Nuo scenos – giliai į širdis (Metų kaunietės rinkimai) | Diena.lt

NUO SCENOS – GILIAI Į ŠIRDIS (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 0

Šių keturių pretendenčių į Metų kaunietės vardą gyvenimas glaudžiai susijęs su scena, nuo kurios skleidžiasi operos, vaizduojamojo meno, teatrališkumo bei aktorystės kerai, papildantys kauniečių ir miesto svečių gyvenimus, raginantys susimąstyti, į save pažvelgti iš šalies ar tiesiog praskaidrinantys pilką kasdienybę.

08. Eglė Šidlauskaitė

Ši sparčiai Europoje pripažinimo laiptais kylanti operos solistė randa laiko ir galimybių įtemptoje dienotvarkėje koncertuoti ir gimtajame Kaune.

E. Šidlauskaitė teigė niekad nemaniusi, kad yra labiau žinoma kitose Europos šalyse nei Lietuvoje. "Niekad nesusimąsčiau. Einu ten, kur mane pakviečia, o ar tai gimtosios šalies scena, ar Europos, nelabai ir svarbu. Žmonių širdys visur vienodos. Juolab kad pastaruoju metu mane dažniau galima išvysti Lietuvos operos ir baleto teatro scenoje", – kalbėjo solistė.

Dainuoti ir tobulėti ją labiausiai motyvuoja pats gyvenimas. "Sėkmingi projektai sušildo dvasią, suteikia pasitikėjimo, nesėkmės užgrūdina ir skatina eiti pirmyn. Gyvenimas visada geriausiai žinojo, kur man nuvažiuoti, kur pasirodyti, su kuo susitikti. Visada tikėjau, kad kažkas veda mus šiuo keliu, kuriuo einame, tik kuo toliau, tuo labiau įsitikinu", – atviravo E. Šidlauskaitė.

Kaunietei būtų sunku išskirti brangiausią, mieliausią širdžiai vaidmenį. "Tą akimirką, kai artistas kuria vaidmenį, ten slypi jo širdis. Taigi jie vienodai man svarbūs. Kadangi šiuo metu yra kuriamas Merės vaidmuo R.Šerkšnytės operoje "Penki Merės stebuklai", manyčiau, kad šiuo metu jis man mieliausias širdžiai. Apie įspūdingiausią vaidmenį paliksiu nuspręsti žiūrovui.

Sėkmingi projektai sušildo dvasią, suteikia pasitikėjimo, nesėkmės užgrūdina ir skatina eiti pirmyn.

Nors E.Šidlauskaitė yra labai užimta, tačiau vis tiek randa laiko ir galimybių koncertuoti gimtajame Kaune. "Visada miela ir malonu sugrįžti į gimtąjį Kauną. Nesijaučiu skolinga, bet jaučiu didelę nostalgiją, jei manęs čia nėra. Koncertuoti gimtajame mieste yra mieliausia ir tai didžiausia dovana man pačiai, nes čia galiu pakviesti į koncertus visus savo draugus, gerbėjus, mano mylimiausius žmones", – džiaugėsi solistė.

17. Karina Skambinė

Talentinga atlikėja, besiimanti vaidmenų profesionalioje Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje, dalyvaujanti kituose aukštojo meno projektuose.

Profesionali choreografė, šokėja, dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose.

Mersedesos vaidmuo Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, režisieriaus Kęstučio Jakšto pastatytame miuzikle "Grafas Montekristas" jai pelnė Kauno "Fortūnos" apdovanojimo statulėlę už geriausią metų debiutą.

Barboros Radvilaitės vaidmuo Anželikos Cholinos pastatytame miuzikle, dramatiškoji Dezdemona tos pačios režisierės šokio spektaklyje "Otelas", taip pat laukia didžiulis darbas miuzikle "Paryžiaus katedra", kur K. Skambinė atliks Esmeraldos partiją.

21. Paulė Bocullaitė

Geriausios scenografijos ir kostiumų dailės kategorijoje apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi už scenografiją spektakliui "Hamletas", pastatytam Kauno valstybiniame dramos teatre. Ji taip pat tapo, dirba kine, kuria reklamas ir dalyvauja meniniuose projektuose.

P. Bocullaitė juokauja, kad į scenografiją ją netyčia nupūtė vėjas. "Pirmasis pūstelėjimas, aišku, buvo tėvų įtaka – mano tėtis yra scenografas, o mama – aktorė, ačiū jiems. Už antrąjį pūstelėjimą esu dėkinga režisieriui Vidui Bareikiui, kuris 2012 m. pakvietė prisijungti prie "Mr. Fluxus" spektaklio kūrybinės komandos", – prisiminė prentendentė į Metų kaunietes.

Scenografija ją labiausiai traukia tuo, kad tai yra kolektyvinė kūryba. Kol jos nebuvo atradusi, ruošėsi tapti iliustratore ir dirbdavo viena akistatoje su baltu popieriaus lapu.

"Teatre supratau, kad dalijimasis kūrybos procesu su bendraminčiais (galbūt net nebūtinai "bendra-", svarbesnė žodžio dalis – "-minčiais") mane įkvepia kur kas labiau. Tačiau dažnai mielai grįžtu ir prie popieriaus lapo. Dėl balanso", – pridūrė P. Bocullaitė.

Net ir gavusi Auksinį scenos kryžių ji sakė kol kas toli gražu nesijaučianti esanti gera scenografė, tačiau visada sau šnabžda, kad nėra neįmanomų dalykų.

Teatre supratau, kad dalijimasis kūrybos procesu su bendraminčiais mane įkvepia kur kas labiau.

"Nesėkmės baimė kartais kiša koją. Turbūt yra begalės kitų savybių, reikalingų gebėjimui tikrai gerai dirbti šį darbą, aš dar tik mokausi ir neretai susiduriu su didžiule nežinomybe. Galbūt tuo ir įdomi ši profesija – vieną mėnesį statai milžinišką kalną ant scenos, kitą – vandens projekciją, dar kitą – kokį nors grybą iš silikono. Juk negimei žinodamas, kaip gaminami silikoniniai grybai", – šyptelėjo kaunietė.

Anot jos, puikiai įvertinta "Hamleto" scenografija negimė tikrai lengvai. "Nė vieno darbo, kuriuo džiaugiuosi, nesu padariusi lengva ranka – manau, tai du vienas kitam prieštaraujantys dalykai, bent man. Na, bet visi gerai žinome, ką duoda karčios šaknys", – sakė P. Bocullaitė.

30. Vilija Grigaitytė

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė, pelniusi Auksinį scenos kryžių ir "Fortūnos" apdovanojimą už antraplanį vaidmenį spektaklyje "Miškinis".

Nacionaliniame Kauno dramos teatre ji vaidmenis kuria ir žiūrovams naujo kultūrinio peno padovanoja jau daugiau kaip tris dešimtmečius.

Geriausio įvertinimo pernai sulaukė jos atliktas antraplanis sesers Veronikos, paaukojusios savo gyvenimą dėl brolio gerovės, vaidmuo.

Kritikai pastebi, kad jos sukurti vaidmenys pasižymi gilia personažo pajauta ir siekiu kiekvienai savo kuriamai veikėjai suteikti individualumo bei originalumo.

V. Grigaitytė yra sakiusi, kad jai gyvenime labai pasisekė, nes dauguma jos sukurtų vaidmenų buvo geruose spektakliuose.

Vienas jos bruožų – kurti vaidmenį taip, kad būtų pakylėtas aukščiau to, kas parašyta. Kurti maksimaliai, energijos prasme sudėti tiek, kiek tik gali, būtinai siekia savo personažą padaryti sodrų.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

GALERIJA

  • PAULĖ BOCULLAITĖ
  • VILIJA GRIGAITYTĖ
  • EGLĖ ŠIDLAUSKAITĖ
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS