėstytojai, bet ir ukrainiečiai. Svarbiausia, kad kiekvienas parodoje savo kūrinį pristatantis kūrėjas būtų profesionalus menininkas ir dėstytojas ar dailės mokytojas.

Šiemet projekto „Kvadratas“ paroda organizuojama jau keturioliktą kartą. Sugrįždamas į pačią pradžią A. Rimkevičius pasakoja, kad pirmosios trys parodos buvo surengtos Panevėžyje, o ketvirtoji, užsimezgus iki šiol trunkančiai draugystei su „Aukso pjūvio“ galerija ir jos vadove Lolita Vyžintiene, buvo atidaryta Kaune.

Ineta Greiža. Grįžimas namo. / Organizatorių nuotr.

Būti išvien

Keturioliktoji paroda „Kvadratas. Laisvės laivas“ kviečia dailės disciplinų dėstytojus kurti darbus laisvės ir Ukrainos tema. Menininkai raginami kūriniuose atspindėti ukrainiečių tautos kovą už istorijos, valstybingumo, teisinių vertybių, humanizmo, gamtos išsaugojimą.

A. Rimkevičius sako, kad ši tema nebuvo pasirinkta tik iš šalies stebint tai, kas šiuo metu vyksta visai šalia mūsų, bet iš tikrųjų jaučiant, kuo gyvena mūsų broliai ir sesės, kadangi parodos organizatorius palaiko ryšius su Kaune gyvenančia ukrainiečių šeima.

„Mūsų pagalba jiems yra labai svarbi. Turime būti kartu su ukrainiečiais šią sunkią akimirką. Tačiau pagalba gali būti ne tik finansinė. Kartais bendravimas, pabuvimas drauge yra tai, ko reikia labiausiai“, – teigia A. Rimkevičius. Jis su mažosiomis ukrainiečių šeimos narėmis ir anūkėle greta ant vieno Kauno pastatų kuria sieninės tapybos darbą, kurio idėją ir fotodokumentaciją pristatys parodoje.

„Mano širdis, mintys yra kartu su Ukraina ir jos žmonėmis. Labai branginu tai, kad jie mus, lietuvius, laiko savais. Šeima, su kuria bendrauju, pasakojo, kad viešėdami Druskininkuose girdėjo nemažai baltarusiškai ir rusiškai kalbančių žmonių ir jiems buvo nejauku, o kai išgirdo kalbant lietuviškai, nurimo, nes tai, kaip patys pavadino, savi, mūsiškiai“, – dalijosi menininkas.

Rasa Žmuidienė. QR kodas. / Organizatorių nuotr.

Jungiantys ryšiai

A. Rimkevičius tikisi, kad darbuose, kurie bus eksponuojami parodoje „Kvadratas. Laisvės laivas“, atsiskleis Ukrainą ir Lietuvą jungiantys istoriniai ryšiai, reikšmingi dabarties momentai, o galbūt ir ateities vizijos.

„Šis beprasmiškas, žiaurus, siaubingas karas suvienijo ne tik ukrainiečius, bet ir Europos šalis, Ameriką. Esu tikras, kad ukrainiečiai su visų mūsų pagalba eis iki galo. Pasibaigus karui, jie pakils iš duobės, kurioje dabar yra, viską atstatys ir užtikrintai žengs į priekį, – savo palaikymą broliams ir sesėms išreiškia A. Rimkevičius. – Iki šiol esame laimėje tik mūšius, o ne karus. Būtų gerai, kad šiame amžiuje laimėtume karą.“

Zigmas Brazauskas. Laisvės kaina. / Organizatorių nuotr.


Kas? Paroda „Kvadratas. Laisvės laivas“.

Kur? Galerijoje „Aukso pjūvis“.

Kada? Rugsėjo 15 d. 17 val.

GALERIJA

  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
  • Laisvės laivas, plaukiantis į Ukrainą
Organizatorių nuotr.
Gairės: Santaka, dailė(santaka), projekto Kvadratas paroda, galerija Aukso pjūvis, menininkai, karas Ukrainoje, laisvė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS