Niujorko muzikos energija išsilies Klaipėdos koncertų salės parke | Diena.lt

NIUJORKO MUZIKOS ENERGIJA IŠSILIES KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖS PARKE

  • 0

„Niujorkas prie Baltijos“ – taip intriguojamai pavadintame koncerte skambės JAV didmiestyje gyvenusių kompozitorių muzika, kurią atliks pianistas Gintaras Januševičius ir Klaipėdos brass kvintetas.

Jie gros George’o Gershwino ir Leroy Andersono kūrinius, aranžuotus specialiai šiai instrumentų sudėčiai. Taip pat skambės soliniai Philipo Martino ir Oscaro Petersono kūriniai fortepijonui bei Leonardo Bernsteino fragmentas iš miuziklo „Vestsaido istorija“, atliekamas varinių pučiamųjų kvinteto.

Kupinas meninių idėjų

G. Januševičius visada sugeba patraukti publiką tiek originaliomis meninėmis idėjomis, tiek jų įgyvendinimu. Klausytojai jau žino, kad jo programos nėra įprasta patirtis. Ji įtraukianti ir praturtinanti. „Koncertas man – dalijimosi ir bendravimo ritualas“, – sakė G. Januševičius, kuriam nepriimtinas šaltas, neprieinamas santykis tarp atlikėjo ir klausytojų.

Nors pianistas gyvena Vokietijoje, tiek jo profesinės šaknys, tiek dabartiniai projektai susiję su Klaipėda. Pirmoji pažintis su fortepijonu įvyko Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje, kur būdamas 14 metų išgyveno lemtingą lūžį ir itin pamėgo savo dabartinę profesiją. Prasmingas tęstinis projektas – 2017 m. jo įkurta vasaros fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“, kuri, pasak organizatorių, savo muzikinėmis idėjomis ir paskaitų įvairiapusiškumu analogų neturi visame pasaulyje. Šiemet ji vėl į Lietuvos uostamiestį sutraukė didelį būrį talentų iš viso pasaulio ir prasidės būtent šio koncerto dieną.

Suvienijo kūrybines jėgas

G. Januševičius išgarsėjo dar 2004 m., tapęs jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku. Netrukus prasidėjo jo pasirodymai legendinėse pasaulio koncertų salėse. Atlikėjas grojo daugiau nei su 30-čia orkestrų, solines ir kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, taip pat Niujorke, Vašingtone, Hamamacu, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Šendžene, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Vienoje, Barselonoje, Stokholme, Tel Avive, Varšuvoje, Budapešte, Dubline, Ciuriche, Kišiniove ir kitur.

Vasaros koncertų ciklui G. Januševičius pirmą kartą suvienijo kūrybines jėgas su Klaipėdos brass kvintetu, tad po atviru vasaros dangumi skleisis fortepijono ir varinių pučiamųjų tembrai. Beje, G. Januševičiui tai labai artima: jo tėvelis yra pripažintas trimitininkas Algirdas Januševičius, tad šio skardaus ir dangiško instrumento melodijos pianistui pažįstamos nuo pat vaikystės.

Papildys mušamieji instrumentai

Eksperimentų nebijantis Klaipėdos brass kvintetas – pirmasis tokio žanro kolektyvas Klaipėdoje. Jo istorija prasidėjo 1986 m., dar jaunas kvintetas pradėjo kolekcionuoti apdovanojimus ir aplankytas užsienio šalis. Kvinteto veikla kasmet tampa vis įdomesnė ir įvairesnė: plečiasi jo repertuaras, rengiamos įdomios koncertinės programos su Lietuvos ir užsienio solistais, auga edukacinių ir visai šeimai skirtų programų įvairovė ir populiarumas.

Nuo 2016 m. Klaipėdos brass kvintetui vadovauja trimitininkas Sigitas Petrulis. Šiuo metu jame dar groja Tadas Česnauskas (trimitas), Monika Miliauskienė (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba).

Fortepijono ir brass kvinteto skambesį šioje programoje taip pat papildys mušamieji instrumentai, kuriais gros Ingrida Spalinskaitė-Kurienė ir Vladimiras Sudnowski’s.

„Niujorkas prie Baltijos“ – įkvepiantis vasaros vakaras su niekada nemiegančio miesto muzikinė energija. Vasarojantys prie Baltijos kviečiami susirinkti į koncertą parke prie Klaipėdos koncertų salės liepos 19 d. 19.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS