(Ne)pribrendome tamsiajam turizmui: ekskursija nusikaltėlių keliais sulaukė įvairiapusės reakcijos | Diena.lt

(NE)PRIBRENDOME TAMSIAJAM TURIZMUI: EKSKURSIJA NUSIKALTĖLIŲ KELIAIS SULAUKĖ ĮVAIRIAPUSĖS REAKCIJOS

Ateinančiam šeštadieniui turizmo įmonės „Mūsų odisėja“ gidų kursų asolventė Rima ekskursijai-egzaminui pasirinko neįprastą temą. Mergina kviečia į pasivaikščiojimą po „Kruvinąjį Kauną“, tiksliau, leistis Henriko Daktaro keliais Vilijampolėje, kur jis augo, kur gimė baisiausių nusikaltimų planai, pasakojant kuo neįtiko Džordana Butkutė, apie grupuotės turtus, apie buvusį „Vilijos“ restoraną, pagarsėjusį skerdynėmis.

Įvairiapusės reakcijos

„Žiauru!!!“, „Čia jūs rimtai?“, „Na va kokia įžymybė, kuom gi pasigirsime? Kur jau ten Čiurlionis!“, „Nu visai į pievas, žemas lygis“, – tokių komentarų sulaukė ekskursijos autorė ir gidų kursų rengėjai.

Tačiau atsirado ir turinčiųjų kitokią nuomonę. „Žemas lygis yra nemokėti rašyti, o ne įdomias ekskursijas vesti nemokamai“, – teigė vienas internautų. „Puiki tema, iš 90-ųjų Kauno, subalansuota ne snobams. Sėkmės gidei, viskas bus gerai!“ – linkėjo kitas komentatorius. Kitų nuomone, imtis „nesušukuotos miesto istorijos“ yra drąsu, bet reikalinga, nes „visų pirma, ekskursijų tikslas yra supažindinti, ir nebūtinai siekiant sužavėti, didžiuotis ir pan. , gali būt ir priešingai – sukelti negatyvius jausmus: baimę, panieką, pyktį, paskatinti apmąstyti žmogiškas vertybes/ jų nebuvimą“.

„Patinka mums ar ne, bet tai mūsų miesto istorija. Šiurpus laikas buvo. Ir kiekvieno asmeninis pasirinkimas gilintis į tai, ar ne“, – vertino dar kita kaunietė.

Jau seniai domiuosi Lietuvos ir Kauno nusikalstamu pasauliu. Ir ne man vienai tai labai įdomi tema.

Tamsusis turizmas

„Jau seniai domiuosi Lietuvos ir Kauno nusikalstamu pasauliu. Ir ne man vienai tai labai įdomi tema. Taip ir gimė idėja pravesti ekskursiją po kruvinąjį Kauną“, – sakė gidų kursų absolventė Rima.

Pagrindinis klausimas, kurio sulaukia dėl šios ekskursijos, kodėl ją apskritai domina tokia tema. Teigė nesitikėjusi, kad net kils diskusija dėl temos tinkamumo ekskursijai. Mergina neslėpė, kad buvo nesmagu sulaukti negražių komentarų, bet trauktis neketina.

„Mūsų odisėjos“ direktorė, Vytauto Didžiojo universiteto turizmo infrastruktūros, Kolpingo kolegijos ekoturizmo dėstytoja Regina Navickienė akcentavo, kad istorijos juk neištrinsime, tačiau kiekvieno mūsų pasirinkimas rinktis mums patiems priimtiniausias ir labiausiai dominančias ekskursijų temas. 

Poreikis auga

Poreikis parodyti ir pamatyti ne tik tai, kas gražu, didinga, auga visame pasaulyje. Kaunas – ne išimtis. Tad tokio tipo, juodojo, tamsiojo turizmo, ekskursijų gali rastis daugiau, juolab kad žmonių, norinčių geriau suprasti istorinius įvykius, netrūksta.

Tamsusis turizmas apima ir ekskursijas į kapines, aplankant garsių žmonių kapus, ekskursijas į veikiančius ar jau uždarytus kalėjimus. Pastarieji žmones traukia iš smalsumo,  kokios yra, buvo kriminalinių kalinių gyvenimo sąlygos, tačiau tarnauja ir kaip prevencinė priemonė. Tamsusis turizmas yra ir pasivaikščiojimai po įprastus objektus, bet tamsiu paros metu, taip pat nelegalus turizmas, kai lankomasi apleistuose pastatuose, o taip pat vizitai į IX-ąją fortą, apsilankymai Aušvice, Hitlerio bunkeriuose ir pan.

„Viena Anglijos bendrovė turistus vežė į Ukrainą, į Maidano revoliuciją – tai politinis tamsusis turizmas, kad jie galėtų pamojuoti vėliavomis, patekti į kalėjimą ir t.t.“ – dar vieną pavyzdį pateikė R. Navickienė.

Kalbant apie visą mokamų ir nemokamų ekskursijų tematiką, didžiausio susidomėjimo, anot pašnekovės, sulaukia kvietimai apsilankyti vienuolynuose. Tarp populiariausių ekskursijų – ir kelionės po Šančius.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Ernestas.

Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Gyvenimo tariamo socializmo sąlygomis , beviltiškoje tamsoje privalėjome įžiūrėti akinančią šviesą, o tai kas balta-be atodairos trypti ir juodinti. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris (klaunas) 865608032, Neringa Venckienė ( prostitutė, Kaunas, Gričiūpio seniūnija, A. Baranausko gatvė, 12-54) 862401700, 860987088, Aloyzas Venckus (kuilys) 860318032. Gintaras Petrauskas, Povilas Mačiulis, Mantas Jurgutis, Andrius Palionis, Visvaldas Matijošaitis, Rūta Simkautytė-Kondarauskė. Š. Jonušas, I. Kvietkauskienė, Sakalaitė, Valaitis, J. Radeliūnienė, Levinckienė, Kvaraciejus, E. Žigutis, Miknienė. Henrikas Daktaras, Ramutė Daktarienė,. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Rasa

Tai kur valinsko fizionomija visam gražume juk visas kaunas žino kad jis buvo tam baliuje ir gavo i srėblia nuo draugu banditu įdėkit visa nuotrauka o ne puse pati įdomuma su valinsku uždengėt

onute

būtu neblogai tokia ekskursija tik KGB LANZBERGO KGB GRYBES KELIAIS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS