Klaipėdos muzikos pavasaris: Šv. Kristoforo orkestras ir fleitos pažiba | Diena.lt

KLAIPĖDOS MUZIKOS PAVASARIS: ŠV. KRISTOFORO ORKESTRAS IR FLEITOS PAŽIBA

  • 0

Pavasarišką „Saulės taką“ trečiadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje nuties Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas meno vadovo Donato Katkaus. Tai bus antrasis festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ koncertas, suteiksiantis sceną šiemet 20-ąjį gimtadienį mininčiam ir drąsiai iššūkius sutinkančiam kolektyvui. Juk Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra „vienintelis Lietuvoje, išbandęs ir orą, ir vandenį, nepabijojęs nusileisti net į Velnio duobę“!

Nesijaudinkite, šįkart renginys nebus tiek ekstremalus (nors kiekviename susitikime su D.Katkumi ir jo bendraminčiais slypi didelė siurprizo tikimybė). Jame skambės daug puikios muzikos, kurią vilniečiai atliks kartu su Vakarų muzikos virtuozų elitui priklausančia fleitininke Camilla Hoitenga (Vokietija, JAV).  Į jo gretas atlikėja buvo „įrašyta“ iš karto po savo debiuto Niujorke kartu su Čikagos simfoniniu orkestru. Laikraštis „New York Times“ šį pasirodymą pristatė kaip „nuostabų, kerintį, charizmatišką”.

C.Hoitenga laikoma viena madingiausių ir kūrybiškiausių šiuolaikinių menininkių, praplėtusių tiek fleitos galimybių arsenalą, tiek ir repertuarą. Daug kompozitorių kuria specialiai šiai atlikėjai, veikiami jos muzikinės mąstysenos ir konsultuodamiesi su ja. Ypač glaudi kūrybinė partnerystė fleitininkę sieja su garsia nūdienos kompozitore Kaija Saariacho. Būtent jos kūrinį C.Hoitenga prieš keletą metų atliko šiuolaikinės muzikos festivalyje „Gaida“ Vilniuje, taip pat įrašė kelias šios autorės kompaktines plokšteles.

C.Hoitenga tobulai groja ne tik labiausiai paplitusiomis – didžiąja ir mažąja (piccolo), bet ir altine bei bosine fleitomis. Jos repertuaras apima nuo J.S.Bacho iki K.Stockhauseno, ji dalyvauja tarpdisciplininiuose projektuose, jungiančiuose gyvai skambančią muzika, vaizdą ir elektroniką.

Nepaisant to, jog fleitininkės pasirodymų grafikas yra labai įtemptas, o koncertų maršrutai driekiasi per visą pasaulį – nuo Japonijos iki JAV, ji randa laiko ir pedagoginei veiklai: veda meistriškumo kursus, moko groti fleita savo privačioje studijoje. Šiuo metu jos namai yra Kelne (Vokietija) ir Šiaurės Karolinoje (JAV).
Sutikusi specialiai atvykti šiam Klaipėdos muzikos pavasario koncertui į Lietuvą fleitininkė jame atliks C.Ph.E.Bacho Koncertą fleitai ir orkestrui d-moll. Neabejotina, jog C.Hoitenga taps šio vakaro pažiba, nes yra lanksti, atsidavusi muzikė par excellence.

Orkestras dar pagrieš J.Haydno Styginių kvartetą E-dur, P.Čaikovskio Serenadą styginiams bei F.Bajoro kompoziciją „Saulės takas“. Pastarojo kūrinio, beje, sukurto M.K.Čiurlionio jubiliejaus proga, atlikimas taps gražia F.Bajoro 80-mečio renginių įžanga. Pasak šio autoriaus, „Saulės takas“ – „tai aliuzija į Druskininkų Saulės taką, vingiuojantį per gimtąjį Čiurlionio miestą, ir į saulėtą taką kaip viziją, idėją, mūsų ateitį“.

Maestro D.Katkus, kaip įprasta, yra linkęs juokauti ir linksmai atsiliepia apie būsimą pasirodymą: „Puiki publika, nuostabi koncertų salė, protinga jos vadovybė. Visada malonu čia koncertuoti“.

Dirigentas kartu su soliste dalyvaus 17 val. vyksiančiame prieškoncertiniame susitikime, į kurį kviečiami visi besidomintieji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS