Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai | Diena.lt

PAMINKLĄ „ŽUVUSIEMS UŽ TĖVYNĘ“ APJUOSĖ PASTOLIAI

Senosiose kapinėse, dar vadinamose Ramybės parku, stovintis dailininko Stasio Stanišausko sukurtas paminklas "Žuvusiems už Tėvynę" bus atnaujintas. Jį jau apjuosė pastoliai, pradėti ir restauracijos darbai.

"Kauno dienos" skaitytojai pranešė, kad darbininkai sugrįžo į Senąsias kapines. Tik šį kartą tvarkoma ne parko infrastruktūra, o čia esantis paminklas Tėvynės gynėjams.

"Atkreipiau dėmesį, kad tvarko paminklą: visas tinklu apdengtas, nežinia, ką čia su juo darys. Dabar paliktos tik aplink pasodintos gėlytės. Tikiuosi, kad sutvarkius bus labai gražu, nes jau anksčiau pastebėjau, kad kai kur buvo pabyrėję kryžiaus kampai", – pasakojo kaunietis Juozas.

Bus atnaujintas paminklo fasadas, sutvarkytas drenažas. ("Kauno dienos" skaitytojų nuotr.)

"Kauno diena" pasidomėjo, kokie darbai palies S.Stanišausko kurtą paminklą "Žuvusiems už Tėvynę". Kauno miesto savivaldybės atstovai nurodė, kad bus sutvarkytas drenažas, tad lietingomis dienomis ties paminklu nesikaups vanduo. Taip pat planuojama atnaujinti ir patį paminklą.

"Numatoma įrengti drenuojančias ir kvėpuojančias nuogrindas aplink paminklą. Šie darbai susideda iš pamatų atkasimo ir jų nuvalymo, pažeistų vietų remonto specialiais mišiniais, hidroizoliacijos įrengimo, apsauginės membranos uždėjimo, skirto pamato ventiliacijai, ir pamato užpylimo smėlio arba žvyro sluoksniu kartu įrengiant nuogrindos dangą", – kaip paminklas bus gelbėjamas nuo ant žemės besikaupiančio vandens, komentavo Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Paviršius stipriai patamsėjęs ir pasidengęs apnašomis, matyti įvairių paviršiaus įtrūkimų.

Jis aiškino, kad vėliau paminklas bus nuvalytas, o pažeistose paminklo vietose atnaujintas betono sluoksnis. Taip pat bus sutvarkytos visos atviros siūlės ir plyšiai, į kuriuos tekėjo vanduo. Galiausiai teks viską naujai padengti grunto sluoksniu ir hidroizoliuojamaisiais dažais.

"Darbų reikėjo imtis, nes paminklo būklė nebuvo gera: dažų sluoksnis pažeistas drėgmės, paviršius stipriai patamsėjęs ir pasidengęs apnašomis, matyti įvairių paviršiaus įtrūkimų", – paminklo "Žuvusiems už Tėvynę" laiko paliktas žaizdas vardijo S.Rimas.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjas nurodė, kad pagal sutartį visi darbai turi būti baigti iki šių metų pabaigos, bet greičiausiai tai pavyks padaryti gerokai anksčiau, tad kauniečiai restauruotą paminklą galės išvysti netrukus.

GALERIJA

  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
  • Paminklą „Žuvusiems už Tėvynę“ apjuosė pastoliai
"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Buratino nosis

gal ir gerai, kad nudažė tamsesne spslva, atnt balto paviršiaus labai matydavosi žydinčių medžių žiedadulkės. Paryškinti paminklo akcentai baltai.Tai pat -gerai

Pastebėjau

Jau pabaigė,mačiau,labai gražu ,sutvarkyta,gėlės žydi.Šaunuoliai.

gerai, kad žmonės stebi

nes krabų gauja pasitikėti negalima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS