Aliarmas iš Veršvų gimnazijos: pradinukams subadytos rankos, mokytoja – atleista | Diena.lt

ALIARMAS IŠ VERŠVŲ GIMNAZIJOS: PRADINUKAMS SUBADYTOS RANKOS, MOKYTOJA – ATLEISTA

Portalą kauno.diena.lt pasiekė Veršvų gimnazijos, Romainių pradinės mokyklos tėvų skundas, jog muzikos mokytoja sužalojo vienos klasės mokinukų rankas. Mokyklos administracija patvirtino, kad vyksta vidinis tyrimas, o Kauno m. savivaldybė informavo, kad minėta mokytoja – atleista.

Susirūpinę pradinukų tėvai kreipėsi į redakciją. Anot jų, Romainių pradinės mokyklos, priklausančios Veršvų gimnazijai, muzikos mokytoja galimai sužalojo vaikams rankas. Pasak tėvų, vos keli pradinukai buvo nenubausti.

„Girdėjome, kad muzikos mokytoja subadė vienos klasės vaikams rankas. Įdomu, kokia ten situacija iš tikrųjų įvyko. Kiek žinome, tik du vaikai iš klasės nebuvo subadyti. Incidentas turėjo vykti praėjusią savaitę, nes mokytoja jau nušalinta“, – apie situaciją pranešė viena mama, tačiau galimas incidentas įvyko ne jos vaiko klasėje, todėl moteris tikino daugiau informacijos neturinti.

Girdėjome, kad muzikos mokytoja subadė vienos klasės vaikams rankas.

Portalas kauno.diena.lt susisiekė su Veršvų gimnazijos direktoriumi Žilvinu Damijonaičiu ir paprašė pakomentuoti šį incidentą. Švietimo įstaigos vadovas patvirtino, kad minėta mokytoja laikinai nuo darbo nušalinta, o kas ir kaip vyko, kaip tik šiuo metu aiškinamasi.

„Kažko daug nelabai galiu komentuoti, nes vyksta vidinis tyrimas. Praėjusią savaitę buvau komandiruotėje, todėl apie tai sužinojau tik atėjęs į darbą, dabar aiškinuosi situaciją, sudaryta darbo komisija. Kažkoks incidentas yra įvykęs, mokytoja nuo pareigų nušalinta. Mokytoja jauna, ankščiau jokių nuobaudų nėra turėjusi, galbūt kažkaip pedagogiškai nesusivaldė. Tai momentinis incidentas, informacija gauta tik iš vienos klasės“, – pirminę informaciją suteikė Ž.Damijonaitis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Nukentėjo 19 vaikų

Paskelbus apie muzikos mokytojos veiksmus, su portalu kauno.diena.lt susisiekė mama, kurios vaikas mokosi toje klasėje, kurioje ir buvo subadytos vaikams rankos. Moteris nurodė, kad praėjusią savaitę muzikos mokytoja rankas subadė devyniolikai pradinukų.

Mama pasakojo, kad ketvirtokų klasėje mokosi 21 mokinys, incidento dieną du pradinukai buvo išleisti, o likusieji devyniolika išrikiuoti ir visiems muzikos mokytoja pieštukų į plaštakas dūrė po penkis kartus. Motyvas – esą ketvirtokai buvo labai nedrausmingi ir ji negalėjo vesti pamokos.

„Du išleido, tada užrakino klasės duris, o kitus devyniolika subadė pieštukais. Tuos pieštukus ji nudrožė ir paruošė prie vaikų. Kiekvieną taip badė po penkis kartus ir po vieną išleidinėjo iš klasės. Taip visą pertrauką juos užlaikė, kai kurie vėlavo į kitas pamokas. Vaikai nenorėjo duoti rankų, prašė, kad nedurtų. Atrodė kaip egzekucija, kai vaikai turi laukti eilėje, kol jiems subadys rankas. Mokytoja dūrė į delnus, bet kai kurie vaikai atsuko plaštakas. Mano vaikas pasakojo, kad net rankas į kumščius sugniaužė, nes labai skaudėjo, tai lūžo pieštuko širdelė“, – vaikų patirtą siaubą perpasakojo pradinuko mama.

Ji nesutiko su direktoriaus pasakymu, kad tai buvo momentinis mokytojos nesusitvardymas. „Juk mokytoja specialiai pasiruošė pieštukus, vaikus išrikiavo į eilę. Tai truko ne minutę. Jei būtų momentiškai, tai galbūt būtų balsą pakėlusi ar už kokio megztinio sugriebusi, o čia buvo viskas apgalvota ir spėta tam veiksmui pasiruošti“, – nurodė pradinuko mama.

Du išleido, tada užrakino klasės duris, o kitus devyniolika subadė pieštukais.

Net neatsiprašė?

Mama nurodė, kad iš tiesų anksčiau nusiskundimų minėta mokytoja nebuvo. Kaip tik pas ją dalis mokinių lankydavo papildomus būrelius, todėl visiems buvo didelis šokas, vaikus labai sukrėtė šis įvykis.

„Vaikai kitą dieną nenorėjo eiti į mokyklą, bijojo, nežinojo, kas jiems bus, kad jie pasakė tėvams“, – apie tai, kaip jautėsi ketvirtokai, nurodė mama.

Dėl sužalotų rankų po pamokų tėvams pasiskundė patys vaikai. Vieni vos rinko žodžius, buvo įsibaiminę, rodė rankas, kuriose matėsi pieštuko paliktos žymės. Kitą dieną tėvai susitiko su muzikos mokytoja, tačiau atsiprašymo nesulaukė.

„Tėvai su mokytoja turėjo akistatą, tai ji mus sakė, kad 20 minučių negalėjo pradėti pamokos, vaikai buvo labai nedrausmingi. Tačiau mokytoja nesijautė kalta, neatsiprašė, tik pasakė, kad galbūt neteisingai pasielgė, esą norėjo parodyti, kad mokytojams taip pat skauda“, – toliau kalbėjo mama.

Ji pridūrė, kad pačia Veršvų gimnazija jie yra patenkinti, vaikai noriai lanko pamokas, vyksta įvairių užsiėmimų. Tačiau po tokio muzikos mokytojos elgesio, jie nenori, kad ši pedagogė toliau mokytų tiek jų klasę, tiek kitus vaikus. Tėvai nori, kad tokie incidentai negalėtų pasikartoti, o mokiniai pamokose jaustųsi saugiai.

Mokytoja atleista

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė nurodė, kad pranešimą apie įvykį Veršvų gimnazijoje jie gavo penktadienį.

„Griežtai netoleruojame tokio pedagogų elgesio, todėl nedelsiant susisiekėme su ugdymo įstaigos atstovais, kurie informavo apie vykstantį tyrimą dėl muzikos mokytojos ir mokinių konflikto aplinkybių.

Konflikte dalyvavusi mokytoja atleista iš einamų pareigų.

Pasak Veršvų gimnazijos atstovų, pamokos metu mokiniai nesilaikė nustatytų elgesio taisyklių, o mokytojai nepavyko pedagoginėmis priemonėmis jų sudrausminti: nesuvaldė savo emocijų ir ėmėsi neapgalvotų veiksmų“, – dėstė Švietimo skyriaus vedėja.

O.Gucevičienė teigė, kad iš karto gimnazijai rekomenduota nušalinti mokytoją nuo darbo ir paprašyti raštu paaiškinti incidento priežastis bei apie vykdomus veiksmus informuoti nukentėjusių mokinių tėvus.

„Taip pat nedelsiant sudaryti komisiją dėl galimų darbo pareigų pažeidimo ištyrimo ir mokiniams suteikti psichologo bei socialinio pedagogo konsultacijas, kylančioms emocijoms, savijautai po įvykio aptarti“, – teigė specialistė.

„Incidentas įvyko muzikos pamokoje, kurioje dalyvavo 18 ketvirtokų. Mokinių sužeidimai nežymūs, jų tėvai į medikus nesikreipė. Šiandien gimnazijos direktorius informavo, kad nuo 2022 m. spalio 10 d. konflikte dalyvavusi mokytoja atleista iš einamų pareigų“, – nurodė O.Gucevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (187)

Regina

Visoms ,,pasibaisėjusioms" , visų pirma , tai jums ,,mamytėms" reikėtų susirasti gerą psichiatrą, kuris įvertintų jūsų psichinę negalią... Nesugebate auklėti savo pabiručių!!! Tad, kuo mažiau eskaluokite padėtį.

Jolanta

,,Subadė rankas", ,,smurtavo prieš" vaikus - jau taip baisiai skamba, o tiems ketvirtokams net jokių ženklų nuo to bakstelėjimo neliko. Ir vėl sutirštinta taip, kad abejingų neliko. Nepritariu tokiam metodui, tačiau nušalinti nuo pareigų- šito jau per daug. Mokytoja jauna, užtektų pastabos. Čia jau ,,supermamytės" pasistengė apsaugoti savo jokių taisyklių nepaisančius vaikelius.

Anonimas

Vaikai neklauso ir žinoma gali isvesti is pusiausvyros, bet mokytojos elgesys tai aiskiai iskreiptas ir nesveikas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS