Pritarta: aistras kelianti Nemuno krantinė priskirta skverams | Diena.lt

PRITARTA: AISTRAS KELIANTI NEMUNO KRANTINĖ PRISKIRTA SKVERAMS

Miesto taryba patvirtino naują Kauno skverų sąrašą, kuriame yra 41 teritorija. Didžioji dauguma sąraše esančių zonų jau seniai yra pripažintos skverais, tačiau yra ir naujų. Tarp jų ir Nemuno krantinė, kuri dėl naujos gatvės tiesimo projekto buvo sulaukusi nemažai visuomenės dėmesio.

Antradienį miesto taryba panaikino 2012 metais priimtą sprendimo projektą, kuriuo skvero statusas buvo suteiktas 38 miesto teritorijoms. Iš karto priimtas naujas dokumentas, kuriame išvardyti ne tik buvę, bet ir naujieji skverai.

Pasak Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, kuri ir pristatė projektą, nauji skverai steigiami Aleksoto, Narsiečių bei Panemunės bendruomenių prašymu. Ties Piliuonos gatve atsiras 0,8 ha, ties Vyčio Kryžiaus g. bei Garliavos pl. – apie 2 ha bei ties dar viena Vyčio Kryžiaus gatvės vieta – apie 0,15 ha ploto skverai.

Įdomu tai, kad skvero statusą miesto valdžia suteiks ir Šančiuose esančios Nemuno pakrantės atkarpai nuo geležinkelio tilto iki Panemunės tilto. Čia skveras bus tarp dviračių tako ir Nemuno. Viso šio skvero plotas užims net 21 ha.

Kuo daugiau saugomų teritorijų ir žaliųjų jungčių, tuo labiau miestas bus draugiškesnis gyventojams.

Miesto opozicija stebėjosi tuo, kad projekte nurodoma, kad skverų tikslas – išsaugoti žaliąsias zonas, tačiau miesto planuose vis tiek yra šioje vietoje tiesti naują gatvę. Opozicija atkreipė dėmesį ir į tai, jog skverų plotas paprastai nėra toks didelis, o Nemuno krantinė jau gali būti priskiriama ir parkui.

„Išties, man labai įdomu, o Šančių bendruomenei, ko gero, būtų dar įdomiau – na kas gi su šiuo 21 ha skveru bus realiai daroma?“ – dar prieš posėdį klausė konservatorė Adrijana Filinaitė.

Visgi Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja tikino, kad skvero ploto dydis nėra ribojamas, yra tik numatyta, koks mažiausias galimas plotas. Taip pat ji teigė, kad skvero statuso suteikimas Nemuno krantinei esą neprieštarauja teisės aktams, o, jei bus poreikis, bus galima svarstyti ir apie tam tikrų zonų įtraukimą į parko teritorijas.

„Pagal plotą tikrai galėtų būti parkas, bet pagal kitus reikalavimus parko statuso ši teritorija dar neatitinka. Niekad nėra vėlu skvero pervadinti parku. Skverai nėra tik želdynai, jiems priskiriamos ir teritorijos su atviromis erdvėmis, tad viskas atitinka Bendrąjį planą. Kuo daugiau saugomų teritorijų ir žaliųjų jungčių, tuo labiau miestas bus draugiškesnis gyventojams“, – projekto pristatymo metu sakė R.Savickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ydomybė verta dėmesio

Pasirodo, kad tie patys žmonės kurie organizuoja mitingus prieš Šančų sutvarkymą ir pritaikymą visiems miestiečiams, organizuoja ir ,,spalvių" lgbt rugsėjo 4 dienos eitynes Kaune.

iš Dainavos

Ta gatvė reikalinga nebent siauriems Matijošaičio draugelio intreresams patenkinti.

Skveras

Svarbu skvero ribos. Skverą reikia suprojektuoti nuo naujos gatvės šaligatvio iki Nemuno vandens. O nauja gatvė reikalinga visiems miestiečiams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS