Rinkėjo kortelių negavę gyventojai įtaria sąmokslą | Diena.lt

RINKĖJO KORTELIŲ NEGAVĘ GYVENTOJAI ĮTARIA SĄMOKSLĄ

Seimo rinkimai vyks jau šią savaitę, tačiau kvietimą ateiti balsuoti gavo ne visi kauniečiai. Kai kurie gyventojai piktinasi, kad pasikeitė ir balsavimo vieta, tad baiminamasi, kad rinkėjų kortelių negavę žmonės nepareikš savo politinės valios.

Įžvelgia klastą

Į „Kauno dienos“ redakciją paskambino Amalių blokuotų namų kvartale gyvenantis Zenonas ir pranešė, kad negavo rinkėjų kortelių. Vyras sakė, kad šioje vietoje jau gyvena per 20 metų. Čia įsikūrę apie 100 šeimų ir, Zenono teigimu, rinkėjo kortelių negavo dauguma jo kaimynų.

„Žinau, kad galima internetu atsispausdinti, tačiau, žiūrint į Lietuvos statistiką, gal tik kas ketvirtas žmogus gali laisvai naudotis internetu, o jei negavo lapelio, tai žmogus ir neis balsuoti. Dalis negavo, kiti net nežino, kur eiti, nes pasikeitė balsavimo vieta. Tai yra visiškas pasityčiojimas ir, manau, kad tai daroma sąmoningai“, – savo nuomonę išsakė Zenonas.

Rinkėjas pasakojo, jog ilgą laiką Šilo apylinkės balsavimo vieta buvo Betonuotojų g. 4, tačiau perskirsčius rinkimų apygardas balsavimas vyks kitoje vietoje – T.Masiulio g. 10.  Problema ta, jog Amaliuose gyvena nemažai vyresnio amžiaus žmonių, kurie, negavę rinkėjo kortelių, net nežinos, kur eiti, tad dalis rinkėjų gali neatlikti pilietinės pareigos. Vietos gyventojas tikino, kad jau skambino apylinkės rinkimų komisijos atstovams, tačiau ar gaus kvietimus, liko neaišku, nes kortelės turėjo būti išdalintos iki praėjusio šeštadienio, spalio 1 dienos.

Nerado gatvių

Šilo apylinkės komisijos pirmininkė Vilma Murauskienė tikino, kad problema jai yra žinoma. Ji sakė, kad tarsis su  apygardos pirmininku ir stengsis išspręsti susidariusią situaciją. Moteris sakė, kad rinkėjai kortelių šiame kvartale negavo, nes darbuotojas nerado reikiamų gatvių.

„Vienas darbuotojas, kuriam buvo pavesta išnešioti korteles, nerado kelių skersgatvių ir dėl to kortelių neįteikė. Visiems kitiems kortelės buvo išnešiotos. Negavo tik Kėnių ir dar kelių skersgatvių gyventojai. Bandau susisiekti su pirmininku ir, jei leis, šiandien bus išnešiotos“, – komentavo V. Murauskienė.

Ji minėjo, kad bus svarstoma, ar korteles neš tas pats darbuotojas, ar kiti asmenys. Skersgatvių neradusiam žmogui gresia už darbą negauti atlygio. V. Murauskienė sakė, kad daugiau problemų nebuvo iškilę.

Petrašiūnų apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Edgaras Chlebopaševas tikino, kad iš kitų apylinkių nėra gavęs informacijos, jog žmonės būtų negavę kvietimų ateiti balsuoti. Jis tikino, kad per visą kortelių dalijimo laikotarpį į jį kreipėsi tik vienas gyventojas.

Balsuoti vis tiek galima

Vyriausioji rinkimų komisija primena, jog balsavimo teisę turi visi 18 metų sulaukę Lietuvos piliečiai. Jei rinkėjai negavo kortelės, balsuoti vis tiek gali.

Patys gyventojai gali atsispausdinti rinkėjo kortelę internetu arba ateiti į jiems priklausančią rinkimų apylinkę ir, pateikę asmens tapatybės dokumentą, gauti balsavimo biuletenį, nes sistemoje bus patikrinta, ar jie dar nebalsavo.

Išankstinis balsavimas vyks trečiadienį ir ketvirtadienį savivaldybėse. Sekmadienį rinkėjai balsuoti galės savo apylinkėse nuo 8 iki 20 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nijole

Mes korteliu ir negavom,gyvenam silainiuose ,jotvingiu gatvej.Tai balsuot ir neisejo .Galetu i pasto dexute imesti .

Lina

:) tik perskaičius straipsnį, atkreipiau dėmesį, kad pasikeitė balsavimo vieta :)

Rinkėjas

Esmė tame, kad Kaune, Petrašiūnų apygardos Šilo apylinkėj yra pasikeitęs balsavimo adresas. Buvo Betonuotojų 4, dabar bus Masiulio 10. Rinkėjo pažymėjimas yra esminė to informacija... Aktyviai nardančių po internetą Lietuvoj mažiau pusės gyventojų, o politiniais - rinkiminiais reikalais, tai kokia 20 proc. Ne daugiau. Valstybės bendras požiūris ir nusiteikimas -- skatint dalyvavimą rinkimuos. O neįteikti pažymėjimą pagyvenusiems žmonės - reiškia atimt iš jų informaciją ir neakivaizdžiai skatint sėdėt namuos.. Visi privalo atlikt savo darbą ( už kuri yra apmokama ! ). Geriausia padaryt rinkimus internete -- o kol taip nėra -- bütina laikytis įstatymų ir pažymėjimus įteikt visiems. Amalių kotedžai tai ne daugiabučiai :-) jei jau tingisi kažkam pas žmones vaikšciot, galima nors į pašto dėžutes pažymėjimus sumest.. (Taip buvo padaryta per savivaldos rinkimus).. Ir pabaigai -- po straipsnio VISI PAŽYMĖJIMAI BUVO ĮTEIKTI. Galim kai reikia.. O juk reikia :-)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS