Į aferą primenantį sandorį įtraukė ir „Kauno vandenis“ | Diena.lt

Į AFERĄ PRIMENANTĮ SANDORĮ ĮTRAUKĖ IR „KAUNO VANDENIS“

Žinomas medikas Vytenis Trumpickas teigia buvęs apgautas Kauno socialdemokrato Giedriaus Paužos. Dėl iš jo įsigyto sklypo ir vėliau jame atsiradusios siurblinės medikas mina teismų slenksčius.

Planų nežinojo

Apie po žeme nuosavo namo kieme esančią siurblinę, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas gal net nebūtų sužinojęs, jei ne dažnėjantys "Kauno vandenų" darbuotojų vizitai. Mediko kantrybė trūko, kai susirengusi išvažiuoti jo žmona to negalėjo padaryti, nes dėl siurblinės remonto buvo užstatyta išvaža iš namų.

Tik tada ir paaiškėjo, kad privačiame V.Trumpicko kieme po žeme yra siurblinė. Prieš dvylika metų sklypą iš Kaune žinomo socialdemokrato G.Paužos įsigijęs medikas apie tai nieko nežinojo. Pradėjęs domėtis, kaip šis įrenginys čia atsirado, V.Trumpickas atskleidė keistą schemą: sunkiai paaiškinamais būdais, G.Pauža siurblinę esą pardavė savo verslo partneriui ir giminaičiui Pauliui Jermalavičiui, o pastarasis už simbolinę 1 lito kainą atidavė "Kauno vandenims".

"Niekada man nebuvo pateikti jokie dokumentai, kad mano sklype planuojama ką nors įrengti, niekada nesu davęs jokios sutikimo siurblinei įrengti. Sutikau, kad bus sudėti 5 m gylyje vamzdžiai miesto komunikacijai įrengti ir viskas", – tvirtino Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas.

Prieš beveik metus "Kauno vandenys" kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, prašydami skubiai pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir įpareigoti V.Trumpicką leisti "Kauno vandenų" darbuotojams patekti į siurblinę.

Vėliau "Kauno vandenys" patikslino ieškinį. "Jame jie jau nurodo, kad jiems reikia nustatyti servitutą. Kyla klausimas, kaip nesant servitutui, "Kauno vandenys" įsigijo siurblinę? Be žemės savininko sutikimo servitutas negalimas. Tuo tik dar kartą patys įrodė, kad servituto niekada nebuvo", – teisinius aspektus dėstė V.Trumpicko atstovas Vytautas Tadaravičius.

Išvengė mokesčių?

V.Trumpicko ir "Kauno vandenų" ginčo šaknys gana gilios. Pasak gydytojo, kone pirmuoju smuiku šioje 2005 m. siekiančioje istorijoje groja G.Pauža. Būtent iš jo V.Trumpickas pirko žemės sklypą. Tik ėmus aiškintis "Kauno vandenų" pretenzijas į privatų V.Trumpicko kiemą, lįsti pradėjo ir kiti, kaip įtariama, nešvarūs G.Paužos sandoriai.

V.Trumpickas grįžo į žemės Romainiuose Lubinų gatvėje pirkimo pradžią. Preliminarioje sutartyje, pasak V.Trumpicko, buvo nurodyta, kad jis sumoka 14 tūkst. litų. Dar 7 tūkst. esą sumokėjo vėliau.

"Su dvylika kitų žmonių iš G.Paužos pirkome vieną didelį sklypą. Aš įsigijau 1/13 jo dalį. Notarinės sutarties netikrinau, kol prireikė dokumentų kitiems reikalams. Paaiškėjo, kad joje buvo nurodyta ne mano sumokėta 14 tūkst. litų suma, o tik 460 litų. Ir taip su visais trylika pirkėjų", – pasakojo V.Trumpickas.

Pasak mediko, kitiems žemės pirkėjams sutartis negalėjo užkliūti, nes daugelis jų esą susieti su G.Pauža giminystės ryšiais. Tačiau gydytojui užkliuvo, kad nurodydamas mažesnę pinigų sumą, G.Pauža gyventojų pajamų mokestį sumokėjo nuo gerokai mažesnės sumos, nei iš tikrųjų gavo.

"G.Pauža darė nusikalstamą veiką – nuslėpė mokesčius, tačiau niekam tai neįdomu. Pranešėme Valstybinei mokesčių inspekcijai, tačiau ji šia afera nesusidomėjo. Jiems minimas laikotarpis pernelyg senas. Ar mūsų valstybės biudžetas perteklinis?" – nuostabos neslėpė V.Trumpicko atstovas.

(Nuotraukoje - Vytenis Trumpickas)

Pastatė ir pardavė

Galbūt nuslėpti mokesčiai – viena medalio pusė. V.Trumpickas priminė, kad greta G.Paužos yra ir P.Jermalavičiaus pavardė, nes pagal šio vyro įgaliojimus G.Pauža pardavė žemės sklypą. Toliau įvykiai klostėsi iš pirmo žvilgsnio gana sklandžiai. V.Trumpickas pasakojo pasirašęs sutikimą, kad prie pat jo sklypo ribos eitų vandentiekio ir kanalizacijos vamzdis.

"Man paaiškino, kad galėsiu prisijungti ir turėsiu miesto kanalizaciją, bus laikinas statinys – smulkintuvas, kuris smulkins nuotekas, kad neužsikimštų. Sutikau, bet aš juk gydytojas ir neišmanau tų kanalizacijos darbų", – dėstė V.Trumpickas.

Jis nematė, kaip jo sklype po žeme atsirado didžiulis šulinys ir siurblinė. Greičiausiai tuo metu gydytojas dar negyveno naujai statomame name. Didžiausią nuostabą medikui kelia, kad, jo turimais duomenimis, G.Pauža pardavė be jokių projektų pastatytą siurblinę P.Jermalavičiui, o šis ją pardavė "Kauno vandenims" už simbolinę 1 lito kainą.

"Parduoda daiktą, kuris yra V.Trumpicko sklype. Realiai P.Jermalavičius to parduoto daikto – siurblinės – neturi, jos nevaldo, bet parduoda "Kauno vandenims". Savivaldybės bendrovė perka siurblinę, neįsitikinusi, ar visas teises galės įgyvendinti. Vadinasi, perka aklai", – stebėjosi atstovas V.Tadaravičius.

Pasak jo, "Kauno vandenys" nurodo, kad tas siurblys yra skirtas vienai gatvei, trylikai sklypų. "O dabar pasirodo, kad ten jau prijungti kone visi Romainiai. Įdomiausia tai, kad G.Pauža su P.Jermalavičiumi pardavę siurblinę "Kauno vandenims", prisijungimo prie jos teises pasiliko sau ir paėmė už prisijungimą po 12,5 tūkst. litų ir dar 500 litų už dokumentų tvarkymą", – vyrų apsukrumu stebėjosi V.Trumpickas.

Sąsajos su "Kauno vandenimis"

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas ir jo interesus ginantis atstovas nė kiek nesistebėjo tokiomis pardavėjų galimybėmis. Esą vieni G.Pauža ar P.Jermalavičius to nebūtų galėję padaryti.

"Mes nežinome susitarimų, tačiau matome sąsajas. G.Pauža buvo "Kauno vandenų" valdybos narys. Jis vienas iš penkių pagrindinių žmonių, kurie formuoja savivaldybės valdomos įmonės strategiją. Būdamas valdyboje jis pasiruošė sau dirvą, ir kaip jis nustatys, taip ir bus su ta siurbline", – pastebėjo V.Tadaravičius.

Pasak jo, kai G.Paužos darbeliai ėmė lįsti į viešumą, jis buvo pašalintas iš "Kauno vandenų" valdybos narių, tačiau jo galimai nusikalstama veika, pats modelis liko.

"Antstolis patvirtino "Kauno vandenų" atstovų akivaizdoje, kad pagal turimus dokumentus V.Trumpicko kieme niekad nebuvo jokio servituto. Tą patį patvirtino ir Nacionalinė žemės tarnyba – toje vietoje niekada nebuvo servituto. V.Trumpickui priklausančiame žemės sklype nėra nuotekų siurblinės ir šulinio", – taškus dėliojo mediko atstovas V.Tadaravičius.

"Kai pirkome sklypą, nebuvo pažymėta jokia siurblinė ir dabar ji neegzistuoja. Nėra jokių dokumentų šiai siurblinei", – antrino V.Trumpickas.

Nekilo abejonių?

Laikinai "Kauno vandenų" generalinio direktoriaus pareigas einantis Vilius Burokas patvirtino, kad siurblinę Lubinų gatvėje "Kauno vandenys" įsigijo dar 2012 m. "Mums nekilo jokių abejonių dėl teisėtumo, nes juk tai notarinis sandoris", – pirkimo aplinkybes dėstė laikinasis vadovas.

Šiuo metu teisme siekiama patikslinti servituto teisę. "Galimai yra netikslumai žodžiuose, kuriuos patikslinus bus viskas aišku ir nebus jokių apribojimų patekti į V.Trumpickui priklausantį sklypą, kuriame yra kvartalo nuotekas pumpuojantis siurblys", – bandė aiškinti V.Burokas.

Užsiminus apie socialdemokrato G.Paužos vaidmenį šioje istorijoje, "Kauno vandenų" laikinasis vadovas bandė sumenkinti jo įtaką sandoriui, nes siurblys esą pirktas anksčiau, nei G.Pauža tapo valdybos nariu, o vėliau jis buvo atšauktas iš valdybos.

V.Burokas neneigė, kad tokia praktika, kad siurblinė įrengta privačiame sklype, yra ydinga. "Tačiau tą kvartalą plėtojo privatūs investuotojai, ir kodėl jie sugalvojo siurblinę palikti privačiame sklype, sunku pasakyti", – svarstė V.Burokas.

Aš nieko nesakau ir neturiu ką sakyti, durnom temom neturiu ką šnekėti.

Laikinasis direktorius senuose planuose pastebėjo, kad galbūt žemės sklypas buvo padidintas, o investuotojai nesiėmė iškelti privačioje valdoje atsidūrusios siurblinės.

Numetė ragelį

"Aš nelabai turiu ką pasakyti. Jis bylinėjasi su "Kauno vandenimis" ir prie ko čia aš?" – pareiškė V.Trumpicko minimas šios istorijos herojus G.Pauža. "Kaip be jo žinios galėjo atsidurti siurblinė jo sklype?" – klausimu į klausimą, ar normali praktika privačiame sklype projektuoti siurblinę be savininko žinios, atkirto buvęs "Kauno vandenų" valdybos narys.

G.Pauža tikino, kad siurblinei pastatyti yra notarinis sutikimas, statybos leidimai buvo gauti, visi dokumentai sutvarkyti. "Ką jūs čia kalbate, nesąmones klausinėjate. Viskas padaryta, sutvarkyta, žmogus gyvena dešimt metų ir nežino, kad jo parašai yra, notariniai sutikimai ir viskas, ko reikia", – puolė G.Pauža.

Jis nesileido aiškinti, ar normalu, kad toks objektas kaip nuotekų siurblinė būtų projektuojamas privačioje teritorijoje, ir tokius klausimus kvailino. "Aš nieko nesakau ir neturiu ką sakyti, durnom temom neturiu ką šnekėti", – atkirtęs G.Pauža baigė pokalbį telefonu.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Kauniete

Giedriu pažį n metu, tai puikus žmogus, žodžio žmogus! p. Trumpickas źinomas kaip pasipūtęs "daktaras". Tipo nieko nesuprantu, nieko nežinau. Taip kalba išsilavines žmogus! Melagis!

Pirkėja

Teko pažinti V. Trumpicko brolį Mindaugą Trumoicką ( bent jau taip jis pats prisistato). Tai ponas Mindaugas Trumpickas irgi yra statytojas, kaip pats sakė: "netikėtai Klaipėdos rajone prisipirkęs daug žemių". Dabar sėkmingai pats apgaudinėja, kvailina būsto pirkėjus. Bet šiais laikais žmonės nekvaili, manau, irgi prieisim iki teismų.

as

Pauziukas netoli nuriedėjo nuo mamos legalios aferistės...... neduok dieve su jais susidėti, ne žmonės ir ne gyvūliai.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS