Keturis šimtukus iš egzaminų gavusi K. Belousova įspūdingų pasiekimų nesureikšmina | Diena.lt

KETURIS ŠIMTUKUS IŠ EGZAMINŲ GAVUSI K. BELOUSOVA ĮSPŪDINGŲ PASIEKIMŲ NESUREIKŠMINA

Žmogiškųjų savybių puoselėjimas ne mažiau svarbus nei gauti keturi šimtukai iš egzaminų, sidabras tarptautinėje ekonomikos olimpiadoje, teigia KTU gimnaziją baigusi Karolina Belousova.

Ankstyvas startas

"Dabar poilsiauju", – sakė K.Belousova, bet čia pat susizgribo, kad mintys ir likusios vasaros planai jau sukasi apie papildomas mokymosi ir profesinės patirties galimybes.

"Dar nesu pasirašiusi jokios sutarties su jokia įmone, todėl ir gilintis į detales kol kas nenorėčiau. Apskritai kalbant, ieškau praktikos (kursų, akademijos), susijusios su mano studijų sritimi, nes manau, kad ankstyvas startas gali padėti lengviau tobulėti ateityje", – teigė mergina.

Šiemet baigusi gimnaziją, ji nusprendė likti Kaune. Pasirinko programų sistemų studijas KTU.

Karolina neturi tikslaus atsakymo, ką norėtų pasiekti gyvenime apskritai, neturi užsbrėžusi profesinių tikslų.

Gyvenimas susideda iš daugybės mažų dalykų, kurie gali suteikti džiaugsmo. Ir mokslai gali, jeigu juose jo paieškosime.

"Gimnazijoje pamačiau, kad interesai gali kisti, kaip susidomėjimą fizika pakeitė trauka ekonomikai, ir šie pokyčiai yra nenuspėjami. Viskas priklauso ir nuo susidėliojusių aplinkybių. Vis dėlto smalsumas visada skatina siekti daugiau, o tie iškelti tikslai priklauso nuo to, kas tą akimirką įdomiau: kažkada tai buvo fizikos uždaviniai, ekonomikos olimpiada, o dabar – programuotojos darbas", – pasakojo kaunietė.

Pasiekimai ir žmogiškumas

K.Belousovos atestate – keturi šimtukai, po vieną iš matematikos, informatikos, anglų ir rusų kalbos valstybinių brandos egzaminų. Chemijos žinios įvertintos 95, lietuvių kalbos ir literatūros – 92 balais. "Malonu, bet normalu", – tokių savo egzaminų rezultatų nesureikšmino mergina.

Atestatui gauti pakanka dviejų egzaminų. Ji iš viso laikė šešis. Septintojo pasirinkto (fizikos) vėliau atsisakė dėl per didelio krūvio. "Pasiruošimas egzaminams vis dėlto yra sunkus darbas", – neneigė kaunietė ir nevaizdavo, kad geri pažymiai krenta tarsi iš dangaus, o žinios pačios savaime iš kažkur atsiranda galvoje. Puikūs rezultatai – ne atsitiktinis dalykas, o nuoseklaus darbo padarinys.

Ji pritartų, kad paskutinius gimnazijos metus baigė su trenksmu, bet akcentuoja ne vien akademinius pasiekimus. "Gyvenime labai svarbios ir žmogiškosios savybės, bendravimas su kitais žmonėmis, laimė, kurią žmonės suteikia vieni kitiems", – kalbėjo būsima studentė.

Gimnazijoje ne tik pati mokėsi, bet ir padėjo kitiems. "Taip, mokiau kitus, bet nemažai gavau ir mainais. Kai žmogus dega aistra naujiems dalykams ir domisi, vieni kitus uždegame smalsumu, noru išplėsti savo žinias", – pastebėjo K.Belousova, jaunesniems mokiniams padėjusi rengtis ekonomikos turnyrams.

Pabrėžusi ne tik rezultatų, bet ir žmogiškųjų savybių svarbą, sakė patyrusi, kad gimnazijoje svarbu ne vien mokslas. Mergina labai vertina, kad beveik vienodai daug dėmesio skiriama ir akademiniam, ir vertybiniam ugdymui: pagarbai, tarpusavio supratimui, meilei, gėriui ir dalijimuisi tuo, ką turime.

Laurai olimpiadoje

Ekonomika šios kaunietės gyvenime, kaip pasakojo, atsirado visai netikėtai. "Katalizatorium tapo ekonomikos mokytojas Kristijonas Bartoševičius, kuris šiuo metu yra Seimo narys. Jis buvo tas žmogus, kuris parodė ekonomikos įdomumą ir pritaikomumą gyvenime, pasakojo apie rinkodaros subtilybes", – sakė pašnekovė.

Latvijoje nuotoliniu būdu vykusioje Tarptautinėje ekonomikos olimpiadoje IEO 2021 laimėjusiai sidabro medalį merginai labiausiai patiko atviri klausimai. Į juos atsakant prireikė nemažai matematikos, kuria taip pat žavisi, žinių.

"Šio dalyko grožį man atskleidė matematikos mokytojas Povilas Tvarijonas. Jo pamokose pamačiau, kad matematika gali būti ne tik standartiniai uždaviniai, bet ir puikus būdas išplėsti mąstymo ribas", – teigė K.Belousova. Matematika, anot jos, padeda ieškoti naujų problemų sprendimo būdų ne tik sąsiuvinyje, bet ir įvairiose gyvenimo srityse.

"Olimpiada buvo iššūkis, kurį norėjau įveikti. Tai nebuvo tikslas laimėti, o galimybė pasitikrinti savo žinias, sužinoti ką nors naujo, išspręsti kažkokią problemą", – pasakojo kaunietė. Olimpiadoje iš viso varžėsi 250 moksleivių iš 44 pasaulio valstybių.

Prireikė pagalbos

K.Belousova praėjusius metus įvertino kaip labai įtemptus. Kaip ir kitiems abiturientams, jai ypač trūko poilsio.

"Nuotolinis mokymasis, ruošimasis egzaminams ir t.t. Branginau kiekvieną laisvą akimirką, kai galėjau išeiti pasivaikščioti. Tai buvo tikras poilsis, nes akimirkų su draugais dėl karantino nebuvo", – pastebėjo mergina.

Ji džiaugiasi atlaisvintais ribojimais, palyginti su buvusiais žiemą, bet, mano, kad karantinas davė ir gerų pamokų. Tarsi iš naujo atradome tarpusavio ryšio su artimaisiais svarbą, tarpusavio bendravimo reikšmę, dar labiau išryškėjo savidiscilinos, kuri gyvenime labai pravers, svarba. "Buvome priversti savarankiškai išmokti rasti motyvacijos mokytis. Be to, supratau, kaip labai esame svarbūs vieni kitiems, įsitikinau, kad net ir minimalus palaikymas labai daug reiškia", – kalbėjo K.Belousova.

Mergina neslėpė, kad per karantiną dėl apribotų kontaktų ir veiklų buvo sunku ir jai, ir kitiems gimnazijos moksleiviams. "Pagalba buvo būtina visiems. Kai pabandėme vieni kitiems padėti, tapo tikrai lengviau", – sakė pašnekovė. Kokia tai buvo pagalba? Nuoširdus klausimas, kaip sekasi, garsiai pastebėti, kad džiaugiesi matydama nors ir per ekraną klasės draugę. Tokios, iš šalies atrodytų smulkmenos, padarė stebuklus.

Beje, K.Belousova mano, kad būtent karantinas prisidėjo prie jos puikių akademinių rezultatų. "Turėjau daugiau laiko sėdėti namuose ir mokytis. Tačiau tiems, kurie ir anksčiau turėjo mažesnę motyvaciją mokytis, per karantiną mokytis tapo dar sunkiau. Tų, kurių rezultatai buvo geri, dar pagerėjo, kurių buvo prasti, dar pablogėjo", – konstatavo kaunietė.

Susipažįsta su pasauliu

Iki karantino atgaiva K.Belousovai buvo treniruotės sporto salėje, dviratis, šeimos nariai ir draugai. Tačiau patinka ir mokytis, skaityti, domėtis – susipažinti su pasauliu plačiąja prasme.

"Mano norą domėtis daug kuo, sužinoti kuo daugiau įkvėpė daug įvairių žmonių, pradedant tėvais ir baigiant fizikos mokytoju, kuris vadovauja gimnazijai, Tomu Kivaru", – sakė kaunietė.

Šių laikų jaunimą, kuriam kartais pasipila įvairių priekaištų, ji vadino įvairialypiu. "Žmonės yra skirtingi. Vieni siekia didelių aukštumų, atranda naujų dalykų, pavyzdžiui, vaistus, prisideda prie technologijų tobulėjimo. Kiti pasirenka neakademinį ar verslo kelią", – dėstė K.Belousova.

Svarbu, kad pasirinktas kelias žmogui būtų prie širdies, kad jis siektų tobulėti pasirinktoje profesinėje srityje ir kaip asmenybė. Kuo visuomenėje daugiau raštingų ir išsilavinusių plačiąja prasme žmonių, tuo visiems daugiau naudos.

Kiekvienas žmogus svarbus, tačiau taisyklių laikymasis, anot jos, visuomenei leidžia išvengti chaoso, be to, labai svarbu mokėti džiaugtis, atrodytų, ir paprastais dalykais.

"Gyvenimas susideda iš daugybės mažų dalykų, kurie gali suteikti džiaugsmo. Ir mokslai gali, jeigu juose jo paieškosime", – atkreipė dėmesį kaunietė, pasiryžusi siekti naujų aukštumų.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Futbolas

Putinas bru das banditu stogas

Andrius

slav vienam komentare apeliuoja į bent 3 smegenų plovimunsukurtas Lietuvių silpnybes: baimę būti išvadintiems „žEmOs KuLtŪrOs“; vaje, ką gi ateiviai pagalvos apie mus?; tapatina proLietuviškumą su žydų antiLietuviškais funkcionieriais; visa tai vien tam, kad paveiktų mases, atgrasytų nuo proLietuviškų (=antislav) pažiūrų. Jei vienas komentaras susilaukė tiek organizuotų slav trolių atsakymų, pamąstykit, kas dedasi.

Andrius

neįmanoma nieko sakyt, visus komentarus ištrina šitie antiLietuviški brudai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS