Boniškių ūkininkas nuo teismo sprendimo pasislėpė Rusijoje? | Diena.lt

BONIŠKIŲ ŪKININKAS NUO TEISMO SPRENDIMO PASISLĖPĖ RUSIJOJE?

Kauno apylinkės teismas, planavęs ketvirtadienį paskelbti, ar šiaudų draskytuvo sunkiai sužalotas 17-metis, kurį medikams pavyko ištraukti iš mirties nasrų, Boniškių ūkininko Rimanto Vaidoto įmonėje nebuvo įdarbintas nelegaliai, nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą.

Netikėtas posūkis sukėlė sąmyšį

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, berašant nutarimą paaiškėjo, kad dar neišnaudoti visi būdai nustatyti tyrimui reikšmingas aplinkybes.

Tačiau pats R.Vaidotas šios jo administracinę bylą nagrinėjusios teisėjos Larisos Tamulionienės nutarties neišgirdo, nes ketvirtadienį teisme nepasirodė.

Bespėliojant, kas jam nutiko – išsigando galimų gausių žiniasklaidos fotoobjektyvų blyksčių ar tiesiog nusprendė pataupyti nervus, nors per baigiamąsias kalbas dar kartą pakartojo, kad nebuvo įdarbinęs 17-mečio nelegaliai, paaiškėjo, kad R.Vaidoto, kuris neatsiliepė savo mobiliuoju telefonu, net nėra Lietuvoje.

Tai portalui kauno.diena.lt pareiškė jo sūnus, tikindamas, kad ši verslo kelionė į Rusiją buvo iš anksto suplanuota. Ir tėvas jau rytoj turėtų grįžti. Tačiau išgirdęs, kad teismas nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą, atrodo, dėl prieš tai pasakyto sakinio pasigailėjo. Tai išdavė pasikeitusi pašnekovo intonacija.

Kaltės nepripažįsta

Teisėjos L.Tamulionienės sprendimo nekantriai laukė ir ikiteisminį tyrimą dėl birželio 8-osios nelaimės Boniškiuose pradėję teisėsaugininkai, kurie R.Vaidotą yra apklausę tik kaip liudytoją.

Kaip jau rašyta, Darbo inspekcija yra surašiusi jam protokolą už 17-mečio įdarbinimą, nesilaikant Darbo kodekso nuostatų. Įtariama, kad nepilnametis galėjo dirbti nelegaliai apie keturias dienas. Policijai pavyko rasti du liudytojus, kuriems jis dar iki šio įvykio gyrėsi dirbantis pas kaimyną R.Vaidotą.

Vyresniojo nelaimėlio brolio, kuris šiems liudytojams pasakojo tą patį, prisišaukti į apklausą nepavyko nei policijai, nei Darbo inspekcijai.

Be to, remiantis R.Vaidotui surašytu protokolu, 17-mečio darbo sutartis su juo buvo pasirašyta tik už valandos po nelaimės.

R.Vaidotas nelegalų nepilnamečio įdarbinimą neigia. Tačiau teisiamasis patvirtino, kad 17-metis buvo prieš nelaimę keturis kartus atėjęs į jo įmonę. Bet esą šiam tik rodyta, ką jis turės dirbti. R.Vaidotas tikino, kad 17-metis turėjo būti įdarbintas pagalbiniu darbuotoju tik kitą dieną po nelaimės. Ir apie tai iš vakaro „Sodrai“ turėjo pranešti jo buhalterė. Esą iki ryto visi reikiami dokumentai turėjo „suvaikščioti“ ir sutartis su nepilnamečiu, kurį, kaip ir priklauso, atstovavo jo motina, turėjo būti pasirašyta kitos dienos rytą.

„Tačiau įvykusi nelaimė viską paspartino. Tik per tą sumaištį pamiršau pranešti apie ją Darbo inspekcijai“, - dėjo savus akcentus R.Vaidotas.

Gresia nemaža bauda

Patį nukentėjusįjį prisišaukti į teismą sekėsi sunkiai. Galiausiai atvykęs, šis pasakojo tą patį, ką ir jo darbdavys – esą lankydavosi šio malūne, tik ketindamas pramokti būsimą darbą. Nors per apklausą Darbo inspekcijoje buvo užsiminęs, kad ne tik mokėsi, bet jau ir bandė šluoti.

17-mečio motinos parodymai teisme buvo gana emocingi. Ši piktinosi, kodėl taip domimasi jos sūnaus sužalojimo aplinkybėmis – juk šis niekam pretenzijų neturi. Tačiau, dievagodamasi, kad pas R.Vaidotą sūnus tikrai nedirbo, už minutės ji jau teigė, kad nelaksčiusi paskui pastarąjį, nes šis – ne penkiametis. Galiausiai, priremta prie sienos, prisipažino pasirašiusi ant R.Vaidoto atvežto kažkokio dokumento, praėjus 10 minučių po jo skambučio apie nelaimę. Darbo inspekcija išsiaiškino, kad tai buvo 17-mečio, kuris tuo metu jau buvo atvežtas į Klinikas, vardu pasirašyta darbo sutartis su teisiamuoju.

Nelegaliu nepilnamečio įdarbinimu kaltinamam 58-erių R.Vaidotui gresia bauda nuo 868 iki 2896 eurų, nes iki šiol jis dėl to nebuvo baustas. Nors kai kurie anonimais panorę likti interneto komentatoriai po pranešimo apie nelaimę Boniškiuose teigė, kad nelegalus darbas R.Vaidoto malūne buvo dažnas reiškinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS