Klaipėdos dramos teatro aktoriui – latvių įvertinimas | Diena.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRO AKTORIUI – LATVIŲ ĮVERTINIMAS

Latvijos nacionalinių kino apdovanojimų „Lielais Kristaps“ (liet. „Didysis Kristoforas“) iškilmėse nuskambėjo ir žinomo Klaipėdos dramos teatro aktoriaus vardas. Darius Meškauskas buvo įvertintas už geriausią antrojo plano aktoriaus vaidmenį latvių režisierės Ilze Melgaile-Kunga’os filme „Mana brīvība“ (liet. „Mano laisvė“).

Paremta tikrai įvykiais

Filme pasakojama apie 1988-ųjų laikotarpį, kai Lietuvoje atsirado visuomeninis judėjimas Sąjūdis, o Latvijoje – Liaudies frontas, ir ypač akcentuojama vienos realiai gyvenusios moters istorija bei likimas.

„Ji buvo lenkė ir tame Liaudies fronte užsiiminėjo tautinių mažumų klausimais, jų integracija. Kada buvo pirmieji rinkimai, pas mus laimėjo Sąjūdis, pas juos – Liaudies frontas, ir ji tapo deputate. Po to jos gyvenimas tragiškai baigėsi, kai vyko į konferenciją Italijoje ir ten neaiškiomis aplinkybėmis paskendo. Buvo kalbų, kad kažkas jai „padėjo“, o gal ir ne. Įrodymų nėra, istorija apie tai nutyli. Aš vaidinau jos vyrą, profesorių, kurį jaunystėje, norėjusį išvažiuoti mokytis į Ameriką, KGB prispaudė ir jis papasakojo apie draugą poetą, jį po to išvežė į lagerį“, – trumpai filmo siužetą papasakojo D. Meškauskas.

Aktoriaus kuriamas personažas gyveno graužiamas kaltės, kad išdavė savo draugą. Vėliau apie tai prisipažino ir savo žmonai.

Kine didžiausia dovana – gauti vaidmenį.

Įvertino svetur

Anot D. Meškausko, Latvijoje vykę kino apdovanojimai yra analogiški Lietuvoje vykstantiems „Sidabrinės gervės“ apdovanojimams.

Aktorius prisipažino, kad latvių įvertinimas buvo netikėtas visų pirma dėl to, kad jį gavo kaimyninėje šalyje.

„Tiesą sakant, galvojau, kad vis tiek duos saviems. Ten yra vidinės simpatijos ir taip toliau. Bet komisija kitaip nusprendė. Kad įvertintų, reikia turėti ką parodyti. Kine didžiausia dovana – gauti vaidmenį, o po to žiūri, kaip jau išeina. Turi susidėti daug aplinkybių – scenarijus, operatorius, režisierius, montuotojas. Tai toks kolektyvinis darbas. Teatre didžiąja dalimi viskas priklauso nuo aktoriaus, žymiai didesne negu kine, nes kine tave sumontuoja“, – sakė D. Meškauskas.

Ne viename lietuviškame filme vaidinęs D. Meškauskas kelis kartus buvo nominuotas „Sidabrinei gervei“, tačiau apdovanojimo kol kas negavo.

Filmavo ir Vilniuje

Veikiausiai kitą mėnesį filmas „Mana brīvība“ bus rodomas ir Lietuvoje.

Filmavimai vyko Rygoje ir aplink ją bei Vilniuje. Tarp lietuvių aktorių buvo ne tik D. Meškauskas.

„Kinui, kaip visada, trūksta pinigų, tad prodiuseriai ieškojo koprodiuserių ir kreipėsi į Lietuvos prodiuserinę kompaniją, kad prisidėtų prie šito filmo. Dalį scenų netgi filmavo Vilniuje. Iš lietuvių vaidino Velta Anužienė, Dovilė Šilkaitytė ir aš. Filmo montuotoja ir dar vienas žmogus irgi buvo lietuviai“ – teigė D. Meškauskas.

Aktorių atranka vyko Vilniuje, aktorius vertino pati filmo režisierė.

„Buvo kviečiami lietuvių aktoriai, ir mane atrinko“, – apie patekimą į filmą pasakojo D. Meškauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS