Kaune padidėjusi oro tarša stebima jau kelias paras: užterštumas normas viršija tris kartus | Diena.lt

KAUNE PADIDĖJUSI ORO TARŠA STEBIMA JAU KELIAS PARAS: UŽTERŠTUMAS NORMAS VIRŠIJA TRIS KARTUS

Specialistai nurodo, jog padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis Kaune stebimas jau ketvirtą dieną. Gyventojai raginami gryname ore nesiimti ypač aktyvios veiklos, o savivaldybė turėtų daugiau gatvių laistyti vandeniu.

Užsitęsusi tarša

Aplinkos būklės analitikos centro Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė „Kauno dienai“ nurodė, kad rugpjūčio 22–24 d. Kauno oro kokybės tyrimų stotyse užfiksuoti kietųjų dalelių KD10 paros ribinės vertės viršijimai. Vietomis oro tarša mieste stebima ir ketvirtadienį.

„Trečiadienį šio teršalo koncentracijos buvo labai aukštos ir paros normą (50 µg/m³) viršijo net tris kartus. Ketvirtadienį oro kokybė Kaune vis dar išlieka prasta, kietųjų dalelių koncentracijos aukštos. Tikėtina, kad penktadienį situacija jau bus kiek geresnė“, – komentavo specialistė

Ji nurodė, kad šiomis dienomis fiksuojamos didesnės nei leidžiama, pavojingos žmonių sveikatai kietųjų dalelių (KD10, KD2,5) koncentracijos. Kitų teršalų (NO2, CO, SO2) koncentracijos neviršija ribinių verčių.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė antrino, jog oro užterštumas kietosiomis dalelėmis tęsiasi nuo pirmadienio.

„Užterštumo priežastys: oro teršalų pernaša iš pietryčių, nepalankios sklaidai meteorologinės sąlygos, ilgas sausų dienų laikotarpis išdžiovinęs žemės paviršius, judančio transporto sukelta pakeltoji tarša, atsispindinti ypač keliuose ir gatvėse, kurios neturi kietos dangos bei užmiestyje intensyviai vykstanti javapjūtė, vykdomi įvairūs statybų darbai.

Bendrovė „Kauno švara“ darbuotojai nuo praėjusios savaitės kasdien laisto pagrindines miesto gatves, o pastarosiomis dienomis ir du kartus per dieną. Jau ketvirtą sezoną iš eilės šiltuoju metų periodu kiekvieną mėnesį druskuotu vandeniu laistomos ir žvyruotos miesto gatvės. Dėl statybose vykstančių darbų kontrolės informuoti seniūnai ir rangovai vykdantys gatvių remonto darbus, dėl privalomo dulkėtumą mažinančių priemonių taikymo“, – nurodė R.Savickienė.

Taršą gali stebėti kiekvienas

Kauno miesto savivaldybė neseniai paleido svetainę, kurioje realiu laiku galima stebėti oro užterštumą. Įvairiose miesto vietose įrengti oro taršos matuokliai rodo, kad ketvirtadienį prieš pietus oro tarša kietosiomis dalelėmis labiausiai padidėjusi miesto centre ir Petrašiūnuose. Šv. Gertrūdos ir Taikos prospekto pabaigoje įrengti davikliai fiksuoja ypač didelį oro užterštumą.

Didžiojoje dalyje miesto vyrauja vidutinis užterštumas, tačiau yra ir vietų, kur galima kvėpuoti giliau. Štai Marvelės, R.Kalantos, M.K.Čiurlionio gatvėse, Laisvės alėjoje, Kariūnų plente, Savanorių prospekte įrengti davikliai ketvirtadienį, apie 11 val., nefiksavo jokios oro taršos.

Kiekvienas kaunietis realiu laiku oro užterštumą gali stebėti internete orotarsa.kaunas.lt.

Žmonėms, kurie turi lėtinių ligų, mažiems vaikams, geriau likti namuose ir palaukti, kol oras bus švaresnis.

Kas sukelia taršą?

Specialistai pažymėjo, kad oro užterštumui įtakos turi atneštinė ir vietinė tarša. „Deja, atnešamų teršalų kiekiui negalime turėti jokios įtakos, šiuo atveju, situacija pasikeis tik pasikeitus meteorologinėms sąlygoms. Tačiau oro kokybei vietinių šaltinių daromą poveikį galime sumažinti ar bent nedidinti išmetamų teršalų kiekį“, – komentavo V.Bimbaitė.

Aplinkosaugininkai rekomenduoja savivaldybėse kruopščiai valyti ir drėkinti miestų gatvės. Ypač turėtų būti gerai prižiūrimos neasfaltuotos gatvės gyvenvietėse. Oro taršą gali sumažinti ir statybininkai. Šie turi pasirūpinti, kad statybos, rekonstrukcijos, kelių remonto darbai būtų atliekami drėkinant paviršius, iš statybų aikštelių išvažiuojančio transporto ratai plaunami, dulkantys kroviniai uždengiami ir laikomasi kitų aplinkosaugos reikalavimų.

Tokiu metu prašoma ir gyventojų nekurti laužų, nedeginti organinių atliekų. Būtina atsargiai elgtis su ugnimi miškuose.

Ragina intensyviai nesportuoti

Esant padidėjusiai oro taršai gyventojai raginami ilgesnį laiko tarpą pasilikti namuose arba vaikščioti mažai apgyvendintose vietose, kur tarša mažesnė.

„Esant tokiai prastai oro kokybei gyventojų prašome vengti sportuoti ar užsiimti kita aktyvia fizine veikla miestuose, nes taip įkvepiame dar daugiau teršalų ir labai kenkiame savo sveikatai. Žmonėms, kurie turi lėtinių ligų, mažiems vaikams, geriau likti namuose ir palaukti, kol oras bus švaresnis“, – rekomendavo specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

nagi nagi

- užterštumas kelios paros viršija normas tris kartus, o kaip po gaisro Žalvaryje??? kiek kartų šiąnakt padidejo užteštumas, matavot tik kietąsias daleles, ar ir cheminę pavojingų atliekų analizę darėte? Aūūū ???? kur merijos pranešimas spaudai, kur operatyvus miesto tarybos pasėdis, kur oro taršos analizės???

Zurabas Smardalidze

Dazniau praustis reikia ir nebus problemos... o tai laksto visi pasmirde.... ypatingai pencinykai

Aiškiai matosi kad, esi asilas

prie ko čia konservatoriai, jei miestą valdo sovietinis mentas,kurio chebra nusimatė visuotinę prichvatizaciją ir užstatymą kiekvieno centimetro.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS