Klaipėdos koncertų salė XX sezoną pradės su ypatingais svečiais | Diena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖ XX SEZONĄ PRADĖS SU YPATINGAIS SVEČIAIS

  • 3

XX koncertinį sezoną Klaipėdos koncertų salė rugsėjo 9 d. 18.30 val. atvers išskirtine programa. Su lietuvių kilmės ispanų dirigento Alexio Soriano diriguojamu Klaipėdos kameriniu orkestru gros ispanų kilmės amerikiečių pianistas Josu de Solaunas. Tarptautinė spauda jį vertina už „poetišką garso pojūtį, meninę viziją ir puikius virtuozinius įgūdžius“. Tai nepaprastai produktyvus pianistas ir kompozitorius, koncertuojantis garsiausiose pasaulio salėse.

Lietuvoje gros pirmą kartą

Tarptautinių konkursų laureato J. de Solauno koncertinė geografija išsiskiria pasirodymais skirtinguose kontinentuose: tai Europa (Prancūzija, Italija, Šveicarija, Vokietija, Lenkija, Čekija, Bulgarija, Nyderlandai, Ukraina), Šiaurės ir Pietų Amerika (JAV, Kanada, Meksika, Čilė) ir Azija (Japonija, Kinija). 20 metų rezidavęs Niujorke, šiuo metu J. de Solaunas gyvena Madride. Be plačios koncertinės ir kūrybinės veiklos, jis dėsto Madrido muzikos menų akademijoje. Lietuvoje pianistas koncertuos pirmą kartą.

Dirigentą A. Soriano ir Klaipėdos kamerinį orkestrą prieš kelerius metus supažindino šio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus. Pažintį vainikavo modernus ispanų kompozitoriaus Ricardo Llorkos operos-monodramos „Tuščios valandos“ pastatymas Klaipėdos koncertų salėje 2020 m.

Klaipėdos kamerinis orkestras. / V. Draginio nuotr.

Susitiko festivalyje Ispanijoje

Šiemet A. Soriano kvietimu orkestras pirmąkart rezidavo jo vadovaujamame „Alborada Clásica“ festivalyje Ispanijoje. Čia orkestras atliko dvi programas, sutiktas gausiais aplodismentais ir sulaukusias geriausių atsiliepimų tiek apie orkestro profesionalumą, tiek apie skambėjusią muziką.

Vienoje iš minėtų programų įvyko pirmasis Klaipėdos kamerinio orkestro ir pianisto J. de Solauno susitikimas. Tąkart jie kartu interpretavo Wolfgango Amadeuso Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 21. Klaipėdiečius muzikantus pianistas sužavėjo savo meniniu jautrumu ir ypatinga garso kokybe, tad, dar būnant Ispanijoje, kilo idėja šį įstabų menininką pristatyti Klaipėdos publikai.

Pianistas ir kompozitorius

XX sezono atidarymas tapo puikia proga įgyvendinti šį sumanymą. Būsimame koncerte kartu su J. de Solaunu Klaipėdos kamerinis orkestras atliks Ludwigo van Beethoveno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 3 (Vinzenzo Lachnerio aranžuotė styginių orkestrui). Įdomu, kad jo solinę partiją premjeros metu 1803 m. Vienoje skambino pats L. van Beethovenas.

J. de Solaunas taip pat yra aktyviai kuriantis kompozitorius, talentingas improvizatorius, grojantis improvizuotus fortepijoninius rečitalius, jis taip pat yra ir poetas. Būsimoje programoje publika išgirs jo naujausio kūrinio „Concertino breve“ fortepijonui ir styginiams pasaulinę premjerą. Kūrinį autorius dedikavo Klaipėdos kameriniam orkestrui.

Pianistas J. de Solaunas. / Organizatorių nuotr.

Programos idėja – dialogas

A. Soriano pasakojo: Su „Josu draugaujame nuo tada, kai jis buvo mažas vaikas, o aš – paauglys. Jis mokėsi pas labai artimą mano tėvų draugą. Nuo to laiko esame itin artimi, ypač meniškai, estetiškai ir sielos atžvilgiu... Mūsų programos idėja yra dialogas. Josu taip pat yra improvizatorius, kaip ir L. van Beethovenas, o jis mano, kad interpretuojantis žmogus, kai groja, yra ir kompozitorius... Todėl L. van Beethovenas labai tinka šiame projekte. Be to, į programą įtraukėme Josu kūrinį „Concertino breve“, kurį jis dedikavo orkestrui ir kuris bus atliktas pirmą kartą. Tai labai paprastas ir mįslingas kūrinys, balansuojantis ties tonalumo, atonalumo ir improvizacijos ribomis. Jis yra daugiau klausimų, nei atsakymų muzika.“

Atskleis muzikos veidus

Įdomu, kad pats A. Soriano, be dirigavimo, taip pat nemažai dėmesio ir laiko skiria muzikos kūrybai. Jis yra Ispanijos kompozitorių sąjungos narys, parašęs fortepijoninių, kamerinių ir orkestrinių kūrinių.

A. Soriano diriguojamas Klaipėdos kamerinis orkestras koncerte dar interpretuos Antoníno Dvořáko Serenadą styginiams E-dur. Penkių dalių serenada atskleis penkis skirtingus muzikos veidus – besikeičiantys jos stiliai lydės klausytojus kelionėje per įvairiausių emocijų išraiškas.

GALERIJA

  • Klaipėdos koncertų salė XX sezoną pradės su ypatingais svečiais
  • Klaipėdos koncertų salė XX sezoną pradės su ypatingais svečiais
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Atsakymas Puteikienei į komentarą: jūrų muziejų visų pirmą išsivėdinkit ir pasirūpinkit geresnėmis nei dabar gyvūnų gyvenimo sąlygomis.

>Prašymas

...netruks ...privatizuos ir bus UAB Klaipėdos koncertų salė

Prašymas

Laukiam sezono, gerų koncertų, bet norisi priminti ponui direktoriui ir Klaipėdos savivaldybės kultūros skyriui. Prašome kaip ir anksčiau, Valstybine lietuvių kalba pristatyti koncertų svečius, žiūrovams( ypač vyresniems), išversti svečių pasisakymus į lietuvių kalbą. Dabar , kai dirba s iš džiazo verslo atėjęs salės vadovas, tokios praktikos buvo atsisakyta. Bet juk Koncertų salė, joje koncertuojantys- ne privatus verslas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS