Klaipėdos koncertų salėje aidės „Giesmės šv. Liucijai“ | Diena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE AIDĖS „GIESMĖS ŠV. LIUCIJAI“

  • 0

Tamsiomis žiemos dienomis šventinio festivalio „Salve Musica“ koncertai kuria magišką Kalėdų laukimo atmosferą, advento laikotarpiui įkvepia ramybės, jaukumo ir šviesos. Būtent šviesa yra pagrindinė būsimo koncerto, skirto visai šeimai, tema.

Paminės Šviesos dieną

Pirmą kartą Klaipėdos koncertų salėje bus paminėta Šv. Liucijos, arba Šviesos diena.

Programą „Giesmės šv. Liucijai“ atliks Klaipėdos choras „Aukuras“ (meno vadovas Tomas Ambrozaitis) ir jaunosios Klaipėdos Vydūno gimnazijos dainininkės (vadovė Jonė Girdzijauskaitė), diriguos Dovilė Kirdaitė. Gražiausios giesmės ir dainos Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė suskambės gruodžio 14 d. 12 ir 18.30 val.

Kaip ir daugelis kitų švenčių, ši taip pat turi tiek senovės lietuvių, tiek krikščionišką reikšmes. Būtent gruodžio 13-ąją pagal senąsias tradicijas prasidėdavo žiemos saulėgrįžos laukimas. Į Lietuvą atėjus krikščionybei, ši diena gavo šv. Liucijos vardą. Pasak legendų, Liucija buvo išmintinga mergaitė, laukusi sužadėtinio su degančiu žibintu. Ji mirė dėl jo, o pati suspindo amžinąja šviesa. Su šviesa ji susijusi ir savo vardu, lotyniškai lux – „šviesa“.

Su „Aukuro“ choru

Giesmės atskleidžia žmogaus balso grožį ir jo dvasinę galią, o choro skambesys simbolizuoja darną, bendruomeniškumą. Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertai sutraukia chorinės muzikos mėgėjus. Choras buvo įkurtas 1993 m., o šį rudenį jis atvėrė naują istorijos puslapį – choro meno vadovu tapo T. Ambrozaitis, prieš gerą dešimtmetį pats jame dainavęs ir dirbęs chormeisteriu. Savo pirmąją programą su choru jis pristatys 2023 m. pradžioje.

Šį koncertą šeimai diriguos D. Kirdaitė. Ji choro dirigentės profesiją įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, mokslus tęsė Briuselio karališkojoje konservatorijoje, stažavosi Briuselio operos teatre „La Monnaie De Munt“. Dar studijuodama ji dainavo choruose „Jauna muzika“, „Brevis“, „Draugiški projektai“, vadovavimo patirties sėmėsi chore „Ugnelė“.

Pasak D. Kirdaitės, „ši diena turi kelias labai gražias reikšmes. Nepamiršime ir lietuviškų tradicijų: ne tik saulėgrįža, bet ir adventas, kuris kviečia apmąstyti visus metus, padėkoti vieni kitiems. Choriniuose kūriniuose taip pat atsispindės ramybė, šiluma, šviesa. Publika išgirs kelis galbūt dar negirdėtus kūrinius.“ Įdomu, kad programoje skambės ne tik kūriniai lietuvių, anglų kalbomis, bet ir švediškos giesmės.

Drauge pasirodys moksleiviai

Koncerte „Giesmės šv. Liucijai“ su profesionaliu „Aukuro“ choru pasirodys ir dainuojantys moksleiviai, kurie mokosi Klaipėdos Vydūno gimnazijoje. Sustiprinto meninio ugdymo mokykloje dainuojama ir chore, ir vokaliniuose ansambliuose. „Šis koncertas – pilnas malonių iššūkių ansamblių dainininkėms, nes savo dainomis bandysime sukurti jaukią, adventinę koncerto nuotaiką. Pasirinkome kūrinius, kurie savitai perteikia švenčių laukimo dvasią ir kviečia pagalvoti apie tai, kas mums yra brangu“, – sakė ansamblių vadovė ir šio koncerto vedėja J. Girdzijauskaitė.

Tai visai šeimai skirtas adventinis koncertas. Pasak J. Girdzijauskaitės, „jo nuotaikos centre bus ne pats Kalėdų žvilgesys, o sutelktas jų laukimas. Tačiau jis irgi gali būti žaismingas ir įdomus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS