Po žinios apie slaugytojos savižudybę – pasakojimai apie mobingą ir priekabiavimą | Diena.lt

PO ŽINIOS APIE SLAUGYTOJOS SAVIŽUDYBĘ – PASAKOJIMAI APIE MOBINGĄ IR PRIEKABIAVIMĄ

Teisėsauga pradėjo tyrimą, o keli, kaip įtariama, nusižudžiusios Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos slaugytojos bendradarbiai žiniasklaidai pasakojo apie mobingą ir gydytojų rezidentų bei slaugytojų išnaudojimą.

Kauno klinikų atstovė portalui kauno.diena.lt teigė, kad skundų dėl darbo sąlygų nėra gauta. Atvirkščiai – sakė, kad klinikos atmosfera vertinama gerai.

Portalas lrt.lt cituoja vieną Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos medikų, kuris tikino, kad klinikoje mobingas, patyčios, rezidentų išnaudojimas, seksualinis priekabiavimas – kone kasdienybė.

„Emocinė situacija darbe yra labai prasta: mobingas, priekabiavimai, įskaitant seksualinius priekabiavimus, žeminimas, patyčios, užkraunami papildomi darbai, laidomos įvairios replikos, bet mes turime tiesiog tai pasilikti sau. Apie tai puikiai žino visas personalas ir vadovai: tiek gydytojų, tiek slaugos. Gydytojams rezidentams tenka atlaikyti didžiulį spaudimą ir niekaip tam neįmanoma pasipriešinti“, – teigiama lrt.lt straipsnyje.

E. Ovčarenko/BNS, freepik.com nuotr.

Minima, kad viena iš didžiausių problemų yra darbas laisvu metu. „Praktiškai kasdien tenka dirbti papildomas valandas dykai, be jokio užmokesčio. Oficialus darbo grafikas yra gerokai trumpesnis nei laikas, kurį iš tiesų reikia dirbti. Kone kasdien po darbo tenka dar kelioms valandoms pasilikti darbe. Ir negali to atsisakyti, nes kitaip su tavimi susidoros“, – pasakojo medikas.

„Neretai ant slaugytojų rėkiama, seksualiai priekabiaujama, tyčiojamasi dėl išvaizdos, žeminama dėl žinių. Kadangi anestezijos slaugytojų darbas yra tiesiogiai dirbamas su gydytoju anesteziologu, jie patiria hierarchijos pasiskirstymą labiausiai. Stresas yra kasdienybė, ašaros ir darbo nešimasis namo yra neišvengiamas. Dauguma to nepakelia. Dėl to ir slaugos personalo kaita klinikoje yra didelė“, – nurodė šaltinis.

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad jokių pranešimų – nei anoniminių, nei neanoniminių, apie galimai taikyto smurto ar priekabiavimo atvejus ar kitų neraminančių signalų iš Anesteziologijos klinikos darbuotojų nėra sulaukta.

„Be to, visai neseniai Anesteziologijos klinika buvo vertinta tarptautinių ekspertų, kurie itin teigiamai įvertino klinikos veiklą, tad įtarimų, kad šioje klinikoje būtų problemų su darbo atmosfera, iki šiol neturėjome“, – teigė A.  Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Pasak jos, reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, nuolatinė Kauno klinikų smurto ir priekabiavimo darbe atvejų nagrinėjimo komisija šios savaitės pradžioje pradėjo vidinį tyrimą, kurio metu įvertins psichosocialinius veiksnius ir atmosferą darbo aplinkoje.

Gydytojams rezidentams tenka atlaikyti didžiulį spaudimą ir niekaip tam neįmanoma pasipriešinti.

„Be to, kitą savaitę klinikoje vyks suplanuotas psichosocialinių veiksnių vertinimas, kurį atliks kompetentingi specialistai. Tikimės, kad vykstantys tiek vidiniai, tiek ir išoriniai tyrimai padės atsakyti į visus kylančius klausimus, ir esant reikalui – imtis prevencinių priemonių“, – teigiama komentare.

A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė taip pat nurodė, kad Kauno klinikų administracija nuolat ragina darbuotojus netylėti ir informuoti apie bet kokias netinkamo, neetiško elgesio apraiškas ar galimus psichologinio smurto atvejus darbe. Tam ligoninėje yra įdiegta ne viena priemonė: internetinė anoniminių pranešimų sistema, galimybė tiesiogiai kreiptis į nuolatinę smurto ir priekabiavimo darbe atvejų nagrinėjimo komisiją (kurioje yra ir Rezidentų tarybos, ir Jaunųjų gydytojų asociacijos, ir profesinių sąjungų atstovai), Direktorių kavos klubą (kurio metu darbuotojai turi galimybę neformaliai pabendrauti su bet kuriuo administracijos atstovu prie kavos puodelio ir išsakyti savo lūkesčius).

Tvirtino, kad visuomet taikomi pranešusių darbuotojų konfidencialumas ir apsaugos priemonės.

„Kauno klinikos taip pat palaiko įvairias iniciatyvas, skirtas užtikrinti darbuotojų psichosocialinę gerovę, organizuoja atviro tipo paskaitas, grupinius užsiėmimus, supervizijas, nuolat primena apie psichologinės pagalbos galimybes“, – A.  Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Mažonė apie kovo 12 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti daugiau nieko nekomentavo.

„Informuojame, kad šiuo metu tikslinamos aplinkybės, renkami ir analizuojami duomenys. Siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, šiuo metu daugiau informacijos suteikti negalime“, – nurodė V. Mažonė.

Primename, kad jauna Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos slaugytoja, kaip įtariama, nusižudė prieš mėnesį – kovo 12 d. Tačiau viešumon ši žinia iškilo tik praėjusį penktadienį – balandžio 5 d. Lrt.lt šaltiniai tikino, kad apie savižudybės atvejį Kauno klinikų vadovybė darbuotojų neinformavo.

Gairės: Kauno klinikos, slaugytoja, savižudybė, jauna slaugytoja, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Anonimas

Nežinau, kaip jus, bet mane kiti įžeidinėti nedrįsta. Nes nebijau tokiu atveju paklausti, gal nori į žiaunas ? Nebūkit tokie liaušiai ,tai nebus ir mobingo.

SOS

Pasakysiu drąsiai - klinikos tai š..os skylė.ten sėdi visi savi ir,jeigu tu ne klano dalis ir bandai prieštarauti,tau šakės Manau pakeisti kažką ,tiesiog neįmanoma.Per giliai suleistos šaknys.Darbą keisti sudėtinga(del pasiūlos stokos) tad lieka arba kentėti,arba žudytis

Pasakysiu taip

joks,absoliučiai joks darbas aka darbdavys nėra vertas Jūsų gyvybės.Gyvybė yra brangiausia,ką turit. Faktas,kad kai eina visos tos apklausos ir t.t. ten nulis anonimiškumo,su tavim susidoros vienu ar kitu būdu, taip yra ir privačiam sektoriuj. Jei visi tylėsit, jums užlips ant galvos..Mums,pacientams, Jūsyžu reikia, kad ir kaip kartais neįvertinam. Aš taip pat girdėjau,kaip medikė sa o rezidentą prie pacientų idiotu iš medžio iškritusiu vadino.. Blyn, būsimą kolega, net ne būsimą, o jau ir esamą, galbūt jis tave gydys,žmogau. Baisu buvo matyt,kaip net pacientai buvo apakę tiek,kad nesugebėjo išsižioti, tik bobai nuėjus bandė tą jaunuolį palaikyti ir paguosti..Omes dar stebimės, kad jie bėga, jų nėra, yra eilės..Jie jauni, jie dar nėr sugadinti, o seniai, ypatingai užsisėdėję, jie bijo naujovių,inovacijų, nes jiems pabėgs pinigėlių šaltinis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS