Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis | Diena.lt

ATNAUJINTI KAUNO ROTUŠĘ – TIKRAS IŠŠŪKIS

Dar prieš šešerius metus pradėtos diskusijos, kokios miestą ir jo istoriją pristatančios nuolatinės ekspozicijos reikėtų Kaunui ir kaip būtų galima tam pritaikyti vieno iš Kauno miesto muziejaus skyrių – Rotušės – erdves. Įvertinus pastato galimybes, nuspręsta rotušę visapusiškai atnaujinti ir pritaikyti ne tik muziejinei veiklai, bet ir visuomenės poreikiams. Jau kitąmet numatoma visų tvarkybos, remonto ir ekspozicijos įrengimo darbų pabaiga.

Bus prieinamesnė

Nuo XVI a. su pertraukomis Kauno rotušėje veikė pagrindinės miesto savivaldos institucijos, kurios užtikrino miesto bendruomenės savarankiškumą, teisę kurti savo miestą ir rūpintis jo gerove. Sovietų okupacijos metais šios funkcijos apribotos, o rotušėje įkurdintos įvairios institucijos, Civilinės metrikacijos skyrius, Keramikos muziejus. Nuo 2015 m. šiame miesto simbolyje veikė Kauno miesto muziejaus ekspozicija ir parodos. Rotušės patalpos, pastarąjį kartą rekonstruotos prieš pusę amžiaus, buvo nepritaikytos šiai veiklai ir reikalavo atnaujinimo.

„Kauno miesto muziejus, kurį sudaro Rotušės, Pilies, Tautinės muzikos, M. ir K. Petrauskų ir J. Gruodžio skyriai, kelia tikslą būti įkvepiančia ir pažinti, patirti ir įtraukti skatinančia istorijų erdve. Nuoseklu, kad, siekdami šią misiją įgyvendinti, norėjome išnaudoti progą ir kur kas plačiau atverti rotušę miesto gyventojams ir svečiams. Architektams kėlėme iššūkį, permąsčius šiuolaikinio miesto rotušės ir muziejaus koncepcijas, pasiūlyti šiuolaikišką, tačiau autentiškas pastato savybes išryškinantį projektą“, – teigė muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Laukia: visus darbus planuojama baigti jau kitais metais. (Kauno m. savivaldybės nuotr.)

Įveiklinant anksčiau lankytojams nepasiekiamas erdves ir išplečiant muziejaus ekspozicijai ir parodoms skirtą plotą, siekiama darniai sujungti muziejaus, miesto reprezentacijos, santuokų registravimo ir turizmo informacijos funkcijas.

Pirmame aukšte taip pat bus įrengtos kavinės patalpos, kurios bus išnuomotos skelbiant konkursą. Tiek pastatas, tiek muziejaus ekspozicija jame bus pritaikyti įvairių poreikių turintiems lankytojams, užtikrinant, kiek įmanoma, galimybę visiems patogiai apsilankyti rotušėje.

Architektūrinė vizija

2018 m. viešą projekto konkursą laimėjo ne vieną muziejinį projektą jau įgyvendinusi architektų studija „Processoffice“.

Projektą, sprendžiantį skirtingų funkcijų ir poreikių derinimo ir paveldo saugojimo ir interpretavimo iššūkį, parengė architektai Vytautas Biekša, Rokas Kilčiauskas, Marius Kanevičius, Aistė Galaunytė, Eglė Matulaitytė, Martyna Kildaitė, Justinas Malinauskas, Adelė Dovydavičiūtė kartu su architekte ir paveldo specialiste Loreta Janušaitiene.

„Projektas remiasi pažinimo, suvokiamo kaip kertinio paties muziejaus tikslo, koncepcija. Pažinimas – miesto istorijos ir jo tapatybės saugojimas ir tyrinėjimas, įtraukiantis naują jų interpretaciją ir pristatymą. Siekiame, kad pažinimas neapsiribotų tik ekspozicijos erdvėmis. Aiškiai atskiriame naujai projektuojamus ir saugomus ankstesnių laikotarpių architektūrinius elementus. Įvairius rotušės sluoksnius sąmoningai atveriame, taip sudarydami sąlygas geriau betarpiškai juos pažinti“, – architektūrinę rotušės atnaujinimo viziją pristatė architektas V. Biekša.

Vienas didžiausių pokyčių rotušėje – jos palėpėje įrengiama nauja, laikinoms muziejaus ir jo partnerių parodoms skirta erdvė. Saugant autentišką perpučiamą pastato pastogę, nuspręsta įveiklinti dalį palėpės, suformuojant skaidraus stiklo ir lengvų metalo konstrukcijų paviljoną. Ieškant geriausio sprendimo, siekta palėpės konstrukcijų struktūrą kuo labiau išsaugoti. Atsižvelgiant į visus ribojimus, pavyko suprojektuoti daugiau nei 3 m aukščio paviljono erdvę, kuri suteikia galimybę rengti parodas ir grožėtis medinėmis stogo konstrukcijomis, dalį jų apžiūrint paviljono viduje.

„Siekėme sukurti paviljoną, kuris savo struktūra ne per daug disonuotų su esamomis palėpės konstrukcijomis ir nesistengtų jų užgožti. Stiklo nelaikome šios erdvės akcentu, jis tik leidžia sukurti tinkamą mikroklimatą muziejaus parodoms ir eksponuoti autentišką rotušės palėpę“, – pastebėjo V. Biekša.

Architektams kėlėme iššūkį, permąsčius šiuolaikinio miesto rotušės ir muziejaus koncepcijas, pasiūlyti šiuolaikišką, tačiau autentiškas pastato savybes išryškinantį projektą.

Rotušės atnaujinimo darbus atlieka įvairius statybos ir paveldo tvarkybos projektus visoje Lietuvoje įgyvendinanti įmonė „Kaminta“. Stambiausi pastato pritaikymo muziejinei funkcijai darbai jau atlikti: pašalintos nereikalingos pertvaros, įrengtos šildymo, vėdinimo, elektros ir priešgaisrinės apsaugos sistemos, sukonstruota šachta liftui, sumontuotos paviljono ir naujų laiptų konstrukcijos, visame pastate išlietas grindų dangos pagrindas, įrengtos naujas patalpas sukuriančios pertvaros. Atliekami ir paveldo tvarkybos darbai tvarkant sienų tinką, perdažant patalpas, remontuojant medinius grindų, laiptų, lubų ir sienų elementus.

Taip pat šiuo metu atliekami rotušės fasado tvarkymo darbai pagal architektės Reginos Tumpienės parengtą projektą ir įrengiamas naujas pastato apšvietimas. Šiuos darbus įgyvendina statybos įmonė „Veba“. Visus minėtus darbus planuojama baigti kitų metų pradžioje.

Muziejinė veikla

Užbaigus rotušės tvarkybos ir remonto darbus, lauks paskutiniai atnaujinimo proceso darbai – bus įrengiama šiuolaikinė Kauno miestą ir jo istoriją pristatanti ekspozicija. 2019 m. Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriaus vidaus ekspozicijos sukūrimo, projekto parengimo paslaugų ir ekspozicijos įrangos įsigijimo ir įrengimo konkursą taip pat laimėjo studija „Processoffice“. Jos ir muziejaus tuomet suburta gausi tarpdisciplininė darbo grupė nuosekliai, nors ir su pertraukomis, dirba siekdama šį uždavinį įgyvendinti.

Rotušės skyriaus misija – įkvėpti mąstyti apie Kauną, jo praeitį, dabartį ir ateitį, skatinti norą patirti, tyrinėti ir kurti miestą. Nors miesto muziejų, kaip vietą, kurioje pasakojama ir reflektuojama miesto istorija, dažnai lanko turistai, muziejui svarbiausia, kad naujoje ekspozicijoje save ir savo miestą atpažintų patys kauniečiai. Kuriama ekspozicija išsiskirs tuo, kad joje bus pristatoma ne tik miesto istorija, bet ir kalbama apie visiems miestams būdingus iššūkius, bruožus ir sluoksnius.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

„Neapsiribojame Kaunu ir jo istorija, mus domina ir miestas kaip įvairių disciplinų nagrinėjimo objektas, – juk jį tyrinėja ir miesto planuotojai, architektai, miesto sociologai, antropologai, filosofai ir menininkai. Pasigendame platesnio miesto pristatymo muziejuose, tad ketiname kalbėti apie tai, kaip miestas kuriasi ir yra kuriamas, ką reiškia gyventi jame, kokią įtaką jis daro mūsų gyvenimui, kas ir kokia yra miesto kultūra“, – dalijosi Kauno miesto muziejaus Kauno istorijos skyriaus vadovė dr. Inga Puidokienė.

Muziejaus, „Processoffice“ ir įvairių išorės ekspertų komanda šiuo metu intensyviai darbuojasi rinkdama ir rengdama nuolatinės muziejaus ekspozicijos stendų turinį ir formą: tekstus, eksponatus, skaitmeninę, baldinę ir grafinę stendų išraišką, interakcijas ir patyrimą išplečiančius, ir su ekspozicija susijusius objektus. Šiuo metu dirbama ir prie edukacinės šio skyriaus programos, planuojamos būsimos parodos ir renginių programa. Prieš atverdamas atnaujintą Rotušės skyrių lankytojams, muziejus ketina atsinaujinti savo prekės ženklą ir vizualinį identitetą.

Nors pati rotušė pasikeis, ir toliau joje miesto svečius pasitiks ne tik muziejaus, bet ir „Kaunas IN“ darbuotojai. Baltojoje salėje ir kitose patalpose vėl bus registruojamos civilinės santuokos. Besidominčius rotušės pokyčiais ir būsima muziejaus ekspozicija lankytojus muziejus kviečia sekti informaciją muziejaus socialiniuose tinkluose – artėjant darbų pabaigai, ketinama dalytis proceso užkulisiais ir tuo, kuo muziejus tikisi nustebinti miesto gyventojus ir svečius.

GALERIJA

  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
  • Atnaujinti Kauno rotušę – tikras iššūkis
Kauno m. savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

:)))

kaiminiam sudbereciam ir vel negerai...

... du šūviai..., skyriau >As> ,o dabar skiriu visiems..../

Man pamąstymui . NIEKAS nepritarė ir penki prieštaravo . Vadinasi rasti atsakymą ir išsiaiškinti gyvenime yra blogis?...Ar teisingai supratau?... Pas mus nėra galvojančių ,kurie laikytų ,kad pirmiausiai reikia išsiaiškinti , kad toliau būtų galima daryti išvadas teisingas ir be šmeižto.....

Cha ,cha,

runkeliai ir buki šuntroliai dažnai susipainioja savo durnumo takeliuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS