Klaipėdos galerijoje – pastelės ir juvelyrika | Diena.lt

KLAIPĖDOS GALERIJOJE – PASTELĖS IR JUVELYRIKA

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje uostamiestyje iki balandžio 9-osios galima apžiūrėti Vytauto Antano Jakščio pastelių parodą „Improvizacijos“ ir Eglės Bacevičiūtės autorinės juvelyrikos parodą „Laukiamasis“.

V.A.Jakščio „Improvizacijos“

Brandų jubiliejų švenčiančio grafikos meistro, puikiai įvaldžiusio ofortą ir akvatintą, V. A. Jakščio pastelių parodoje „Improvizacijos“ – patys naujausi, dar niekur nerodyti meno kūriniai. Jų autorius yra ekspresyvaus romantizmo grafikos kūrėjas, savo pastelėse išsaugojęs sau būdingus kūrybos bruožus – meistriškai valdomą techniką, piešinį, šviesos ir tamsos kontrastų vaizdavimą, virtuoziškai jungiamą su svajinga impresionizmo laisve, kai spalva suteikia kūriniams dar ryškesnę plastinę galią ir paveikumą. Kaip įžvelgė abiejų parodų kuratorė Neringa Poškutė-Jukumienė, V. A. Jakščio spalviniai tonai – dažnai tarsi eteriniai – kupini nematytų tamsos gilumų, pereinančių į akinančiai ryškios spalvos švytėjimą. Labai tikslus audringų abstrakčių dėmių valdymas, tikrojo motyvo aliuzija įgudusiai kuria šiek tiek paslaptingą, poetišką viziją. Emocijų visuma, stilistikos ir minčių jėga – visa tai atsiskleidžia V. A. Jakščio parodoje.

V. A. Jakštys gimė 1937 m. 1964 m. įgijo grafiko diplomą Lietuvos valstybiniame dailės institute ir pradėjo aktyviai dalyvauti parodose. Nuo 1967 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 1969–1978 m. buvo vaikų dailės mokyklos (dabar Adomo Brako dailės mokykla) mokytojas, 1979–1981 m. dėstė Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos vizualinio dizaino katedroje.

E. Bacevičiūtės „Laukiamasis“

E. Bacevičiūtės autorinės juvelyrikos paroda „Laukiamasis“ – tai 2020 m. sukurta kolekcija, kuri šiemet buvo papildyta naujais darbais. Kolekciją įkvėpė juvelyrinės maldos dėžutės, nešiojamos kaip pakabukai. Į pakabukus galima dėti savo užstrigusias mintis, prašymus ar padėkos žodžius. Kūrėja mano, kad prašymas / malda – kaip minties materializavimosi pradžia – vienija visus žmones. Tai menininkę įkvėpė gilintis į šį reiškinį, kurti savo maldos dėžutę taip, kaip ją įsivaizduoja. Darbuose naudotos medžiagos ir formos, kurios E. Bacevičiūtei intuityviai susiję su maldos-meditacijos būsena ir platesne tikėjimo perspektyva: trikertė žvaginė, cirkonas, kaip seniausias žemės mineralas, varis, sidabras, kietmedis, etc. Darbai kviečia ne tik akimis, bet ir pirštais tyrinėti jų skulptūrines formas, juk lietimas – maldos-meditacijos dalis.

E. Bacevičiūtė gimė 1986 m. Šiuo metu gyvena ir dirba Kaune. 2009 m. VDA Telšių fakultete įgijo juvelyrikos bakalauro laipsnį, 2011 m. – skulptūros magistro laipsnį VDA Kauno fakultete. 2014 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare. Nuo 2012 m. iki šiol kuria autorinę juvelyriką, dalyvauja jungtinėse parodose, yra surengus kelias personalines parodas. Nuo 2015 m. yra VDA Kauno fakulteto kviestinė lektorė, o nuo 2019 m. taip pat yra atsakinga už šio fakulteto metalo mažosios plastikos laboratoriją.

Klaipėdos galerija (Bažnyčių g. 6) atvira lankytojams II–V – 10–18 val., VI – 11–16 val.

GALERIJA

  • E. Bacevičiūtės kolekciją įkvėpė juvelyrinės maldos dėžutės.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS