Gražiausia kaunietė – prieš grožio konkursus | Diena.lt

GRAŽIAUSIA KAUNIETĖ – PRIEŠ GROŽIO KONKURSUS

Nugalėtojos karūna, pergalės šampanas, podiumas. "Mis laikinoji sostinė 2006" nugalėtoja Vaiva Motiekaitytė tai prisimena su šypsena, bet dabar grožio konkursuose nedalyvautų: trisdešimtmetė pilateso instruktorė, mitybos konsultantė žengia dvasiniu  keliu.

Nugalėtojos karūna, pergalės šampanas, podiumas. "Mis laikinoji sostinė 2006" nugalėtoja Vaiva Motiekaitytė tai prisimena su šypsena, bet dabar grožio konkursuose nedalyvautų: trisdešimtmetė pilateso instruktorė, mitybos konsultantė žengia dvasiniu  keliu.

Domina, kas giliau

"Ilgiau kaip tris paras palapinėje nesu gyvenusi, – šyptelėjo Vaiva, prakalbusi apie mėnesio trukmės uždarą šivananda jogos stovyklą  Širvintų rajone. – Valgėme tik du kartus per dieną – dešimtą ryto ir šeštą vakare. Jogos ir kvėpavimo pratimai, meditacijos, mantros ir kiti mokymai turėjo geros įtakos, jaučiau, kaip valosi organizmas."

Ketverius metus jogos instruktore dirbanti 2006 m. žaviausia Kauno mergina į savo programas ketina įtraukti ir jogos pamokas,  kvėpavimo pratimus.

Pastebėjus, kad gražuolių įvaizdis – aukštakulniai bateliai, asmenukės, prekėsi ženklai, prabangūs automobiliai ir tuštybė, Vaiva vis dar šypsojosi.

"Manęs niekada nedomino  paviršutiniški dalykai. Žinoma, vyko transformacija. Dalyvavau daugelyje renginių, konkursų, bet jutau, kad tai – ne man. Mano aistra buvo šokiai, kurie per asmeninius išgyvenimus atvedė į pilatesą, kvėpavimą, sveiką mitybą, jogą, ajurvedą", – sakė moteris.

Apie asmeninius išgyvenimus Vaiva nenorėjo kalbėti, tačiau neslėpė, kad visą laiką siekė atrasti save, žengti dvasiniu keliu.

Tinka ir vyrams

Kuo sužavėjo joga, taiči, kvėpavimo ir kitomis senomis praktikomis savo treniruočių metodą sukūrusio vokiečio Josepho Huberto Pilateso sportas?

"Pilatesas – dinaminė meditacija, aktyvūs kūno tempimo pratimai. Daug dirbama su vidiniais raumenimis, kvėpavimu – tai labai tinka ir turintiesiems nugaros, stuburo problemų, patiriantiesiems stresą. Pilatese nėra šuoliukų, tad tinka žmonėms su antsvoriu, – ne, Vaiva nemenkina jogos, juolab pati tapo ir šivanandos jogos instruktore. – Pilatesas įvairesnis, nes jame naudojama daug įvairių priemonių. Be to, jogos asanos (pratimai) – sunkesnės, įprastai ten mažiau dinamikos, daugiau meditacijos. Joga būtų puikus derinys su pilatesu arba antrasis žingsnis po jo."

V.Motiekaitytė įsitikinusi, kad pilatesas puikiai tinka vyrams, juolab jį norėdamas pasveikti ir sukūrė vyras.

"Mitas, kad jį renkasi tik moterys. Tiesa, pilatesas – intelektualesnis, o vyrams labiau imponuoja svarmenys, gainioti kamuolį, kovos menai, kur gali daugiau išprakaituoti, – sutiko Vaiva. – Bet pilatesas pritaikytas šiuolaikiniam amžiui, kai žmonės mažiau juda, dažnai dirba sėdimą darbą, patiria daug streso – o tai turi įtakos ir nugarai."

Kodėl žmonės kartais tikina, kad jiems sustiprėja nugaros skausmai po pilateso, jogos treniruočių?

"Jie neklauso instruktorių nurodymų. Čia nereikia rungtis – tai ne varžybos. Nesvarbu, kad kaimynas lankstesnis už tave ar jam geriau sekasi atlikti vieną ar kitą pratimą, – V.Motiekaitytė pabrėžė, kad labai svarbu taisyklinga laikysena. – Negalima mankštintis jaučiant skausmą, apsimesti, kad jau esi patyręs ir užsiimti pilatesu pažengusiųjų grupėje, nors ir esi kažkada sportavęs. Būtinai reikia įžanginio kurso."

Žuvys gali pakenkti?

Sportuojant namie Vaiva pabrėžia nepamiršti apšilimo pratimų. Puiku prieš tai trumpai pamedituoti.

Po to rekomenduojama pradėti nuo pačių paprasčiausių pratimų: akis sukti ratu, žvelgti aukštyn ir žemyn, atlikti smakro pratimus ir tik apšilus sąnariams pradėti tempimo pratimus.

Jei trūksta dvasingumo, puikiai tiks joga, kėpavimo mantros.

 

"Kvėpavimo pratimai padeda atsikratyti toksinų, geriau teka gyvybinė energija, išsivalo energiniai kanalai, – aiškino "Mis Laikinoji sostinė 2006". – Tiesa, sportuojant  taip pat labai svarbu suderinta mitybą."

Jau keturi mėnesiai, kai Vaiva nevalgo mėsos ir linksta prie ajurvedos virtuvės. Vegetare ji tapo pamažu. Kodėl?

"Dabar labai sunku gauti ekologiškos mėsos, antroji priežastis – gyvūnų žudymas, – įsitikinusi pieno atsisakiusi, tik retkarčiais varškės, sūrio valganti, bet mėsavalgių nesmerkianti V.Motiekaitytė. – Atsisakau ir žuvų, nors patinka, o mums visą laiką buvo kalta į galvą, kad jas valgyti labai sveika. Deja, žuvyse susikaupia daug metalo, gyvsidabrio, todėl žuvų gerbėjai turėtų jų valgyti tik retkarčiais."

Kai apie tai Vaivą perspėjo vienas jogas, ji kone supyko. Ilgainiui analizuodama savijautą pastebėjo, kad išties geriau jaučiasi atsisakiusi žuvų.

"Tiesa, dabar traukia saldumynai, nors pagal ajurvedą moterims saldumynų galima valgyti pirmoje dienos pusėje. Renkuosi sveikus produktus – medų, riešutus, vaisius", – neslėpė ir mitybos programas sudaranti V.Motiekaitytė.

Nevalgyti visko iškart

Kokios didžiausios mitybos klaidos? Blogai, kai iškart valgome skirtingus maisto produktus: sriubą, karštą patiekalą, salotas, desertą ir dar po to geriame kavos.

"Geriau skirtingus patiekalus valgyti atskirai. Vaisius geriau valgyti pirmoje dienos pusėje – dėl fruktozės, – patarė Vaiva. – Per pietus galima suvalgyti salotų arba tik karštą patiekalą, o po kelių valandų – sriubos. Kai žarnynas užterštas, labai gerai valgyti produktų, turinčių skaidulų – pavyzdžiui, kviečių, avižų luobelių košių."

Grožio konkursų, kur gali demonstruoti savo talentus, Vaiva nesmerkia, tačiau juose jau nedalyvautų.

Žaviausios kaunietės konkurso nugalėtojos juostą namuose vis dar saugančią V.Motiekaitytę domina gilesni dalykai. O aukštakulniai, kvepalai, trumpi sijonai?

"Jų turiu ir kartais jų reikia, – nusijuokė trisdešimtmetė. – Dabar mokausi nieko neteisti, būti neutrali ir eiti savo keliu."

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tom

Saunuole, kad sugebejo taip pakeisti pasauleziura. Daugelis uzstringa grozio industrijoje.

ko

gero be protekcijos neapsieita juk kaunas tai Kaunas....

Linas

Miela mergina, sėkmės jai! :-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS