Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą | Diena.lt

PALEMONO GELEŽINKELIO STOTYJE – CHEMINĖ AVARIJA: TEKO RIBOTI TRAUKINIŲ EISMĄ

  • 12

Antradienio popietę į Palemono geležinkelio stotį išsiųsti ne tik ugniagesiai, bet ir specialus cheminis automobilis.

Kaip portalą kauno.diena.lt informavo Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai, incidentas geležinkelio stotyje fiksuotas rugpjūčio 1 d. 14. 21 val.

Pirminiais duomenimis, iš cisternos veržiasi pavojinga cheminė medžiaga metanolis. Avarija kilo, kaip manoma, kai buvo perpildyta metanolio talpa.

Į nelaimės vietą išsiųstos dvi ugniagesių gelbėtojų autocisternos, štabo ir specialus cheminis automobilis.

Atvyko Lietuvos geležinkelių atsakingi asmenys. Bendromis jėgomis bandoma likviduoti situaciją.

Išžvalgius teritoriją, daugiau nutekėjimų neužfiksuota.

Žmonės nenukentėjo.

Dėl incidento buvo ribojamas traukinių eismas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kiek vėliau komentarą apie incidentą pateikė ir „Lietuvos geležinkelių“ atstovai.

„Šiandien Palemono stotyje rutininio krovininio traukinio patikrinimo metu „LTG Cargo“ darbuotojai užfiksavo dujų (metanolio) lašėjimą iš vieno vagono.

Į stotį nedelsiant buvo iškviestos tarnybos, kurios ėmėsi visų būtinų veiksmų, kad šis nedidelis cheminės medžiagos lašėjimas būtų sustabdytas. Padėtis nuo pat pradžių yra kontroliuojama ir šiuo metu jau yra išspręsta. Žmonės bei aplinka jokio poveikio nepatyrė.

Siekiant palaikyti saugų eismą, buvo laikinai apribotas traukinių, vykstančių maršrutu Vilnius–Kaunas eismas – buvo užlaikyti trijų keleivinių traukinių reisai. Šiuo metu keleivinių traukinių eismas jau yra atnaujintas.

Vagono krova bei technine priežiūra rūpinosi privati kompanija. Tikslioms aplinkybėms įvertinti „Lietuvos geležinkeliai“ atliks detalų atvejo tyrimą ir į jį įtrauks kliento atstovus“, – informavo jie.

Metanolio poveikis sveikatai

Metanolis, dar žinomas kaip metilo alkoholis ar medžio spiritas, bespalvis, nuodingas specifinio kvapo skystis, plačiai naudojamas vaistų, formalino, antifrizo, kuro priedų, ledo tirpiklių, stiklo plovimo skysčių gamyboje, taip pat kaip pramoninis dažų, dervų, klijų tirpiklis bei sportinių automobilių degalai.

Metanolio toksinis poveikis sukelia sunkią metabolinę acidozę, centrinės nervų sistemos pažeidimus, regos sutrikimus, sunkiausiais atvejais – apakimą, komą ir mirtį.

Apsinuodyti metanoliu galima įkvėpus jo garų, prarijus, taip pat per sąlytį su oda. Ūminio apsinuodijimo metanoliu simptomai ir požymiai, kurie gali pasireikšti ne iš karto, tik po besimptomio 12–24 val. laikotarpio, – regos sutrikimai, pykinimas, pilvo ir raumenų skausmas, galvos skausmas, svaigimas, mieguistumas, silpnumas ir sąmonės sutrikimai nuo komos iki traukulių. Regos sutrikimai paprastai išsivysto tarp 12 ir 48 val. po metanolio nurijimo ir pasireiškia nuo lengvos šviesos baimės ir dvejinimosi ir mirgėjimo akyse ar neryškaus matymo iki žymiai sumažėjusio regėjimo aštrumo ir visiško aklumo. Kraštutiniais atvejais apsinuodijimas metanoliu gali sukelti net mirtį, ypač jeigu laiku nesuteiktas tinkamas gydymas. Mirtina metanolio dozė yra labai maža, todėl net vienas neatsargus gurkšnis gali kainuoti gyvybę.

Nors dažniausias apsinuodijimo būdas yra prarijus, kvėpavimas didelės koncentracijos metanolio garais sukelia tokį pat ūminį toksinį poveikį kaip ir prarijus.

Lėtinis metanolio poveikis, dažniausiai dėl apsinuodijimo metanolio garais, labai panašus į ūminį apsinuodijimą. Jis sukelia galvos skausmą, svaigimą, nuovargį, nemigą, pykinimą, virškinimo sistemos sutrikimus, konjunktyvitą, regos sutrikimus (neryškų matymą) ir aklumą. Pakartotinis arba ilgalaikis metanolio sąlytis su oda gali sukelti dermatitą.

GALERIJA

  • Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą
  • Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą
  • Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą
  • Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą
  • Palemono geležinkelio stotyje – cheminė avarija: teko riboti traukinių eismą
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Girgis

Proto bokšte Achema negamina metanolio

Danutė Dapkevičienė

Nuo kada metanolis dujos...

Špala

1-karta ivykis 2- karta sutapimas 3-karta siteminis apsišykimas..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS