Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus | Diena.lt

VILNIEČIŲ GIMTADIENIS KAUNE GRIAUNA NUSISTOVĖJUSIUS MITUS

695-ąjį gimtadienį švenčiantis Vilnius pramogavo Kaune. Antrą kartą rengiama dovana vilniečiams jų miesto gimtadienio proga šiemet išjudino daugybę kauniečių atverti savo namų, kavinių, restoranų, muziejų duris draugams iš Vilniaus.

Šeimininkas kviečia

Penktadienio vakarą sustabdžius registraciją užfiksuoti galutiniai skaičiai. Kaune vienu metu vyko 333 vakarienės, iš jų 58 buvo skirtos nepažįstamiems vilniečiams, o 275 – draugams ir bičiuliams. Jose nemokamai pavaišinti 1 033 vilniečiai, šias vakarienes organizavo 539 kauniečiai. Apie 500 į vakarienes užsiregistravusių vilniečių į Kauną atvežti nemokamais dešimčia autobusų.

Atvykusieji Kauno autobusų stotyje pasitikti su muzika. Beveik valandą jiems koncertavo roko grupė "Antikvariniai Kašpirovskio dantys". Svečiai iš sostinės išsidalijo jiems paruoštas dovanas ir išvyko į savo vakarienių vietas.

Pasiūlymų būta įvairiausių. Specialiai šiai progai sukurtame interneto puslapyje registravęsi kauniečiai žadėjo svečius vaišinti legendinėmis Kauno spurgomis, šonkauliukais, kai kas rieke juodos duonos su paslaptingomis užtepėlėmis, skaniausiais mamos keptais pyragais, picomis, cepelinais ir kitais pačiais įvairiausiais patiekalais.

Prisistatęs pačio geriausio miesto meru Visvaldas Matijošaitis su drauge Loreta svečius pakvietė į restoraną "Medžiotojų užeiga". Tik atėjęs gyrė miesto gyventojus aktyviai palaikiusius idėją. "Džiaugiuosi, kad taip yra, bet nesitikėjau tokio aktyvumo", – miestelėnus gyrė meras.

Ant Kauno šeimininko stalo garavo firminė restorano kreminė baravykų sriuba. Antrą patiekalą svečiai galėjo rinktis kiekvienas pagal skonį iš trijų siūlomų patiekalų: keptas otas su polenta ir  raudonųjų ikrų padažu, elnienos kepsneliai su baravykais, lazdynų riešutais ir bulvių "Gratini", anties krūtinėlė su spanguolių šerbetu.

Vakarienės buvo kviestas ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tačiau jo kolegos iš Vilniaus savivaldybės perdavė, esą sostinės meras dar prieš gaudamas šį kvietimą turėjo anksčiau suplanuotų renginių.

"Man truputį keista. Jei mane būtų kvietęs į Vilniaus gimtadienį, aš tikrai būčiau atvažiavęs. Mes bendraujame su Klaipėdos meru, Klaipėdos renginiuose esu laukiamas svečias. Visada malonu pabendrauti", – besirenkantys svečiai atitraukė V.Matijošaičio dėmesį.

Apsispręsti netruko

Prie Kauno mero vakarienės stalo be vietinių kauniečių sėdo žurnalistų šeimos – Edmundas Jakilaitis su žmona Rasa, Andrius Tapinas su žmona Rasa, Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas su žmona Edyta ir Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis su žmona Viktorija.

P.Poderskis pasikuklino vadinamas vilniečiu. Kas rytą į Vilniaus savivaldybę jis važiuoja iš Kauno, nes čia gyvena.

"Niekada to neslėpiau. Gyvenu Kaune ir važinėju į Vilnių. Ši iniciatyva ir tokios iniciatyvos yra jungiančios ir mažinančios trintį. Ši iniciatyva sujungė gal net senus draugus, kurie norėjo susitikti, bet nerado progos. Vilnius ir Kaunas turi daug jungčių. Ne tik aš važinėju iš Kauno į Vinių, bet yra žmonių, kurie važinėja dirbti iš Vilniaus į Kauną", – vieną iš kasdienių jungčių minėjo P.Poderskis.

Taip trūksta tų švenčių, kad galime ir Kaune švęsti, ir Vilniuje švęsti, ir Klaipėda galėtų prisijungti. Bus tik dar geriau.

Taip trūksta tų švenčių, kad galime ir Kaune švęsti, ir Vilniuje švęsti, ir Klaipėda galėtų prisijungti. Bus tik dar geriau.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius atviravo turintis ketinimų vakarienės metu aptarti mintį dėl naktinio traukinio Kaunas–Vilnius penktadienį ir šeštadienį vasaros metu. Esą toks maršrutas galėtų padėti žmonėms patirti kito miesto naktinį gyvenimą ir tai būtų taip pat jungianti idėja.

19 metų gyvenęs Kaune, o dabar jau 21 metus esantis Vilniaus gyventojas E.Jakilaitis juokėsi, kad sostinės gyventojo statuse į Kauną atvažiuoja pirmą kartą. "Puiki originali idėja ir Kaunas per Vilniaus gimtadienius nustebina. Gana netikėtas buvo kvietimas. Bet kodėl gi ne? Paskambinau žmonai", – sužiuro į šalia stovėjusią sutuoktinę.

"Tai aišku, kad važiuojame, – pritarė Rasa Jakilaitienė. – Per mūsų bendrus daugiau nei 15 gyvenimo metų ir man Kaunas tapo savas. Važiuodama jau negalvoju kur sukti."

Netrukus duris pravėręs A.Tapinas negailėjo liaupsių šiai Kauno idėjai ir siūlė visiems panašia linkme sukti. "Taip trūksta tų švenčių, kad galime ir Kaune švęsti, ir Vilniuje švęsti, ir Klaipėda galėtų prisijungti. Bus tik dar geriau. Idėja yra puiki. Reikia kitiems miestams ne pavydėti, o pasiimti tą idėją ir tęsti. Tik švęskime, kad linksma būtų", – ragino A.Tapinas.

Suveikė žmoniškumas

Pas Kauno merą vakarieniavę svečiai tikino girdėję įvairių vertinimų dėl tokios Kauno dovanos Vilniui. Vieni nuoširdžiai gyrė, kiti svarstė, o kas bus, jei atvykę į Kauną ir susėdę prie bendro stalo nesutars, kuri krepšinio komanda Lietuvoje geriausia. Treti laikėsi, kad miesto gimtadienį ir turi švęsti savo mieste.

Itin bohemišką vakarienę draugams surengęs aktorius Andrius Žiurauskas su drauge Emilija pokštavo: "Kauniečiai labai myli savo miestą ir savo miesto gimtadienio švęsti į kitą miestą nevažiuotų. Kadangi vilniečiai ne itin myli savo miestą, tai Kaunas tuo naudojasi."

A.Žiurauskas svečius iš teatro "Vandenyno dirbtuvės" Ainį Storpirštį ir Gabiją Urniežiūtę pakvietė į neseniai įsigytą ir dar neįrengtą butą Laisvės alėjoje. Prašmatniai vakarienei – duonos riekei su ikrais – aktorius taip pat turėjo paaiškinimą: "Jei butas geroje vietoje, bet neįrengtas, tai geriame pigiausią vyną ir valgome ikrus."

"Labiausiai veikia žmogiškas kvietimas. Bet jei šventes galima švęsti neoficialiai, su žmonėmis, kurie tau įdomūs, su kuriais nori bendrauti ir bendradarbiauti, tai tada Lietuvoje viskas gerai. Jei tai tampa oficialumu – kažkas negerai. Lietuviai visada buvo svetingi ir padorūs žmonės, ko iš Kauno šeimininkų mes tikėjomės ir sulaukėme, tai labai malonu", – pripažino A.Storpirštis.

"Visą laiką miesto gerumą matuojame šiukšlių dėžėmis, asfaltuotomis gatvėmis. Tačiau nekalbame apie žmonių ryšį. Miestas prasideda ne nuo šiukšlių dėžių. Tokia iniciatyva priverčia pajudėti ir kažką padaryti, o ne paspausti "like" arba "share", – krimsdama šonkauliukus žurnalisto Gražvydo Muižio namuose mintimis apie kauniečių dovaną dalijosi LRT laidos "Emigrantai" žurnalistė ir rašytoja Akvilė Kavaliauskaitė.

Miestas prasideda ne nuo šiukšlių dėžių. Tokia iniciatyva priverčia pajudėti ir kažką padaryti.

Sugriautas mitas

Aktyviai priėmę kvietimus Vilniaus gimtadienio vakarienei vilniečiai dalijosi mintimis ir apie tai, kiek realus vis dar nuskambantis mitas apie priešpriešą tarp Vilniaus ir Kauno.

"Sakyčiau, kad priešprieša buvo juntama prieš kokius penkerius metus. Dabar aš to nejaučiu. Mano bičiulis Mykolas Katkus gerai pasakęs, kad Kaunas yra mūsų Bostonas, Kaunas yra mūsų Milanas, kaip ir daug šaunių miestų, kurie yra atradę savo identitetą ir tai išnaudoja. Konkurencija tarp miestų yra gerai dėl investicijų, dėl turizmo, bet aš to nevadinčiau priešprieša", – svarstė A.Tapinas.

"Realiai priešprieša tarp Vilniaus ir Kauno yra gerokai perdėta. Neslėpsiu, kad ir pats mėgstu pajuokauti šia tema, tačiau pajuokauti, bet jokiu būdu neįžeidinėti", – diskutavo G.Muižys.

"Normalūs tie kauniečiai – kaip ir vilniečiai. Tik vilniečiai labiau pasikėlę, nes suvažiavę iš kaimų", – šaknų iš Pakruojo neslėpė Vilniuje gyvenantis ir dirbantis operatorius Šarūnas Burža, Kaune gyvenęs dvylika metų.

Jokios priešpriešos tikino nejaučiantys ir aktoriai A.Storpirštis ir G.Urniežiūtė. "Su Ainiu esame iš teatro pasaulio ir jaučiamės gerai atvykę į Kauną. Kaune esame laukiami, jaučiame, kad žiūrovai mūsų laukia. Greitai būsime "Girstutyje", – dar vienam pasimatymui kauniečius kvietė "Vandenyno dirbtuvių" aktoriai.

Raginimas sostinei

Išskirtinė vakarienė vyko VII forte. Šio muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas 22 vilniečiams paruošė tvirtovės troškinį. Neeilinio patiekalo ruošimas vyko lauke, tačiau svečiai vaišinosi tvirtovės viduje. "Labai skanu. Jei bus galimybė, norėsiu pakartoti", – V.Orlovo ruoštą troškinį gyrė svečiai.

Forto šeimininkas juokavo, kad jo paruoštas troškinys yra istorinių receptų improvizacija. Jis sotus, kaloringas, skirtas lauke daug būnantiems žmonėms, tad teko adaptuoti žmonėms iš šilto, šiuolaikiško miesto Vilniaus.

Užkandžiaudami vilniečiai dėstė, kad ne dėl vakarienės važiavo į Kauną. Vertindami kvietimą atsižvelgė į vietą, kur yra kviečiami. VII fortas patraukė prie vakarienės siūloma edukacine programa.

"Viskas daug geriau, nei tikėjomės. Viskas numatyta, apgalvota. Pakvietė į šventę ir dar patys atsivežė. Tam reikia didelių pastangų ir mes tai vertiname", – šypsojosi VII forto viešnia Onutė Kavaliukienė.

Keletas VII forte apsilankiusių vilniečių pasisakė Vilniaus gimtadienį ir pernai atšventę Kaune.

"Mes ir pernai pasinaudojome Kauno kvietimu švęsti Vilniaus gimtadienį. Ši Kauno iniciatyva tik gerėja. Galėtų ir Vilnius pradėti švęsti Kauno gimtadienį. Būtų labai gražu", – užuominą mestelėjo vilnietė Gintarė, o jai pritariamai linkčiojo draugas Linas.

GALERIJA

  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
  • Vilniečių gimtadienis Kaune griauna nusistovėjusius mitus
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

mamyte

Mero mylimosios dukryte kaip pavolgio vaikas net prie stalo nepasodinta Sedi vargšele už nugaros mamytei ir pateviiui

nesuprantu

Viskas būtų puiku, bet jau nusibodo kiekvieną dieną skaityti apie vieną ir tą patį asmenį ir net tos pačios temos kartojasi. Ar šis laikraštis tapo privačia nuosavybe, ar pinigai nekvepia. O dar galvoju, kodėl įmonėms negalima reprezentacijų metu kviestis darbuotojų su antromis pusėmis, o savivaldybėms galima. Su viešais finansais galima tvarkytis taip, kaip norima, o su privačiais, taip, kaip nori valdžia, tokia peršasi išvada.

dovana

kalbėjo šiandien vienas policijos vadovas iš Vilniaus ir sakė, kad mašinas sostinėje švarina ant dalių daugiausiai kauniečiai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS