Tarp mažųjų kauniečių – ir Šiaurė su Perkūnu | Diena.lt

TARP MAŽŲJŲ KAUNIEČIŲ – IR ŠIAURĖ SU PERKŪNU

Šiemet kauniečiams gimė mažiau vaikų nei pernai, užregistruota mažiau santuokų, bet mažiau žmonių ir mirė, rodo Kauno miesto savivaldybės turimi duomenys.

Liepos ir Benai

„2023 m. Kaune įregistruoti 2504 gimimai ir 3858 mirtys. Pernai – gerokai daugiau. Gimė 2835 mažyliai, mirė 4384 žmonės“, – skaičiavo savivaldybės Klientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus Civilinės metrikacijos poskyrio vedėja Vaineta Munderzbakienė.

Iš užsienio šalių, kuriose pernai Lietuvos piliečių vaikų gimė daugiausia, lyderiauja Jungtinė Karalystė (JK), po to – Norvegija, JAV, Vokietija ir Airija.

Šiemet kauniečiai savo dukroms dažniausiai rinko Liepos, Emos ir Luknės vardus. Kiti dažni vardai – Sofija, Izabelė, Gabija, Lėja, Saulė, Smiltė ir Patricija. Sūnums daugiausia rinko Benų, Lukų, Matų ir Nojų vardus. Tarp populiariausių berniukų vardų tebesilaiko Herkus, Jokūbas, Adomas, Kajus, Markas ir Jonas.

V. Munderzbakienė pavardijo ir šiemet mažiesiems kauniečiams suteiktų retų ar neįprastų vardų. Mergaitės: Vėjūnė, Odė Ume, Dakota, Šiaurė, Migla Lututė, Eidė, Armilė, Unė, Sanela, Šantelė, Rose, Gaja, Friderika, Altėja. Berniukai: Neidonas, Kajus Atlas, Monas, Tesėjas, Ernius, Natanielis, Nemunas, Sinajus, Tijus, Sebastijonas, Hansas, Perkūnas, Eiras, Liamas, Ugnis, Gruodas, Agnaras, Joelis.

Vestuvės ant piliakalnio

Šiemet Kaune užregistruotos 1705 santuokos ir 903 ištuokos. Pernai – 1890 santuokų ir 1021 ištuoka. Jauniausiam sutuoktiniui – 18 metų. Vyriausiam – 84-eri. Jo nuotaka keleriais metais jaunesnė. Neįvyko 131 suplanuota santuokos ceremonija.

Visuomet įsimena santuokų ceremonijos, kuriose atrodo, kad meilė tarsi sklando ore.

„Visuomet įsimena santuokų ceremonijos, kuriose atrodo, kad meilė tarsi sklando ore. Tokios ceremonijos būna labai šiltos, tikros ir jaukios. Šiluma, jaukumas ir tikrumas, kurį spinduliuoja jaunieji, sukuria aplinką, kurioje nebesvarbu aprangos ar dekoro detalės. Todėl, kad ir kaip banaliai tai nuskambėtų, svarbiausia yra meilė, spinduliuojanti šilumą ir jaukumą, ir abipusė pagarba, tikėjimas ilgais bendrais gyvenimo metais“, – kalbėjo V. Munderzbakienė.

97 santuokos registruotos jaunavedžių pasirinktose vietose. Populiariausios tokios vietos kaip „Monte Pacis“, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas, Maironio lietuvių literatūros muziejus, restoranas „Arrivėe“, „Čiop Čiop“. Kai kurios poros pasirinko ir Kleboniškio mišką, Vytauto Didžiojo karo muziejų, Vieškūnų piliakalnį ir Onkologijos ligoninę.

Gyventojai: V. Munderzbakienės teigimu, šiemet neįvyko 131 suplanuota santuokos ceremonija. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Vienuolika šeimų sukurta įkalinimo įstaigose.

Keičia ne tik pavardes

Vyrauja tendencija santuokas registruoti su Europos valstybių piliečiais. Pernai 105, šiemet 142 kauniečiai tuokėsi užsienyje. Daugiausia – Italijoje (21), Vokietijoje (8), Rusijoje (13), JAV (17), JK (10), Graikijoje (5).

Santuokų registravimui pasirinktos ir tokios tolimos šalys kaip Zambija, Venesuela, Vietnamas, Tunisas, Singapūras, Seišeliai, Meksika, Kolumbija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Australija, Indija, Mauricijus, Kirgizija ir kt.

Kaip ir ankstesniais metais, vyrai veda ruses, ukrainietes, baltaruses. Retesni atvejai, kai nuotaka ar jaunikis iš Tailando, Vietnamo, Indijos, Kongo, Nigerijos, Kinijos, Taivanio, Sakartvelo, Irako, Libano, Pietų Afrikos Respublikos ir pan.

Šiemet gautas vienas prašymas organizuoti deimantinių ir keturi auksinių vedybų jubiliejaus ceremoniją.

Vardą keistis pageidavo 27 vyrai ir 25 moterys.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

zuikis

Gal ir gražūs vardai Šiaurė ir Perkūnas. Gal. Nežinau. Galvojant apie globalėjantį pasaulį reikėtų pamąstyti, kiek problemų bus ne lietuviškai kalbančiose šalyse.

Tai bent

Tai bent kietas įmygis. Autentiška, nemaru.

Onė

Graži foto
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS